Betekenis Gied Joosten
Wat betekent Gied Joosten? Hieronder vind je 2 betekenissen van het woord Gied Joosten. Je kunt ook zelf een definitie van Gied Joosten toevoegen.

1

2 Thumbs up   1 Thumbs down

Gied Joosten


Gied Joosten was een creatieve en intelligente man. Hij leefde van 1921 tot 1993 en stond onder andere bekend om zijn dynamiek. Twee totaal verschillende hoofdstukken karakteriseren zijn leven; het eerste stond in het teken van voorspoed, het tweede wordt gekenmerkt door verval. Zeker in de gelukkige periode hield hij veel van Geleen en gaf hij om het verenigingsleven van de stad. In zijn jonge jaren was Egidius de eerste Opperflaaris van de carnavalsvereniging, richtte Fortuna ’54 op en gooide als voorzitter van de kegelclub Rollend Vermaak menige kegel omver in Hotel Terminus, waarvan hij overigens de eigenaar was.

Kort na zijn huwelijk in 1943 met Mia Delahaye sluit Joosten zich aan bij het verzet tegen de nazi’s. Na de bevrijding van Zuid-Limburg in 1944 trekt hij als tweede luitenant van de Koninklijke Stoottroepen met het Amerikaanse leger mee naar Duitsland. Zijn inzet voor het 39th Signal Battalion wordt beloond met een hoge onderscheiding.
In de naoorlogse jaren maak de Gelener snel carrière in de bouwwereld, na enkele jaren staat hij aan het hoofd van het bouwimperium Vascomij met duizenden werknemers. Joosten bouwt winkelcentra, warenhuizen en de schouwburg in Heerlen, baart in Geleen opzien met het prachtige woonwinkelpand Schunck. In het Duitse Ruhrgebied groeit hij uit tot een belangrijke buitenlandse ondernemer.
Als het wereldkampioenschap voetbal in 1954 voorbij is, maakt de 32-jarige Joosten zich warm voor het betaald voetbal in Nederland. Om zijn sportieve plannen uit te voeren, neemt hij Huub Adriaans in dienst. Adriaans heeft al ervaring opgedaan als organisator van internationale sportwedstrijden. Joosten’s eerste daden als sportliefhebber bestaan uit het oprichten van Fortuna en de Nederlandse Beroeps Voetbal Bond. Later wordt hij uitgever van sportkrant Run Express en maandblad Run Magazine.

Zakelijk gaat het Joosten aanvankelijk zeer voor de wind. Zijn Vascomij heeft honderden woningen, grote gebouwen en hotels in bezit. Wanneer het bedrijf in 1966 in financiële moeilijkheden komt, tekent zich in Zuid-Limburg een drama af. De directeur verliest al zijn bezittingen en is op slag berooid. Dertienhonderd werknemers staan van vandaag op morgen op straat. Het faillissement is tevens desastreus voor Fortuna, dat in de problemen raakt en op de rand van de afgrond komt te staan.
Joosten start een nieuw bouwbedrijf in Antwerpen en zet grote gebouwen en winkelcentra neer, waaronder Makado-Beek. Wederom gaat het mis en wordt zijn bedrijf failliet verklaard. Als er een aanklacht tegen hem wordt ingediend, besluit hij halsoverkop uit Antwerpen te vluchten. Later blijkt dat hij ten onrechte aan de schandpaal is genageld en slachtoffer is geworden van zakenlieden die hem de oorlog hadden verklaard. Maar de duizendpoot is dan een gebroken man. Na België volgt een vijfjarig verblijf in Zwitserland. Het is een afschuwelijke tijd. Het echtpaar heeft bijna geen geld. Op een gegeven moment kunnen zij de huur van het appartement niet meer betalen. Ze pakken hun koffers en verhuizen voor korte tijd naar Geleen, om daarna neer te strijken in Zeeland, België en Spanje. Al die tijd is hij tevergeefs op zoek naar werk.
In 1993 keert Gied Joosten terug naar Limburg. Hij wil de geschiedenis schrijven van de bevrijding van onze provincie door de Amerikanen en Canadezen. Met financiële hulp vertrekt hij naar de Verenigde Staten, waar hij warm wordt ontvangen door ex-militairen met wie hij tegen de nazi’s heeft gevochten. In de archieven van Washington, Boston en andere steden vindt hij de informatie die hij zocht en keert tevreden terug naar Nederland. Hij gaat aan het werk, stopt zijn energie in de geschiedschrijving. Op een avond, terwijl hij aan het schrijven is, wordt hij onwel. Joosten is aan de linkerkant van zijn lichaam verlamd. Een maand later overlijdt hij Maastricht.

Vier maanden na zijn dood wordt Gied Joosten bij zijn begrafenis met militair eerbetoon herdacht. Amerikaanse soldaten dragen het vaandel van het 39ste Signalcorps, waarbij de Gelener in de oorlog was gedetacheerd.
Een trompet schalt ‘The Last Post…’

Door Koos Snijders
Koos Snijders - 21 september 2018

2

0 Thumbs up   1 Thumbs down

Gied Joosten


Egidius (Gied) Joosten (Heerlen, 13 november 1921 – Maastricht, 3 oktober 1993) was een Nederlands voetbalbestuurder die vooral bekend is als oprichter van de eerste Nederlandse betaaldvoetbalclub Fo [..]
Bron: nl.wikipedia.org
<< Symfonie nr. 25 Ama101046/monobook.css >>