Betekenis Afsluitdijk

Wat betekent Afsluitdijk? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord Afsluitdijk. Je kunt ook zelf een definitie van Afsluitdijk toevoegen.

1.

1   2

Afsluitdijk


Het begin van de Zuiderzeewerken: de verkorting van de kustlijn door een directe verbinding tussen Noord-Holland en Friesland. (1932) Behalve voor veiligheid zorgt de Afsluitdijk ook voor een goede en veel kortere verbinding tussen deze provincies
Bron: www.digischool.nl

2.

1   2

Afsluitdijk


Al vanaf de zeventiende eeuw werd er door de Nederlandse regering gesproken over het afsluiten en eventueel droogleggen van de Zuiderzee. Halverwege de negentiende eeuw kwamen er daadwerkelijk plannen voor een dijk. Cornelis Lely vereeuwigd op zijn 'eigen' afsluitdijk
Bron: architectenweb.nl

3.

1   2

Afsluitdijk


Op 28 mei 1932 wordt om twee minuten over één 's middags het laatste gat in de Afsluitdijk gesloten. De Zuiderzee is dan niet langer.
Bron: historiek.net

4.

1   2

Afsluitdijk


De Afsluitdijk is de waterkering tussen Noord-Holland en Friesland, welke het IJsselmeer afsluit van de Waddenzee. Hieraan ontleent de dam zijn naam. De Afsluitdijk is belangrijk om Nederland tegen overstromingen te beschermen. De Afsluitdijk is een onderdeel van de Zuiderzeewerken. In 1927 werd begonnen met de aanleg. In 1932 werd het laatste sluitgat, de Vlieter, gesloten. Een jaar later werd de dijk opengesteld voor het wegverkeer. Op de plaats waar de Afsluitdijk werd gedicht, werd een monument opgericht, het Vlietermonument. Aan beide kanten van de Afsluitdijk liggen sluizen voor de scheepvaart en spuisluizen. Tegen Noord-Holland zijn het de Stevinsluizen. Op Kornwerderzand, op ruim 4 km van Friesland, liggen de Lorentzsluizen. De hele dijk is 32,5 km lang, het waterkerende deel ervan 30 km. Over de Afsluitdijk loopt een verkeersweg, die beide provincies met elkaar verbindt. Deze weg is onderdeel van de Rijksweg 7. De weg ligt niet op het hoogste punt van de dijk maar ten zuiden daarvan, zodat de Waddenzee vanaf de weg niet zichtbaar is. Langs de weg ligt een fietspad.
Bron: nl.wikipedia.org


Betekenis van Afsluitdijk toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< afslijten afsluiting >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen