nvgg.nl

Website:http://www.nvgg.nl
Upvotes ontvangen16
Downvotes ontvangen13
Karma:4 (upvotes-downvotes)0 verdiende Badges

Geen badges gevonden.Betekenissen (25)

1

4   0

kalenderleeftijd


De leeftijd vanaf de geboorte volgens de officiële kalender.
Bron: nvgg.nl

2

3   3

hormoon


Een chemische verbinding die door een klier wordt gemaakt en wordt afgescheiden in de bloedbaan. Na vervoer via de bloedbaan heeft het elders in het lichaam op een orgaan een specifiek effect.
Bron: nvgg.nl

3

3   1

hypofyse


Een belangrijke coördinerende klier, ook wel hersenaanhangsel genoemd, die zich aan de onder- en voorzijde van de grote hersenen bevindt. In de hypofyse worden vele hormonen geproduceerd die onder invloed van de hypothalamus worden afgegeven.
Bron: nvgg.nl

4

3   2

mri


Beeldvormingstechniek (magnetische kernspinresonantie) om het inwendige van het lichaam zeer nauwkeurig zichtbaar te maken.
Bron: nvgg.nl

5

2   4

sd


Afkorting van standaarddeviatie. Dit is een statistische maat voor de afwijking van het gemiddelde.
Bron: nvgg.nl

6

1   0

hormoondeficiƫntie


Absoluut tekort van een bepaald hormoon in het lichaam.
Bron: nvgg.nl

7

0   0

acth


Afkorting van AdrenoCorticoTroop Hormoon. Stimuleert de schors van de bijnier tot het produceren van zogenaamde corticosteroïdhormonen. ACTH wordt gemaakt door de adenohypofyse.
Bron: nvgg.nl

8

0   0

biosynthetisch groeihormoon


Via biotechnologische processen verkregen groeihormoon met dezelfde kenmerken en dezelfde werkzaamheid als in het menselijk lichaam gemaakt groeihormoon.
Bron: nvgg.nl

9

0   1

biotechnologie


Met behulp van genetisch menselijk materiaal dat wordt ingebracht in bacteriën of gisten, kunnen menselijke hormonen in grote hoeveelheden door deze gisten en bacteriën gemaakt worden. Door deze biotechnologische methode kan op een redelijk eenvoudige wijze een zuiver product gemaakt worden.
Bron: nvgg.nl

10

0   0

botleeftijd of skeletleeftijd


Geeft aan hoe volgroeid de botten zijn. Het is een maat voor de botrijping, uitgedrukt in jaren en maanden. De bot- of skeletleeftijd kan voor- of achterlopen ten opzichte van de kalenderleeftijd.
Bron: nvgg.nl


Login in om alle 25 betekenissen te bekijken