Betekenis askruisje
Wat betekent askruisje? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord askruisje. Je kunt ook zelf een definitie van askruisje toevoegen.

1

11   1

askruisje


Heeft te maken met een katholieke traditie waarbij mensen op Aswoensdag een kruisje van as op hun hoofd laten tekenen door een priester. Tijdens het zetten van het askruisje zegt de priester: Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren.
Loraine - 8 augustus 2011

2

6   4

askruisje


Een askruisje is het kruisje dat een priester om mensen hun hoofd tekent wanneer zij op aswoensdag een misviering bijwonen.
katrien - 27 augustus 2011

3

3   2

Askruisje


Op Aswoensdag, de eerste dag van de vasten, tekent de priester tijdens de boeteviering het voorhoofd van de gelovige met een kruisje van gewijde as van verbrande palmtakken; daarbij zegt hij: Gedenk, mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren. Soms wordt de gelovigen ook wel de gelegenheid geboden zichzelf met deze as te tekenen.
anoniem - 17 februari 2016

4

2   2

askruisje


Het askruisje wordt gegeven door de priester als openbare boete doening, omdat eigenlijk iedereen in het af gelopen jaar weleens iets doet wat niet helemaal door de beugel kan. Dit is rond 1200 door ROME voorgeschreven.
Hiervoor kregen alleen de vrouwen een kruisje op hun voorhoofd.
En bij de mannelijkebevolking ging het beduidend rigoureuzer daar werd het as over hun hoofd uitgestrooit.
Henk.J.E. - 1 maart 2017


Betekenis van askruisje toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< Askook Askuwheteau >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen