1 |
zetmeelkoolhydraat, polymeer van glucose; organische stof; bevat de elementen C, H, O
|
2 |
zetmeelkracht door verdamping waardoor waterkolom in beweging komt.
|
3 |
zetmeelZetmeel (ook wel: amylose of amylum) is een witte vaste stof. Voedingsmiddelen als aardappelen, rijst en pasta bestaan voor een groot deel uit zetmeel. Het is een polysacharide (zie koolhydraten) met de formule (C6H10O5)n. Hierbij is n een heel groot getal. De hydrolyse van zetmeel levert, evenals de hydrolyse van cellulose, uiteindelijk glucose op. Zetmeel verschilt van cellulose in de manier waarop de glucosegroepen gekoppeld zijn. Zeer kleine hoeveelheden zetmeel kun je al aantonen met joodwater. Joodwater bij zetmeel geeft een donkere verkleuring, variƫrend van donkerbruin, donkerblauw tot zwart. Zie ook Binas 67A3.
|
4 |
zetmeelverzamelnaam voor complexe polymere koolhydraten die in de natuur dienen als voedselreserve voor planten
|
5 |
zetmeelVerzamelnaam voor complexe koolhydraten die een belangrijke voedselbron zijn voor planten, dieren en mensen.
|
6 |
zetmeelZetmeel (molecuulformule: (C6H10O5)n) is een verzamelnaam voor de complexe polymeren van glucose en koolhydraten die in de natuur dienen als voedselreserve voor planten.
De naam zetmeel vindt zijn oor [..]
|
7 |
zetmeelPlantaardige vorm van een meervoudige suiker (= poly-sacharide) die zijn opgebouwd uit vele (= poly-) suikers (= sachariden).
|
<< zetspiegel | zeewering >> |