Betekenis archetype
Wat betekent archetype? Hieronder vind je 7 betekenissen van het woord archetype. Je kunt ook zelf een definitie van archetype toevoegen.

1

13   7

archetype


Microfoon (1983, blz. 5)
Hoe meer onderzoek je doet naar de grote verscheidenheid van culturen in de wereld, des te meer je tot ontdekking komt dat de diverse archetypische beelden op symbolisch niveau verbazingwekkend sterk met elkaar overeenkomen. Mensen kunnen het overdag met elkaar oneens zijn en elkaar bestrijden - 's nachts zijn zij het in hun dromen en mythen grondig met elkaar eens. Deze consensus is te fundamenteel om hem alleen aan het toeval te kunnen toeschrijven. Hij wordt dan ook toegeschreven aan een gelijksoortigheid van de psyche in de diepste lagen van het onderbewustzijn. De overeenkomstig aandoende beelden worden archetypen genoemd.
Jos Roozen - 11 september 2014

2

4   3

archetype


 • oermodel dat ten grondslag ligt aan latere varianten
 • archetype ; oermodel dat ten grondslag ligt aan latere varianten.
 • Bron: nl.wiktionary.org

  3

  2   1

  Archetype


  Een archetype (Grieks: αρχη begin, bron) is een geïdealiseerd oermodel dat ten grondslag ligt aan latere varianten. Personificaties, objecten of concepten uit de culturele traditie, (drama, de li [..]
  Bron: nl.wikipedia.org

  4

  4   5

  Archetype


  Een term uit de gedachtewereld van Jung. Archetypen zijn overgeerfde, collectieve oerbeelden, die men volgens hem terugvindt in ieders onbewuste en die met name in dromen naar boven komen.
  Bron: psychoanalytischwoordenboek.nl

  5

  3   4

  Archetype


  Een archetype in de openEHR context is een script dat medische data beschrijft. Het openEHR systeem kent geen strak gereguleerde data-definities zoals dat in klassieke data verwerkende software het ge [..]
  Bron: nl.wikipedia.org

  6

  2   4

  Archetype


  De psycholoog Jung interpreteerde droomsymbolen die de gehele geschiedenis van de mensheid door voorgekomen zijn en noemde deze archetypes. (F.A.S.)
  Bron: verhoevenmarc.be

  7

  0   6

  Archetype


  Archetype is een Amerikaanse progressivemetalband.
  Bron: nl.wikipedia.org


  Betekenis van archetype toevoegen.
  Aantal woorden:
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)

  << Archere Archiater >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen