Betekenis La Boheme
Wat betekent La Boheme? Hieronder vind je 6 betekenissen van het woord La Boheme. Je kunt ook zelf een definitie van La Boheme toevoegen.

1

22 Thumbs up   7 Thumbs down

La Boheme


La bohème is een lied van Charles Aznavour en Jacques Plante, geschreven in 1965. Het lied vertelt het verhaal van een schilder, die nostalgisch terugdenkt aan zijn jeugd op Montmartre.
Bron: nl.wikipedia.org

2

12 Thumbs up   2 Thumbs down

La Boheme


Een bohemien is in de oorspronkelijke betekenis het Franse woord (bohémien) voor een inwoner van Bohemen, het westelijke deel van Tsjechië. Omdat in Frankrijk aanwezige zigeuners beweerden uit Bohemen afkomstig te zijn, werd bohemien in Frankrijk een naam voor de Roma.

In de negentiende eeuw ontstond een nieuwe niet-traditionele levenshouding, namelijk die van de stedelijke bohème-kringen, waarvan de aanhangers zichzelf bohemien gingen noemen, daarmee suggererend dat zij het (verondersteld) onbezorgde leven van de zigeuners imiteerden. De bohemien misprees de burgerlijke levenswijze die sinds de Franse Revolutie dominant werd en trok zich terug in een geïsoleerde sfeer aan de rand van de samenleving. Hij leidde een ongeregeld leven, los van maatschappelijke conventies als het huwelijk en vaak omringd door zielsverwanten. Veel van deze bohemiens hielden zich bezig met kunst, zoals Amedeo Modigliani, Erik Satie en Henri de Toulouse-Lautrec. In Scènes de la Vie de Bohème beschrijft Henri Murger (1851) dit milieu. Dit boek vormde de bron voor een opera van Puccini, La bohème.
Bron; Wikipedia
Eric - 18 mei 2016

3

18 Thumbs up   8 Thumbs down

La Boheme


De sociale kringen van artiesten en non-conformisten die er een ongewone, niet-conventionele levensstijl op nahouden. Deze levensstijl wordt gekenmerkt door vrijheid, losse omgangsvormen, misprijzen tegenover de rijkere klassen (en dan met name de burgerij).

De 19de-eeuwse bohemiens imiteerden de levenswijze van zigeuners, die zich ook aan de maatschappij onttrokken en een alternatieve manier van leven en visie op de wereld ontwikkelden.

Tegenwoordig bedoelt men met "la bohème" vooral artistieke kringen waarbinnen men zich afzet tegen het westerse samenlevingsmodel en streeft naar meer persoonlijke vrijheid en minder conformisme.


Een muzikant die enkel in artistieke kringen vertoeft, zich afzet tegen het kapitalisme en een alternatieve samenleving wil waarbinnen losse, ongebonden contacten tussen mensen centraal staan, maakt deel uit van la bohème.
martijnver - 7 oktober 2018

4

6 Thumbs up   3 Thumbs down

La Boheme


La Bohème is een stomme film uit 1926 onder regie van King Vidor. De film is gebaseerd op Giacomo Puccini's La bohème.
Bron: nl.wikipedia.org

5

5 Thumbs up   2 Thumbs down

La Boheme


La bohème is een opera, waarvan twee versies bestaan. De bekendste is de versie van Giacomo Puccini, in vier akten. Het libretto daarvan is geschreven door Luigi Illica en Giuseppe Giacosa. De andere [..]
Bron: nl.wikipedia.org

6

1 Thumbs up   2 Thumbs down

La Boheme


In Antwerpen en/of de Kempen(Vlaanderen-België) werd vooral gesproken over over 'Boejemers'(Bojemers-zie woordenboek). Er werd verwezen naar iemand die er als een 'schooier' -vaak slecht of slordig gekleed- bijliep. Meestal werden de 'Brakjes mensen' -in Nederland Kampbewoners- (onterecht)vergeleken met de zigeuners, een afgeleide van 'Bohemen zigeuners'. In de periode(50-70) dat zigeuners nog in echte caravans rondtrokken, ontbrak het ook meestal aan moderne voorzieningen. Vandaar dat er een verbastering van Bohemiers naar 'Bojemer' of zoals de Antwerpenaar het uitsprak 'Boejemer'. Letterlijk bedoelde men dan; wat een schooier of slordig ogende persoon. Ook in Frankrijk(jaren 50-70) werden vele zigeuners bespot als Bohemiers, ook al kwamen zijn niet uit die regio. Charles Aznavour sprak zich daar vaak over uit ter verdediging van de vernedering van zigeuners. Pas later(begin jaren 80) in Frankrijk werd het meer als chic ervaren om zich af te zetten tegen de gevestigde orde en te zijn wie je wilde zijn.
Guy - 17 januari 2022




<< Negarealisme Triple test >>