Betekenis Katalysator
Wat betekent Katalysator? Hieronder vind je 12 betekenissen van het woord Katalysator. Je kunt ook zelf een definitie van Katalysator toevoegen.

1

10   4

Katalysator


In de scheikunde: een stof die een chemische reactie of proces (tussen andere chemische stoffen) beïnvloedt zonder zelf van toestand te veranderen tijdens die reactie. Meestal bevordert een katalysator de reactie, waardoor deze sneller verloopt.

In het algemene taalgebruik: een factor of element dat een proces in gang zet, versnelt of mogelijk maakt.

In de autotechniek: een filter in de uitlaat van voertuigen die stoffen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals stikstof, uit de uitlaatgassen haalt.
martijnver - 3 januari 2019

2

7   7

Katalysator


De stof die de snelheid van een chemische reactie kan beïnvloeden zonder dat deze hierbij zelf verbruikt wordt. Er zijn zowel homogene als heterogene katalysatoren.


Een voorbeeld van een biologische katalysator is dat suiker in het menselijk lichaam wordt verbrand met behulp van biologische enzymen. De enzymen zijn hierbij de katalysator. Zij zorgen ervoor dat het lichaam zelf suiker verbrand, zonder dat de enzymen hierbij verloren gaan.
Loraine - 10 augustus 2011

3

7   10

Katalysator


Een katalysator is het element dat een proces in gang zet of versnelt. Bij een brand is de katalysator het product dat ervoor zorgt dat de brand snel tot enorme proporties groeit. Een katalysator kan ook de spreekwoordelijke druppel zijn die de emmer doet overlopen.
katrien - 28 augustus 2011

4

2   5

Katalysator


Chemische substantie die nodig is om een proces goed te laten verlopen, waarbij de stof wel aan de reactie deelneemt, maar niet verbruikt wordt. De hoeveelheid katalysator verandert bij dit proces dus [..]
Bron: ecodor.nl

5

3   7

Katalysator


Stof die een proces versnelt of vertraagt, zonder dat de stof zelf verbruikt wordt
Bron: www.dokterdokter.nl

6

2   6

Katalysator


een chemicalie dat de snelheid van een reactie vergroot, maar niet direct deelneemt aan de reactie, zodat het ook nadat de reactie heeft plaatsgevonden nog intact is.
Bron: aquo.nl

7

1   5

Katalysator


Een stof die invloed heeft op de snelheid waarmee een reactie verloopt tussen verschillende stoffen.
Bron: vca-forum.nl

8

1   5

Katalysator


Chemische substantie die nodig is om een proces goed te laten verlopen, waarbij de stof wel aan de reactie deelneemt, maar niet verbruikt wordt. De hoeveelheid katalysator verandert bij dit proces dus [..]
Bron: ecodor-ontgeuring.be

9

0   5

Katalysator


Dit zorgt voor een vermindering van de hoeveelheid schadelijke stoffen in de uitlaatgassen (koolmonoxide, koolwaterstoffen en stikstofoxiden).
Bron: truckstar.nl

10

1   7

Katalysator


ka·ta·ly·sa·tor (de; m; meervoud: katalysators, katalysatoren) (chemie) stof die een scheikundige reactie beïnvloedt zonder zelf veranderingen te ondergaan (in motorrijtuigen) apparaat in de uit [..]
Bron: vandale.nl

11

0   6

Katalysator


De katalysator zorgt voor een vermindering van de hoeveelheid schadelijke stoffen in de uitlaatgassen (koolmonoxide, koolwaterstoffen en stikstofoxiden). In de katalysator wordt een chemisch proces op gang gebracht, zonder dat er daarbij een verbranding in de katalysator optreedt of deze op enigerlei wijze verandert. De katalysator bestaat uit een [..]
Bron: fleetcoach.nl

12

2   8

Katalysator


Een katalysator is een stof die de snelheid van een bepaalde chemische reactie beïnvloedt zonder zelf verbruikt te worden. Gewoonlijk wordt hiermee een versnelling van de reactiesnelheid bedoeld. In [..]
Bron: nl.wikipedia.org


Betekenis van Katalysator toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< Kanaye Kanaän >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen