Betekenis Marcus

Wat betekent Marcus? Hieronder vind je 8 betekenissen van het woord Marcus. Je kunt ook zelf een definitie van Marcus toevoegen.

1.

1   0

Marcus


Marcus (Grieks: Μάρκος, Markos) (volledige naam, geboortedatum en sterfdatum onbekend) was keizer van het Oost-Romeinse rijk van 475 tot eind augustus 476. Hij was door zijn vader, de opstandige keizer Basiliscus, tot medekeizer benoemd. Marcus was de zoon van Basiliscus en diens vrouw Zenonis. Zijn vader was een broer van Verina, de echtgenote van keizer Leo I. Van Marcus is bijzonder weinig bekend. Na het begin van Basiliscus' opstand tegen de rechtmatige keizer Zeno in 475 (die toen vrij goed verliep) werd Marcus door hem tot Caesar en iets later in waarschijnlijk datzelfde jaar tot Augustus benoemd. Er werden munten geslagen uit naam van beide keizers tegelijk; munten met alleen de naam van Marcus erop zijn niet bekend. Basiliscus' opstand stortte echter in 476 ineen en in augustus kon Zeno de hoofdstad Constantinopel weer innemen. Basiliscus en zijn gezin (waaronder ook Marcus) verscholen zich in een kerk. Zeno beloofde hen niet te executeren, en verbande hen naar Limnae in Cappadocië, waar hij hen naar het schijnt de hongerdood liet sterven.
Bron: nl.wikipedia.org

2.

1   0

Marcus


Marcus is waarschijnlijk het oudste automerk ter wereld. Het merk bestond van 1870 tot ca. 1875 en produceerde slechts twee auto's. De oprichter van het merk, Siegfried Marcus bouwde in 1870-71 zijn eerste auto, die ca. 200 meter gereden zou hebben. Een aantal jaren later bouwde Marcus een tweede wagen. Deze 756 kilogram wegende wagen kon met een snelheid van ongeveer 5 kilometer per uur voortrijden. Hierna stopte Marcus met het maken van automobielen. De eerste auto van Marcus bestaat niet meer; er zijn enkel nog wat foto's van overgebleven. De tweede auto echter staat rijklaar in het Technisch Museum te Wenen.
Bron: nl.wikipedia.org

3.

0   0

Marcus


jongensnaam Betekenis: Deze reeds bij de Romeinen voorkomende naam wordt gewoonlijk verklaard als een afleiding van Mars, de oorlogsgod (uit *Mart(i)cos, Oskisch Markas, `de Marsachtige'). Het is de naam van de schrijver van het tweede Evangelie. Daarbuiten wordt hij verscheidene keren vermeld als Johannes Marcus (vergelijk Kolossenzen (bijbel) 4,10). Volgens de overlevering zou hij de kerk in Alexandrië gesticht hebbeNoord- Zijn relikwieën werden in 629 overgebracht naar Venetië. Hij werd schutspatroon van deze stad (San Marco). Het symbool van deze evangelist was een gevleugelde leeuw (vergelijk Leonhard). In Italiaans, en in het bijzonder in Venetië, werd de naam populair (men denke ook aan Marco Polo, die een Venetiaan was). In onze streken maakte de naam nooit zoveel opgang als die van de andere evangelisteNoord- Zijn feestdag is 25 april Andere heiligen: Marcus en Marcellianus, martelaars onder de vervolgingen van Diocletianus circa 304; kerkelijk(e) feestdag: 18 juni. Ook de naam van een paus, Marcus, heilige (336); kerkelijk(e) feestdag: 7 oktober Zie ook Aurelius. De naam kwam hier vrij laat in de middeleeuwen in gebruik. Oudste voorbeeld in Hollands: 1350; Kortrijk circa 1400: drie keer Maerc (Debrabandere); Merkus, Dordt 1441 (GD 172); Den Haag 1642 (Ned. L. 1959,115); Rotterdam 1644 (SR 385); Marcus Lycklama, Fries 1671 (Ned. L. 1961, 544). Marcus Antonius Aurelius was Romeins keizer van 161-180. De volgende combinaties aangetroffen: Marcus Aurelius (Wassenaar), Marco Antonio en Markus Antonius (beide in Deventer).
Bron: meertens.knaw.nl

4.

0   0

MARCUS


* ? – Overleden: 7-10-336, heilige, 34e paus (336)
Hij werd tot paus benoemd op 18-1-336. Zijn korte pontificaat van negen maanden verliep zonder bijzondere gebeurtenissen. Een overlevering beweert dat hij degene is die de bisschop van Ostia het door paus en aartsbisschoppen gedragen pallium heeft verleend. Zijn portret is een van de weinige zeer oude werken die bij de brand in de St. Paulusbasiliek van 1823 werden gered.
Bron: www.personenencyclopedie.info

5.

0   0

marcus


Latijnse naam. Vermoedelijk een afleiding van Mars, de oorlogsgod. Marcus is de schrijver van het tweede Evangelie. Het symbool van deze evangelist is een gevleugelde leeuw.
Bron: babynamen.nl

6.

0   1

Marcus


Marcus is een Latijns-Amerikae jongensnaam en betekent "zoon van Mars".
Op betekenis-babynamen.nl hebben 8 Marcus's hun eigen naam gewaardeerd met 5 sterren(van de 5). Zeer tevreden dus!
Bron: betekenis-babynamen.nl

7.

0   1

Marcus


de oorspronkelijke biograaf van Jezus van Nazareth
Bron: blaucapel.nl

8.

0   1

Marcus


Marcus (Afk: M.) (niet te verwarren met Manius, dat wordt afkort als M'.) was een populair Romeins praenomen. Het betekent zoiets als "aan Mars gewijd". Het werd oorspronkelijk gegeven aan jongetjes geboren in de maand Maart. Er zijn veel beroemde en beruchte Romeinen die deze praenomen droegen:
Bron: nl.wikipedia.org


Betekenis van Marcus toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Marco Mare >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen