Betekenis Alaaf

Wat betekent Alaaf? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord Alaaf. Je kunt ook zelf een definitie van Alaaf toevoegen.

1.

1   2

Alaaf


Alaaf is de traditionele carnavalsgroet die stamt uit het Rijnland - voornamelijk uit Keulen, Bonn en Aken. De kreet Alaaf wordt tijdens het carnavalsfeest voornamelijk bij het uitbrengen van een dronk gebruikt, zowel in Duitsland als in Nederland. Al eeuwenlang roept men in Keulen ‘Kölle Alaaf’, vertaald betekent dit waarschijnlijk ‘Leve Keulen’. Overigens kan het ook ‘Keulen alles weg' of ‘Keulen voor alles’ betekenen. Er bestaat onduidelijkheid over het ontstaan van het woord of de kreet Alaaf. Alaaf zou een verhaspeld woord kunnen zijn van het woord elf, het gekkengetal. Ook zou de herkomst van Alaaf vanuit het oud-Keulse dialect kunnen zijn, namelijk ‘all af’, dit betekent ‘alles weg’. Zolang het carnavalsfeest duurt mag er gegeten en gedronken worden zoveel men wil, daarna volgt officieel de vastentijd. Deze duurt veertig dagen.
Bron: ensie.nl

2.

4   6

alaaf


Alaaf word zeker NIET gebruikt in Den bosch!!
Alaaf is hier Taboe!
Weet niet hoe die persoon hierboven erop komt dat het hier wel gebruikt wordt?
Het enige A-woord dar wij gebruiken is Amadeiro!!
anoniem op 2013-01-24

3.

0   3

alaaf


Alaaf is een heildronk die afkomstig is uit het carnavalsgebeuren en zoveel wil zeggen als 'schol' of 'santé'.
 katrien op 2011-09-03

4.

0   3

Alaaf


De term alaaf is een carnavals-groet afkomstig uit de Keulse carnavalstraditie. Het bijbehorend handgebaar bestaat er uit de vingertoppen van de rechterhand naar de linker slaap te brengen. De oudste schriftelijke vermelding van het woord is te vinden in een petitie van Vorst Metternich aan de Keulse Keurvorst in het jaar 1635. Oorspronkelijk is het een uitroep bij het uitbrengen van een dronk. Sinds het begin van het moderne carnaval in 1823 wordt "Kölle Alaaf" in Keulen gebruikt als begroeting tussen carnavalsvierders. In veel andere Duitse steden luidt de carnavalsgroet: helau. Over de herkomst van het woord Alaaf bestaan twee lezingen. Sommigen zeggen dat Alaaf een verbastering is van het woord elf. Elf is immers het "gekkengetal", denk aan de "Raad van Elf". Anderen zeggen dat Alaaf afkomstig is uit het oud-Keulse dialect; "all af", hetgeen zou betekenen "alles weg"; Dit is gegrond op de oorsprong van de carnaval, namelijk dat voor de vastentijd al het goed spijs en drank op moest; "Kölle Alaaf" ("Keulen Alaaf") zou verder ook kunnen betekenen "(behalve) Keulen, alles weg" of "Keulen voor alles". Het gebruik van het woord Alaaf komt voor in veel carnavalstradities, voornamelijk op de linkeroever van de Rijn. Ook tijdens Belgische en Nederlandse carnavalsvieringen gebruikt men de term. In grote carnavals zoals Ninove en Halle begroeten vierders elkaar steevast met alaaf. In Nederlandse carnavalstradities wordt de term in vele Brabantse en Limburgse plaatsen gebruikt. In Bergen op Zoom en 's-Hertogenbosch wordt het woord absoluut niet gebruikt. In Eindhoven wordt de term "Salaai" gebruikt.
Bron: nl.wikipedia.org


Betekenis van Alaaf toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Alateen Alaba >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen