Betekenis Normatief
Wat betekent Normatief? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord Normatief. Je kunt ook zelf een definitie van Normatief toevoegen.

1

24   4

Normatief


Wat bepaalt hoe iets zou moeten zijn. Wat betrekking heeft op regels en richtlijnen en een norm bevat, vormt of schept.

Iets is normatief als het als referentie kan dienen om af te toetsen of de regels of normen in een concreet geval worden nageleefd of opgevolgd. Het stelt als het ware een grens vast en schept duidelijkheid over wat wel of niet aanvaardbaar is.

Wat normatief is zegt niet of iets juist of fout is, maar enkel hoe iets zou moeten zijn. Het stelt een (soms arbitraire) standaard.

Het is een belangrijke eigenschap in de taalkunde (bijv. grammaticaregels), de politiek (in de wetgeving zijn vaak normen vastgelegd) en de rechtspraak (een uitspraak door een rechter over een bepaalde aangelegenheid kan als norm gaan dienen bij gelijkaardige gevallen in de toekomst).

Uit normatieve stellingen kunnen meetbare en tastbare gegevens worden gehaald die het mogelijk maken voor iedereen om de gestelde normen op te volgen.


De wegcode is normatief: iedereen die deelneemt aan het verkeer moet ze opvolgen, ongeacht wat men zelf van de regels vindt.
martijnver - 24 augustus 2018

2

15   8

normatief


bijvoeglijk naamwoord - wat aangeeft hoe het hoort
Voorbe [..]
Bron: www.muiswerk.nl

3

15   8

normatief


Iets wat een norm stelt of aangeeft wat verwacht wordt.
Bron: kennisconsult.nl

4

11   11

Normatief


De leden van een samenleving of gemeentschap of groepering behoren zich te gedragen vanwege hun lidmaatscap volgens de voorschriften van hun (sub)cultuur.
Bron: scholieren.com


Betekenis van Normatief toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< Normandy Normen en waarden >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen