Betekenis anxiety
Wat betekent anxiety? Hieronder vind je 2 betekenissen van het woord anxiety. Je kunt ook zelf een definitie van anxiety toevoegen.

1

6   1

anxiety


Anxiety is een Engels woord, dat vertaald kan worden als "angst", "stress", "nervositeit" of "opwinding".

In tegenstelling tot het Nederlandse equivalent "angst", kan "anxiety" ook een positieve betekenis hebben: de hoopvolle, verwachtingsvolle nervositeit die men voelt in aanleiding naar een gebeurtenis waar men lang naar heeft uitgekeken.

Meestal heeft "anxiety" echter een negatieve betekenis. Het gaat om een negatieve emotie, die voortkomt uit het een menselijk overlevingsmechanisme. Angstgevoelens helpen ons om het hoofd te bieden aan situaties of gebeurtenissen die (levens-)bedreigend zijn.

Enerzijds kunnen angstgevoelens ervoor zorgen dat we instinctief aanvoelen wanneer een iets niet veilig is, zodat we de bedreiging kunnen vermijden; we voelen namelijk al angst zodra we aan de bedreiging denken.

Anderzijds zet angst ook een heel proces in de hersenen in gang: de vecht-of-vluchtreactie. Je lichaam en hersenen worden daarbij klaargemaakt om zo snel mogelijk weg te vluchten van een bedreiging, of ertegen te vechten. Angstige mensen hebben daarom ook meer kracht, meer uithouding en een betere concentratie dan wanneer men zich in een rustige toestand bevindt.

Wanneer iemand zich voortdurend angstig voelt, zelfs wanneer hij in een niet-bedreigende omgeving is, en daar hinder van ondervindt (bv. bepaalde plekken of mensen gaan vermijden), dan kan men van een angststoornis spreken.


Veel mensen ervaren intense angst als ze een grote spin zien; waarschijnlijk is deze angst geconditioneerd omdat mensen vroeger, toen ze nog in de wilde natuur leefden, te maken kregen met giftige en gevaarlijke spinnen. We hebben dus geleerd om angst te voelen voor spinnen.
martijnver - 4 november 2018

2

1   3

anxiety


bezorgdheid
Bron: nl.wiktionary.org

Betekenis van anxiety toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< anglosassone espanto >>