Betekenis Aardwarmte
Wat betekent Aardwarmte? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord Aardwarmte. Je kunt ook zelf een definitie van Aardwarmte toevoegen.

1

3   2

Aardwarmte


warmte die in het inwendige van de aarde aanwezig is
Bron: nl.wiktionary.org

2

2   2

Aardwarmte


De geothermische gradiënt die deze toename uitdrukt, verschilt van plaats tot plaats. In gebieden met dikke sedimentpakketten is deze relatief laag. Maar op plaatsen met oudere gesteentepakketten op [..]
Bron: www.natuurinformatie.nl

3

2   3

Aardwarmte


Aardwarmte of geothermie is afkomstig uit de Griekse woorden geo (aarde) en thermos (warmte). Het is de energie die kan ontstaan door het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en diep in de aar [..]
Bron: nl.wikipedia.org

4

3   6

Aardwarmte


Er kan energie worden gewonnen door gebruik te maken van het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en diep in de aarde gelegen warmtereservoirs. Beide termen worden door elkaar gebruikt. Bij winning op grotere diepte of bij hogere temperatuur wordt eerder gesproken over geothermie. Bij ondiepe projecten en lage temperatuur zal vaker de term aardwarmte gebruikt worden. Deze aardwarmte kan ingezet worden voor de winning van energie. Vooral in vulkanische streken (IJsland) is geothermische warmte op zo'n geringe diepte aan te treffen, dat winning economisch lonend is.

Ook in Nederland en België is deze techniek in opkomst, met name voor de temperatuurregeling in gebouwen en kassen.

Een andere techniek om de ondergrond te gebruiken voor duurzame energieproductie is koude-warmteopslag. Grondwater, vaak op een diepte van zo'n 100 m, wordt opgepompt en 's winters gebruikt als (basis-)verwarming van gebouwen waarna het weer de bodem wordt ingepompt. In de zomer kan het grondwater dienen als koeling. Minder diep kan ook, zie Warmtepomp.

Aardwarmte kan zowel direct gebruikt worden, bijvoorbeeld om te verwarmen en te koelen, als voor de opwekking van elektrische stroom of in een warmte-krachtkoppeling. Met aardwarmte wordt zowel de wetenschappelijk technische bezigheden met aardwarmte als de wetenschappelijke bezigheden met de thermische situatie van de aarde, geothermiek, bedoeld.
femmie - 18 januari 2017


Betekenis van Aardwarmte toevoegen.
Aantal woorden:
Naam:
E-mail: (* optioneel)

<< aanhankelijk aanhalig >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen