1 |
BuzetBuzet (Italiaans: Pinguente) is een gemeente en stadje op het Kroatische schiereiland Istrië, de plaats heeft een inwoneraantal van 6059.
|
2 |
BuzetBuzet kan verwijzen naar:
Buzet (Kroatië), een gemeente in Istrië
Buzet (Namen), een dorp in de Belgische gemeente Floreffe
Buzet (Henegouwen), een deelgemeente van de Belgische gemeente Pont-à-Celles [..]
|
3 |
BuzetBuzet is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen, en een deelgemeente van de Waalse gemeente Pont-à-Celles. Buzet was een zelfstandige gemeente, tot die bij de gemeentelijke herindeling van 1977 [..]
|
4 |
BuzetFrankrijk - Sud Ouest - Buzet De wijngaarden van de Buzet streek zijn zo’n 100 km ten zuiden van de stad Bordeaux gelegen. Een gevarieerde bodemgesteldheid, een groot aantal zonne-uren en een gunstige ligging van de wijngaarden zijn de factoren die de productie van de grote Buzet- wijnen mogelijk maken. De wijngaarden van Buzet zijn al van voor onze jaartelling bekend. Dit is een van de weinige gebieden die niet door de phylloxera aantasting voor lange tijd was uitgeschakeld. In 1953 werd Buzet een VDQS en in 1973 is de AOC status verkregen. Buzet brengt hoofdzakelijk (95%) rode wijn voort, geperst uit de soorten die ook in de Bordeaux voorkomen (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot). De merlot druif speelt een hoofdrol. Voor de witte wijnen worden de Sauvignon Blanc, Semillon en Muscadelle gebruikt. De grootste inspanning wordt geleverd door de Vignerons du Buzet. Deze wijngaard is ontstaan in 1955. De omvang bedraagt 1700 ha over een totale lengte van 40 kilometer berghelling tussen Agen en Marmande. In totaal 95% van de Buzet wijnen komt van de Vignerons du Buzet (100.000 hl/jaar). Dit is voor Franse AOC wijnen relatief uniek. Ongeveer eenderde van omzet komt voort uit export naar meer dan 30 landen. Rode Buzet wijnen zijn soepel, vol en toch niet te zwaar. De wijnen hebben een aroma van rood fruit, vanille en gekonfijte vruchten. Zij kunnen jong gedronken worden, maar zeker de betere met meer body en tannine laten zich ook uitstekend bewaren (tien tot vijftien jaar).
|
<< Regionale omroep | R deelonderwerp >> |