Betekenis hybride
Wat betekent hybride? Hieronder vind je 17 betekenissen van het woord hybride. Je kunt ook zelf een definitie van hybride toevoegen.

1

15 Thumbs up   7 Thumbs down

hybride


Term komt vaak voor in combinatie met auto's. Een hybride auto is een auto die meerdere technieken gebruikt om te kunnen rijden. Het voordeel van een hybride auto is dat deze minder brandstof verbruikt en daardoor beter is voor het milieu. Hybride auto's zijn duurder in de aanschaf, maar dankzij fiscale bonussen en lagere brandstofkosten verdien je deze meerprijs snel terug.


Toyota is een bekende leverancier van hybride auto's, met de Toyota Prius.
Loraine - 9 augustus 2011

2

11 Thumbs up   9 Thumbs down

hybride


Een hybride is iets wat bestaat uit een kruising van meerdere componenten. Wanneer men twee verschillende dieren met elkaar kruist, is de nakomeling een hybride, maar de kruising moet niet persé tussen levende wezens gebeuren.
katrien - 28 augustus 2011

3

4 Thumbs up   3 Thumbs down

hybride


In de biologie is een hybride, kruising of bastaard het resultaat van seksuele voortplanting van twee verschillende types planten of dieren. De ouders van de kruising moeten herkenbare eenheden zijn, [..]
Bron: nl.wikipedia.org

4

7 Thumbs up   6 Thumbs down

hybride


Hybride betekent: nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken. De term hybride komt voor in de volgende verbanden:
Bron: nl.wikipedia.org

5

2 Thumbs up   1 Thumbs down

hybride


Kruising van twee druivensoorten. In de wijnbouw duidt men hiermee druivenplanten aan die voortgekomen zijn uit de kruising tussen de Europese soort Vitis Vinifera en meestal een Amerikaanse soort zoals de Vitis labrusca of Vitis riparia. De kwaliteit van de druiven van hybriden is inferieur aan die van de Viniferavariëteiten. Zo hebben de druiven van de Vinifera x labrusca-hybriden een typerende (foxy) geur en smaak. Voordelen van hybriden zijn echter de grotere resistentie tegen diverse schimmelziekten zoals Peronospora en Oïdium. Verder zijn de hybriden meestal minder gevoelig voor het insect Phylloxera vastatrix dat dodelijk is voor de Europese Vitis Vinifera. Sommige hybriden hebben een betere winterhardheid en rijpen vroeger dan de meeste Vitis Vinifera-variëteiten. Ook zijn de opbrengsten per hectare hoog en bezitten diverse blauwe hybriden sterk gekleurd vruchtvlees waardoor ze geliefd zijn om goedkope, lichtgekleurde rode wijnen iets meer kleur te geven. Zulke extra kleurgevende hybriden noemt men in Frankrijk teinturiers. Enkele hybriden zijn Aurora (Seibel 5279), Baco Noir (Baco 1), Marechal Foch (Kohlman 1882), Rosette (Seibel 1000) en Seyval (Seyve Villard 5276). Tegenwoordig is het in Frankrijk en andere landen van de EG niet meer toegestaan hybriden aan te planten (behoudens een enkele uitzondering). In het noorden van de Verenigde Staten en in het zuiden van Canada zijn nog veel wijngaarden met hybriden beplant.
anoniem - 17 februari 2016

6

3 Thumbs up   2 Thumbs down

hybride


hybridus L 1. bastaard, levend wezen afkomstig uit de versmelting van mnl. en vrl. gameten met ongelijke chromosomen-opbouw. 2. uit heterogene elementen bestaand, syn. hibrida. 3. fusie tussen normale en maligne cellen.
anoniem - 17 februari 2016

7

1 Thumbs up   0 Thumbs down

hybride


hybridus L 1. bastaard, levend wezen afkomstig uit de versmelting van mnl. en vrl. gameten met ongelijke chromosomen-opbouw. 2. uit heterogene elementen bestaand, syn. hibrida. 3. fusie tussen normale en maligne cellen.
anoniem - 17 februari 2016

8

2 Thumbs up   2 Thumbs down

hybride


hy·bri·de (de; v(m); meervoud: hybriden) bastaard (3)
hy·bri·de (bijvoeglijk naamwoord) een kruising zijnd
Bron: vandale.nl

9

6 Thumbs up   6 Thumbs down

hybride


Een combinatie van twee of meer technieken: bvb analoog en digitaal of mechanisch en elektrisch.
Bron: 4umi.com

10

0 Thumbs up   0 Thumbs down

hybride


witkar vermomd als auto. Willen we die? Nee. We willen iets dat loeit, brult en rookt. Totdat alle olie op is dan toch
Bron: neologismen.nl

11

4 Thumbs up   4 Thumbs down

hybride


Kruising. Een natuurlijk of opzettelijk kruisingsproduct van twee verschillende soorten. Planten die allemaal dezelfde eigenschappen hebben. Bijv. bloemkleur en steellengte. In wetenschappelijke of botanische plantennamen wordt dit soms weergegeven als hybrida, hybridus of gewoon door een "x"-teken. Zie "ABC van het plantenlatijn"
Bron: houtwal.be

12

4 Thumbs up   4 Thumbs down

hybride


Nageslacht afkomstig van twee genetisch verschillende organismen. Deze organismen kunnen beiden een verschillende wenselijke eigenschap bezitten. Kruising kan leiden tot een nieuw organisme dat beide wenselijke eigenschappen bezit.
Bron: cogem.net

13

3 Thumbs up   3 Thumbs down

hybride


Kruisingsprodukt, bastaard. In de wijnwereld: kruising tussen een druivensoort van de familie Vitis vinifera en een Noordamerikaanse soort.
Bron: wijnkalender.be

14

3 Thumbs up   3 Thumbs down

hybride


Een hybride is een nakomeling van een kruising tussen twee individuen van één soort, met een verschillend genotype. De term wordt ook gebruikt voor nakomelingen van twee individuen die tot verschillende soorten behoren. Een muilezel, een nakomeling van een paardenhengst en een ezelin, is dus een hybride.
Bron: newikis.com

15

4 Thumbs up   4 Thumbs down

hybride


kruising tussen een wilde en een gedomesticeerde
Bron: allemaalkatten.nl

16

2 Thumbs up   2 Thumbs down

hybride


Een 'hout' (zie aldaar), op de markt sinds ca. 2006, die vergevingsgezinde eigenschappen heeft zodat een slag uit 'semirough' (zie aldaar) kansrijk wordt.  [dank aan Hetty ter Braak]
Bron: gerritspeek.nl

17

2 Thumbs up   2 Thumbs down

hybride


Mengsel, kruising, samenstelling, van twee verschillende bronnen, bijv. hybride-verankering van een totale endoprothese: een deel van de prothese wordt aan het bot verankerd en gecementeerd; het ander [..]
Bron: zimmernederland.nl

<< Hyatt hygrometer >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen