Betekenis Makamba
Wat betekent Makamba? Hieronder vind je 27 betekenissen van het woord Makamba. Je kunt ook zelf een definitie van Makamba toevoegen.

1

40 Thumbs up   10 Thumbs down

Makamba


Vroeger gebruikte de oude inwoners van Curacao het woord makamba om een blanke aan te duiden.
anoniem - 22 juli 2018

2

20 Thumbs up   7 Thumbs down

Makamba


Tijdens mijn uitzending naar de Antillen in 1976 en later in 1983 werd mij verteld door een aantal Antilianen waar ik mee bevriend raakte dat het wel degelijk neerbuigend bedoelt was. Bleek ook wel als je bv in Willemstad in Otrabanda rondliep dat je dat nageroepen werd en als je wat wilde afrekenen in de winkel dat er voorgedrongen werd met de woorden Makamba's moeten wachten.
Bert Leffers - 6 augustus 2020

3

18 Thumbs up   10 Thumbs down

Makamba


Scheldwoord voor Nederlander. Nederlander in het Papiaments betekent Hulandes. Hij is Nederlander, e ta Hulandes.

Makamba is een woord om de minachting naar de Nederlander te uiten. Inmiddels is het zo normaal geworden om het woord Makamba te gebruiken, dat vele mensen op de Antillen het niet eens doorhebben dat zij de Nederlander uitschelden. Het is de lading van minachtig dus in de loop der jaren verloren.
Pieter Demouge - 5 april 2021

4

94 Thumbs up   87 Thumbs down

Makamba


Makamba is gewoon de vertaling voor Nederlander. Discriminerende idioten kunnen ervan maken wat ze er ook van vinden. Er bestaat geen andere naam voor Nederlander in het Papiaments. De taal is Hulandes (Nederlands) en wordt ook door sommige mensen gebruikt voor Nederlander. Maar het enige Correcte naam voor Nederlander in het Papiaments zonder enige lading is dus Makamba We moeten stoppen door achter alles discriminatie te zoeken
r. v.e. - 24 december 2016

5

5 Thumbs up   1 Thumbs down

Makamba


Nederlanders die jarenlang op een van de eilanden hebben gewoond en er bulterriër kennen eten maar al te goed dat het een scheldwoord is voor blanke Nederlanders
Loui - 5 juli 2023

6

23 Thumbs up   22 Thumbs down

Makamba


Indringer. Dat is mij verteld toen ik daar 3 jaar in het onderwijs werkte. Een scheldwoord is het als het op een minderwaardige manier wordt uit gesproken. Maar de meeste Nederlanders doen er niet moeilijk over. Meer se en geuzennaam. Ik heb me er ook nooit ongemakkelijk bij gevoeld. Waarom ook.
Reijco - 13 oktober 2018

7

12 Thumbs up   12 Thumbs down

Makamba


Makamba zou volgens Google translate in het Swahili, Schildpadden betekenen. Maar blijkbaar wordt het niet altijd zo bedoeld. Wat mij meer stoort is dat velen 100% zelfbeschikking willen hebben maar dat de Nederlandse staat dan wel fijn de geldkraan open laat staan, wat al jaren aan de gang is. Het lijkt mij dat de vermeende schulden die zij (de makambas) zouden hebben uit de koloniale tijd inmiddels lang en breed zijn afbetaald. Maar keer op keer blijkt het erg moeilijk onder 'eigen' bestuur zelfstandig onze broek op te kunnen houden? Maak mij niet wijs dat dit de schuld is van makambas. Trekken we nu eindelijk ook eens ons eigen boetekleed aan?
Ryan - 24 augustus 2020

8

19 Thumbs up   19 Thumbs down

Makamba


Makamba is een stad in Burundi. Makamba is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Makamba.
Bron: nl.wikipedia.org

9

11 Thumbs up   11 Thumbs down

Makamba


Ik ben nu op Bonaire (6/11/2021) en zie telkens op borden en muren de uitspraak 'Dutch Makama Go Home!' Er wordt in dezelfde context verwezen naar moderne slavernij en het koloniale verleden. Ik ben nieuwsgierig wat er zou gebeuren als ik, bij wijze van experiment, in Rotterdam het bord 'Antillianen Ga Naar Huis' zou ophangen. Maar dinsdag vliegen we dus boeie
Frans Bommeldijk - 16 november 2021

10

20 Thumbs up   21 Thumbs down

Makamba


Deze betekenis is NSFW/18+. Klik hier om deze betekenis te tonen.
jessica - 3 maart 2019   NSFW / 18+

11

0 Thumbs up   2 Thumbs down

Makamba


er is ook een vogel op curacao met hoge rode poten en die heet ook Makamba. Nederlander op het strand met verbrande benen maar Witte indringer heb ik vaker gehoord.
mary-anna molenbeek - 22 augustus 2022

12

9 Thumbs up   11 Thumbs down

Makamba


Makamba betekent; geassimilierd, selfvervreemd, verrader, stokolm gesendroemd, verblankt iemand.
anoniem - 25 augustus 2020

13

1 Thumbs up   3 Thumbs down

Makamba


Het betekent Hollandse heerser afkomstig van de slaventijd, Curacau,had de grootste slavenmarkt van de cariben, niet echt waar we trots op kunnen zijn maar goed het zij zo, Hollandse heerser dus
Hollander - 4 januari 2023

14

65 Thumbs up   68 Thumbs down

Makamba


Makamba, scheldwoord van Antillianen naar Nederlanders toe. Staat voor Nederlandse uitbuiter en niet gewenst persoon. Met makamba drukt de Antilliaan zijn minachting en haat uit naar Nederlanders toe

Antillianen misleiden Nederlander door te beweren dat het geen scheldwoord is maar dat het vreemdeling met een witte huid betekent. Deze bewering gaat mank omdat bijvoorbeeld blanke Amerikaanse toeristen gewoon Amerikaan genoemd worden door Antillianen. Ook Antillianen in Nederland gebruiken het woord Makamba om Nederlanders als verwerpelijk aan te duiden.
j.p.baarslag - 9 november 2014

15

6 Thumbs up   9 Thumbs down

Makamba


Makamba betekent toerisme en dus inkomsten voor de economie op Curaçao:-)

Maar goed ik ben in zowel Nederland als Curaçao opgegroeid en heb nooit een negatieve lading aan het woord makamba gegeven.

Leven en laten leven
Francisco - 27 augustus 2021

16

4 Thumbs up   9 Thumbs down

Makamba


Op de eerste plaats zijn Antillianen van Afrikaanse komaf allen houders van een Nederlands paspoort. Een houder van een Nederlands paspoort is een Nederlander. Alleen zijn Antillianen van Afrikaanse komaf in 99 van de 100 gevallen niet blank. Er zou per slot van rekening een blanke Zuid-Afrikaan op de Antillen kunnen wonen.

De twee kernpunten in de betekenis van het woord Makamba zijn dan eigenlijk alleen nog maar huidskleur en land van herkomst, te weten blank en Nederland.

Dit is wat de internationale gemeenschap zegt over bijvoorbeeld het maken van onderscheid op gromd van huidskleur en nationale afstamming :

"Raciale discriminatie betekent elke vorm van onderscheid , uitsluiting , beperking of voorkeur op grond van ras, huidskleur , afkomst ,  of nationale of etnische afstamming die ten doel heeft de erkenning, het genot of de uitoefening, op voet van gelijkheid, van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden op politiek, economisch, sociaal of cultureel gebied, of op andere terreinen van het openbare leven, teniet te doen of aan te tasten, dan wel de tenietdoening of aantasting daarvan ten gevolge heeft."

Zie ook het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie.

Volgens de definitie van dit Internationale Verdrag is de onderscheiding 'Makamba' een vorm van raciale discriminatie.
YDK - 30 juli 2021

17

6 Thumbs up   12 Thumbs down

Makamba


Deze betekenis is NSFW/18+. Klik hier om deze betekenis te tonen.
Diego - 8 augustus 2020   NSFW / 18+

18

10 Thumbs up   19 Thumbs down

Makamba


Makamba is NIET per se iemand met een witte huidskleur maar een Nederlander. En niets neerbuigend bedoeld.
Esther - 4 september 2019

19

9 Thumbs up   18 Thumbs down

Makamba


Makamba kan verwijzen naar: Makamba (provincie), een provincie van Burundi Makamba (stad), een stad in Burundi
Bron: nl.wikipedia.org

20

4 Thumbs up   14 Thumbs down

Makamba


Het woord Makamba komt
In de tijd toen er GOUD gevonden werd en een zeer groot gebied afgesloten afgesloten werd voor de echte Arubanen bewaakt door Nederlandse soldaten in opdracht van de Nederlandse gouverneur op curaçao om ons GOUD te stelen (roven)Wij werden kaalgeplukt bedankt nederland toen hebben wij denaam bedacht het zou goed zijn Arubaans weer terug komt waar i uit de grond kwam
Tito - 25 maart 2021

21

4 Thumbs up   14 Thumbs down

Makamba


Benoeming voor lokale verrader. (Antilliaan die overstapt)

Afkorting van "ami a kambia" (ik ben veranderd)

M'a kambia~Makamba
Rumini - 4 mei 2020

22

21 Thumbs up   33 Thumbs down

Makamba


Macamba is een scheldwoord, het stamt af van woord makaak = witte aap.
Theo Heezen - 25 november 2017

23

18 Thumbs up   33 Thumbs down

Makamba


Makamba betekent ‘heerser’. Het wordt vaak gebruikt door mensen die geen afstand kunnen doen van de slavernijperiode en daar naar terug verlangen.
Met het woord ‘makamba’ duiden ze een superieur ras aan dat tijdens de kolonisatieperiode pijnlijk het gebrek aan organisatorisch vermogen en de wil tot arbeid bij hen heeft blootgelegd.
Omdat ze zelf na 500 jaar, ondanks de beschikbare educatieve middelen, nogsteeds de intellectuele achterstand op de oude meesters niet hebben ingehaald hebben ze de kolonisten / heersers beloond met een verbale onderscheiding in de hoop dat zij wederom in hun landen terugkeren om tegen geringe vergoedingen van delfstoffen de orde, infrastructuur en politieke stabiliteit te herstellen.
Tjopie - 1 oktober 2018

24

12 Thumbs up   28 Thumbs down

Makamba


Kan best zijn dat het ooit een minder nette woord was voor Nederlanders. Tegenwoordig wordt het gebruikt als normale woord voor Nederlanders zondat dat er iets van discriminatie bij hoort.

Geboren en wonend op de antille.
ABC - 15 februari 2018

25

5 Thumbs up   23 Thumbs down

Makamba


Makamba betekent vriend. Maar Antillianen gebruiken het woord makamba tegenwoordig om Nederlanders aan te duiden
anoniem - 1 april 2019

26

24 Thumbs up   50 Thumbs down

Makamba


Zelf was Ik op Curaçao met een vrouw die daar was geboren op vakantie en werd zeker in Willemstad uitgescholden voor makamba. Bij navraag aan diverse mensen kreeg ik te horen dat de betekenis vieze blanke is. Meerdere mensen zijden dat het klopte. Zelf kan ik daar om lachen om maar het is wel zo dat het niet serieus moet nemen.
Ron - 18 oktober 2015

27

17 Thumbs up   51 Thumbs down

Makamba


Volgens mij betekent makamba " vriend""""""" """"""""""""""""""""""""""""""""
libi - 6 juni 2016




<< Kirundo Muramvya >>