Betekenis Geertruida

Wat betekent Geertruida? Hieronder vind je 6 betekenissen van het woord Geertruida. Je kunt ook zelf een definitie van Geertruida toevoegen.

1.

0   0

Geertruida


meisjesnaam Betekenis: Tweestammige Germaans naam waaraan moeilijk een scherp omlijnde betekenis te hechten is: het eerste deel, Ger-, betekent `speer' (zie -ger-), het tweede deel kan verwant zijn met Duits Drude `tovenares'. Daarmee is er ook verband met de naam van een Walkure, een van de godinnen van het slagveld en de overwinning. In dit geval is de oorspronkelijk betekenis `kracht' mogelijk. Ook kunnen we voor het tweede lid denken aan Duits traut `geliefd', uit Oudhoogduits trut, Middelnederlands druut (zie -trud). Reeds in de middeleeuwen is het een zeer populaire naam in W.-Europa, vooral door de heilige Gertrudis, geboren in 626 als dochter van Pippijn van LandeNoord- Zij stond bekend om haar grote bijbelkennis. In 652 werd zij abdis van Nijvel in Waals, Brabant; gestorven 659; kerkelijk(e) feestdag: 17 maart. Vanuit de Zuid- Nederlanden verbreidde de populariteit van deze heilige zich. In de periode waarin er nauwe handelsbetrekkingen tussen Vlaanderen en Engeland bestonden, kwam de naam ook naar Engels Voordat men op reis ging, dronk men elkaar Sint-Geerteminne toe voor een behouden terugkeer (vergelijk Melis Stoke in zijn `Rijmkroniek': Hi seide: hier inne / salic u Sinte Gherde minne geven, / eer wi hene riden". Zie over Geertruida ook: J. A. Huisman in Meded. Naamk. XXXIV (1958), 135 en volgende
Bron: meertens.knaw.nl

2.

0   0

Geertruida


meisjesnaam. Betekenis: De krachtige met de speer
Bron: allebabynamen.nl

3.

0   0

Geertruida


Origin: Dutch
Gender: Female
Meaning: Spear Maiden
Bron: babynames.com

4.

0   0

Geertruida


Geertruida is een Nederlandse meisjesnaam en betekent "sterk met de speer".
Op betekenis-babynamen.nl hebben 4 Geertruida's hun eigen naam gewaardeerd met 4 sterren(van de 5). Zeer tevreden dus!
Bron: betekenis-babynamen.nl

5.

0   0

Geertruida


Geertruida is een meisjesnaam. Geertruida is afgeleid van het Germaanse ger, met de betekenis speer. De naam betekent: "zij die met de speer vertrouwd is". Op 17 maart is er een feestdag ter ere van de heilige Gertrudis. Afleidingen van de naam zijn onder andere: Geeke, Geerdina, Geeske, Geerke, Geertje, Geertrui, Gerrie/Gerry, Gertje, Gertrude, Trude, Trudi, Trudy, Trui, Truida, Truus, Gertrud (Dui). Jongensvarianten van Geertruida zijn onder meer Gerry en Geert.
Bron: nl.wikipedia.org

6.

0   1

geertruida


Germaanse naam met als de eerste stam Ger- "speer"; de tweede stam is onzeker, mogelijk verwant met het Duitse woord Drude "tovenares" of met Duits traut "geliefd". De heilige Gertrudis (626-659) stond bekend om haar grote bijbelkennis.
Bron: babynamen.nl


Betekenis van Geertruida toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< generaliseren Gees >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen