Betekenis Investituurstrijd
Wat betekent Investituurstrijd? Hieronder vind je 5 betekenissen van het woord Investituurstrijd. Je kunt ook zelf een definitie van Investituurstrijd toevoegen.

1

2   0

investituurstrijd


de van 1075 tot 1122 durende machststrijd tussen de paus en de Duitse keizer die zich toespitste op het recht bisschoppen en abten, die vanaf de 9de eeuw door wereldlijke heersers werden benoemd. Het conflict begon met het verbod op de lekeninvestituur door Gregorius VII. Keizer Hendrik IV, die zich in zijn koninklijke rechten aangetast voelde, reageerde met het afzetten van de paus en werd vervolgens door paus Gregorius VII in de ban gedaan. De investituurstrijd eindigde in 1122 met het zogenaamde Concordaat van Worms tussen keizer Hendrik V en paus Calixtus II. De koning zag ervan af de bisschoppen persoonlijk te benoemen, maar had het recht aanwezig te zijn bij de canonieke keuze van een bisschop. De investituurstrijd strekte zich ook uit tot Engeland en Frankrijk, maar daar greep het conflict niet zo diep in als in Duitsland.
Bron: bedeutung-von-woertern.com

2

1   0

Investituurstrijd


Een machtsstrijd tussen de Duitse keizer en de paus tijdens de 11e en 12e eeuw.
Bron: volkabulaire.nl

3

1   1

Investituurstrijd


De Investituurstrijd was een machtsstrijd tussen de Rooms-Duitse keizer en de paus van Rome tijdens de 11e en 12e eeuw. Deze is genoemd naar een formaliteit, de investituur, maar de twistvraag ging st [..]
Bron: nl.wikipedia.org

4

1   1

Investituurstrijd


de betekenis van deze strijd: tussen contemplatie en orde en regelgeving, steekt, vanaf de 12de eeuw, de kop op. Vandaag zie je deze strijd terugkomen in de hoofddoekjes kwestie in Frankrijk.
Het blijft een machtsstrijd; samengaan als optie blijkt superlastig!
corry gosker - 20 augustus 2016

5

1   1

Investituurstrijd


de strijd over de vraag wie besliste over de benoeming van hoge geestelijken. Investituur is de aanbieding van de symbolen van geestelijke macht (staf en de ring) aan een nieuwbenoemde bisschop. De pa [..]
Bron: scholieren.com


Betekenis van Investituurstrijd toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< Foyles Bookshop Marco Borsato >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen