Betekenis dysthymie
Wat betekent dysthymie? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord dysthymie. Je kunt ook zelf een definitie van dysthymie toevoegen.

1

0 Thumbs up   0 Thumbs down

dysthymie


Stoornis met als belangrijkste kenmerk een chronisch depressieve stemming die het grootste deel van de dag aanwezig is, op meer dagen wel dan niet, gedurende ten minste twee jaar.
Bron: thesauruszorgenwelzijn.multites.net

2

0 Thumbs up   0 Thumbs down

dysthymie


Langdurige sombere stemming, onder invloed van een verdrongen neurotisch conflict
Bron: www.dokterdokter.nl

3

0 Thumbs up   0 Thumbs down

dysthymie


[DEPRESSIE] Vorm van depressie, waarbij ten minste gedurende twee jaar langdurige perioden van depressieve stemming bestaan. Het belangrijkste kenmerk van dysthymie is volgens de DSM-IV1 een chronisch depressieve stemming die het grootste deel van de dag aanwezig is, op meer dagen wel dan niet, gedurende tenminste 2 jaar.- Personen die lijden aan dysthymie omschrijven hun stemming als: verdrietig of terneergeslagen. - Bij kinderen uit dysthymie zich meer in irritatie dan in een depressieve stemming. Van dysthymie wordt gesproken als tenminste 2 van de volgende symptomen lange tijd aanwezig zijn, gedurende 2 jaar voor volwassenen en 1 jaar voor kinderen. De symptomen mogen nooit langer dan 2 maanden afwezig zijn:- Slechte eetlust of juist te veel eten - Slaapgebrek of juist te veel slapen - Gebrek aan energie of vermoeidheid - Gering gevoel van eigenwaarde - Slecht kunnen concentreren of besluiteloos zijn - Gevoelens van hopeloosheid 3 typen dysthymie worden onderscheiden:- Vroege dysthymie: de 1e symptomen van dysthymie treden op voor het 21e jaar. Deze mensen hebben een grotere kans om later een depressieve episode te krijgen. - Late dysthymie: de 1e symptomen treden op na het 20e jaar. - Dysthymie met atypische kenmerken: de afgelopen 2 jaar reageerde de stemming op gebeurtenissen, of tenminste 2 van de volgende kenmerken zijn aanwezig: - Flinke toename van het gewicht of de eetlust - Langdurig slapen (hypersomnie) - Zwaar gevoel in de ledematen - Een langdurige gevoeligheid voor afwijzing met negatieve gevolgen voor het sociaal of maatschappelijk functioneren.
anoniem - 17 februari 2016

4

0 Thumbs up   0 Thumbs down

dysthymie


(vlg. DSM-IV) chronische depressieve stemmingsstoornis (milde vorm van depressie i.e.z.) met gebrek aan interesse in de gewone dagelijkse dingen, met o.a. de volgende kenmerken: eet- en slaapstoornissen, geringe energie of vermoeidheid, gering gevoel van eigenwaarde, slechte concentratie, besluiteloosheid, gevoel van hopeloosheid; syn. depressieve neurose, neurotische depressie...
anoniem - 17 februari 2016

<< dysthanasie dystokie >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen