Op betekenis-definitie.nl zoek je met een klik in honderden begrippenlijsen tegelijkertijd!
Duizenden betekenissen in onze zoekmachine zijn toegevoegd door mensen zoals jij. Alle woorden zijn bij ons welkom. Dit kan gaan om voornamen, moelijke woorden, straattaal, buitenlandse woorden, woorden die pas afgelopen jaar populair zijn geworden, of zelfs zelfbedachte woorden!. Betekenis toevoegen.

Nieuwste betekenissen
3   2

raided


Wanneer je aan het einde van een stream op Twitch bent, kun je deze afsluiten en de kijkers achterlaten, of je kunt iemand "raiden" en het kanaal voor iedereen die naar jou kijkt veranderen naar een andere stream die je wilt ondersteunen.

Meestal zal een Twitch-streamer zijn kijkers "raiden" naar een andere streamer als ze uitloggen, waardoor de kijkers naar de geraidde stream wordt gebracht.
anoniem - 28 september 2023

1   2

erfenis


Erfenis of nalatenschap is het vermogen van een persoon bestaande uit alle voor overgang vatbare goederen, rechten en schulden op het moment van overlijden. De juridische overdracht vindt in Nederland en België van rechtswege plaats direct van overledene op de bij wet of testament aangewezen personen, deze zijn niet verplicht de erfenis te aanvaarden.
Alliantie Erfgenamen - 28 september 2023

1   1

veredeling


Veredelen is aanpassen op een andere manier, dus door de oorsprong weg te halen en op te laten in een andere soort. B.V bij Planten, Groenten en ook bij Mensen en Dieren door te laten mixen met andere soorten, zodat de originele waarde niet meer bestaat. Soort vernietigen van oorsprong in negatieve zin bestaat dit gebeuren ook.
Chefara - 28 september 2023

1   1

signetsnijder


Zegel snijder. Men ondertekende een brief met een lakzegel.
Die moest worden gegraveerd.
Vergelijk het woord: signature, dat ondertekening betekent.
Eduard Huisman - 28 september 2023

0   1

Sleutelfiguur


Een belangrijke persoon binnen een organisatie of bedrijf. Meestal een persoon met veel macht ook zelf geboren, in een land en dus veel macht heeft en netwerken in binnen en buitenland kan aanleggen voor bedrijf of organisatie. Contact persoon met veel macht en invloed die een groot netwerk heeft.
Chefara - 28 september 2023

0   1

BRUIN CAFÉ


Cafe dat ten tijde van de invoering van de Drank- en Horecawet nier voldeed aan de inrichtingseisen. Er was een Bruincafe wet met 2 of 3 artikelen.
A. van Hoorn - 28 september 2023

0   1

Opsnit


Ook op alle schepen bij Nedlloyd was het de gebruikelijke term voor de vleeswaren bij het ontbijt: “Opsnit”
Jan Visser - 28 september 2023

1   1

Gaslighting


Gastlighting is een vorm van misbruik, waarbij een slachtoffer constant word voorgeschoteld met valse waarheden, waardoor diegene begint te twijfelen aan zijn eigen realiteit.
De 'dader' kan het slachtoffer laten denken dat ze altijd alles fout doen, om zo hun gevoel van eigenwaarde weg te nemen.
Dit geeft de dader een vorm van controle, waarbij het slachtoffer denkt dat ze de dader nodig hebben omdat ze zelf zo weinig eigenwaarde hebben.

Enkele voorbeelden kunnen zijn:
1. Ontkennen van Beloftes of Afspraken: "Ik heb nooit gezegd dat ik dat zou doen. Je moet het verkeerd begrepen hebben."
2. Informatie Verdraaien: "Je hebt niet gezien wat je dacht te zien. Je bent te gevoelig."
3. De Schuld Geven aan het Slachtoffer: "Je bent zo vergeetachtig, geen wonder dat je denkt dat ik je niet over de plannen heb verteld."
4. Emoties Bagatelliseren: "Je bent te emotioneel; je maakt er een te groot probleem van."
5. Informatie Achterhouden: "Ik weet niet waar je het over hebt, je moet het je inbeelden."
6. Van Onderwerp Veranderen: "Een ongerelateerd probleem aanhalen om de aandacht af te leiden."
7. Vergeetachtigheid Veinzen: "Ik herinner me niet dat ik dat gezegd heb, je moet het gedroomd hebben."
8. Beschimpen of Kleineren: "Je bent paranoïde; je maakt altijd een groot probleem van niets."
9. Bagatelliseren: "Je gevoelens doen er niet toe, je overdrijft."
10. Twijfels Versterken: "Iedereen is het met me eens—je hebt het mis."
11. Isolatie: "Het slachtoffer aanmoedigen om contact te verbreken met vrienden of familie."
12. De Rol van Slachtoffer Spelen: "Je maakt van mij de slechterik; ik heb niets verkeerds gedaan."
13. Meerdere Versies van Gebeurtenissen: "Verschillende, tegenstrijdige verhalen aanbieden."
14. Negatieve Etikettering: "Je bent gek; je kan niet vertrouwd worden."
15. Ambiguïteit: "Vage of tegenstrijdige uitspraken doen."
pim_nl - 21 september 2023

0   1

Bagatelliseren


Bagatelliseren, ontkennen, anders voor doen, iets van waarde of belang ontdoen. dat leren we al bij onze ambulante opleiding als vorm van zelfbescherming
Irene van Veen AIIDB - 19 september 2023

0   2

SSS


Super Slimme Sabrina's
Uiterst intelligente dames/vrouwen die Sabrina heten en over superkrachten beschikken.
Ferhat - 19 september 2023

0   1

Kalande


Vereniging van Kooplieden (in het Middelnederlands). Ref. Gysseling, M. (1954). Gents vroegste geschiedenis in de spiegel van zijn plaatsnamen, p. 52.
Devriese Luc - 13 september 2023

0   1

Alfa


Alfa
Aha , nu komt het. A is van allemanen die beginnen met een A.
Al is en afkorting van allemaal.
Nu over naar het Spaans. Va betekend ga. Yo v(b)A betekent is ik ga.
Tu V(B)A betekent, jij gaat.
Uiteindelijk komen we bij Alfa (stond) op een emmer. En kom ik uit op allemaal ga! ❤️
Agleh - 13 september 2023

0   1

Izan


Izan is een Marokkaans woord. In het Berbers betekent het woord Izan letterlijk poep.

-- van shiekh ayman ibn swarma
shiekh ayman ibn swa - 13 september 2023

0   1

controversieel


Controversieel kan ook verwerpelijk zijn, de norm van het normale bij voorbaat en dus controversieel niet bespreekbaar. Contro staat voor terug.
Theo - 13 september 2023

0   1

Vinkel


Het woord Vinkel is een verbastering van de woorden Veen en kuil. Het dorp Vinkel is dan ook afkomstig van het woord Veenkuil. Het geen ook zeer aannemelijk is in verband met de oorspronkelijke grondgesteldheid.
Frank Smids - 13 september 2023

0   1

Tyne Cot Cemetery


Tyne cot is hoogst waarschijnlijk de Engelse vertaling van de West Vlaamse benaming Tinnekot (kippenren). Militairen die gewond raakten werden naar een hulppost gestuurd. Medische posten werden vaak opgetrokken in boerderijschuren.Doden werden in de onmiddelijke omgeving begraven en zo werd de begraafplaats Tyne Cot Cemetery
De Keyzer Gino - 13 september 2023

0   1

neger


“Neger” is een belediging. Het komt namelijk van het Latijnse niger en dat betekent letterlijk “glanzend zwart”. En dat is een belediging.

Bron: https://topquote.nl/quote/neger-is-een-belediging-het-komt-namelijk-van-het-latijnse-niger-en-dat-betekent-letterlijk-glanzend-zwart-en-dat-is-een-belediging-tukker-is-geen-belediging-tukker-betekent-letterlijk-domme-heikneute
Rolandinio - 13 september 2023

0   1

Intacte huid


Heb een rood blauwe dunne huid
Deze heeft nu blauwe plekken

Kan je dan toch spreken van een intacte huid
Corry - 13 september 2023

0   1

Anti selectie


Als je patiënten oproept om deel te nemen aan een onderzoek van de Ombudsman Zorg en je merkt VOORAF op dat je een vergoeding van €50,- zal krijgen als je geselecteerd wordt, trek je vooral mensen aan die er geld voor willen hebben. Dit is goed vergelijkbaar met anti selectie bij verzekeringen. Ja toch?!
Eduard de Boer - 13 september 2023

0   1

fromoe


Fromoe is het tot uitputting toe gebruiken van je hersenen om uit te vogelen hoe je aan veel geld/goederen kunt komen , zonder er iets voor te hoeven doen!
Herman - 13 september 2023

0   1

wappie


Een wappie is iemand die buiten de realiteit leeft,
en alles aanneemt wat ongeloofwaardig is.
En vooral alles aanneemt wat een negatieve betekenis heeft richting non elitaire personen.
Ik zou wel eens wat positieve dingen over wappies willen horen
Inka Hopi - 13 september 2023

1   0

Bich


Bruh mensen zeggen dat bick een naam is of met korte roken maar warooom moeten jullie dat weten jullie weten dat het gemeeen is
Rayahana - 13 september 2023

0   0

bruh


Stel papegaaien zijn het. Je bent toch niet achterlijk met "bruh". Dan kom je echt een paar hersencellen te kort. Je bent geen koe of Neanderthaler, die kan je het niet kwalijk nemen. Ze nemen alles van elkaar over zonder te weten wat het betekend.
anoniem - 13 september 2023

0   0

kèl


Mijn oom- frietkraamhouder in Tiel- gebruikte het woord ´kel´ ook altijd wanneer hij sprak over een jongen in zijn buurt. Bv: " da´s me ne ´kel´ man! "
An Wouterse, Chaam - 13 september 2023

0   0

Karhu


Karhu ' the finnish sportsbear' is een Fins sportmerk.

Karhu is in 1916 opgericht in Helsinki. Ab sportartiklar Oy stichten een kleine werkplaats in het centrum van Helsinki. Hier werd lokaal ingekocht hout verwerkt tot producten als: ski's, speren en discussen. Hardloopschoenen werden er ook gemaakt en destijds gedragen door Hannes Kolehmainen, de eerste “Flying Finn”, en Ville Ritola.

De bedrijfsnaam werd in 1920 aangepast naar Karhu, wat in het Fins beer betekent. “The Flying Finns” domineren de hardloopbanen over de hele wereld wat ervoor zorgt dat Karhu over de hele wereld bekend wordt. Wat ook hielp was dat Paavo Nurmi negen gouden olympische plakken behaalde op de olympische spelen.

Karhu is dominant op de Olympische spelen van 1952 in Helsinki Finland. Met 15 gouden plakken van hardlopers op Karhu Spikes. Karhu verkoopt het drie strepen trademark aan een bekend atletiek merk die er momenteel nog steeds gebruik van maakt.
Irene - 13 september 2023

0   0

Lange Voorhout


De loopsteven van een boot ( felucca) om zwaardvis te bejagen en te vangen in Straat Messina nabij Reggio Calabria Italië
anoniem - 13 september 2023

1   0

Slay


Slay betekend doden (slaugther of slachten)

Wee hun die het kwade goed noemen en het goede kwaad; die duisternis voorstellen als licht en licht als duisternis; die bitter doen doorgaan voor zoet en zoet voor bitter.
Jesaja 5:20
Willy - 13 september 2023

0   0

Kop van Jut


De ´kop-van-jut´ is een traditionele kermisattractie, waarbij getracht wordt om zo hard met een hamer op een hefboom te slaan dat een gewicht hoog genoeg langs een rail gelanceerd wordt om tegen een bel te slaan. De ´kop van Jut zijn´ is ook een uitdrukking om aan te geven dat iemand de zondebok is en het moet ontgelden. Beide namen verwijzen naar moordenaar Hendrik Jut, een persoon die echt heeft bestaan.

Bron: https://bertvanzantwijk.com/2021/01/17/de-kop-van-jut/
Bert van zantwijk - 13 september 2023

0   0

BIBO


Bulk In Bags Out. Transport methode zeevaart, nl laden en vervoer in bulk en verpakken tijdens het lossen in bijv. Jute zakken. Zie ook mv CHL Innovator, mv Mrs Mackay
Peter Meijering - 13 september 2023

0   0

Joke


Joke is een Joodse naam afgeleid van Jochabeth dat betekent God is goed. Joke is ook afgeleid van Johanna/Johannes dat betekent Yahweh is genadig.
Johanna - 13 september 2023

0   0

Layth


Leyth is een Arabische jongensnaam.
Leyth betekent: leeuw, grootmoedigheid, kracht, sterk, dapper.

De naam is een oude naam, maar draagt een goede en nobele betekenis, en is dan ook geliefd onder de Arabieren.

Leyth spreek je uit als: leej - th (those op zijn Engels)

Mogelijke schrijfwijze: Leyth, Laith, Laïth, Layth.
Hanan - 13 september 2023

0   0

BTG


Besluit Tijdelijk Gebruik.
Herverkaveling - ruilverkaveling - kavelruil
Vooruit lopend op de akte van toedeling kunnen eigenaren al overgaan, op basis van het BTG naar de aan hen toegedeelde percelen.
Johan Hoekstra - 13 september 2023

0   0

Nacht und Nebel


Ik bestudeer de militaire carrière van een Luitenant-Generaal die tijdens WO II door de Duitse bezetters ter dood werd veroordeeld. De veroordeling werd duidelijk omschreven als Nacht und Nebel Ohne Ende . Blijkt dat er dus een andere ( misschien ) weinig voorkomende veroordeling werd geveld .
Raf Nagels - 13 september 2023

0   1

Dorita


Afkorting van Theodora is ook in het Spaans: Dora. De Spaanse verkleiningsuitgang voor namen eindigend op een a is in die taal: ita. Dus Dorita is in het Spaans wat in het Nederlands is: Doortje.
Huub Appel - 13 september 2023

1   0

Ineke


Ineke. Is mijn moeder. Voldoet aan elke betekenis van haar naam: God voorziet en maakt beter. Of de betekenis: zuiver. Ik ken niemand in mijn leven die zo'n oprecht mooi, lief, empatisch, en behulpzaam mens is als mijn moeder Ineke. De bijnaam van haar ouders was Pien. Dat is hoe ik mijn dochter ga noemen.
Elisabeth Maaike Kru - 13 september 2023

0   0

arrogant


Regering is ook arrogant ze denken alles goed te doen, maar als het er op aan komt hebben ze er geen herinnering of verstand van.
Royalbiker.NL - 13 september 2023

0   1

shastra


Shastra (शास्त्र, Śāstra, is een Sanskrietwoord dat "voorschrift, regels, handleiding, compendium of verhandeling" betekent. Het woord wordt over het algemeen gebruikt als achtervoegsel voor technische of gespecialiseerde kennis op een bepaald gebied van de praktijk.
Michiel Koperdraat - 13 september 2023

0   0

Laadvermogen


de taal verbasterd.
laadvermogen definitie logica is,
dat wat het kan dragen.
de overhied hanteerd de polaire oppositie van wat een woord feitenlijk betekd en usupeerd deze door hier zijn eigen betekenis aan te geven namenlijk dat wat de overheid vind dat de waarheid is,
laadvermogen overheid/cbs ie namenlijk dat wat de overheid vind dat het maximaal laadvermogen is , en dus niet dat wat het maximaal KAN dragen.
door deze ge-usupeerde wij beslissen wat waar is en nioet dat wat feitenlijk waar is mentaliteit zakken de meeste mensen inherent voor hun examens. dank daar voor
(sarcasme definitie overheid) luistert niet naar ons.
Jan Rex - 13 september 2023

2   0

tata


Het is een afkorting van patata, aardappel. Een negatieve manier om een blank iemand aan te duiden. Alle andere uitleg is schijnheilig.
anoniem - 13 september 2023

0   0

De vondeling van Ameland


De vondeling is als baby de zee in gegooid. Daar voelde hij zich thuis, ‘als in de baarmoeder’. Op het land, Ameland, voelde hij zich nooit thuis. Hij werd niet begrepen, hij wilde terug naar waar hij vandaan kwam: naar de zee, zijn thuis. Zodra hij oud genoeg was, deed hij dat dan ook: hij liep de zee in - hij was weer thuis.
Moraal: je wilt altijd terug naar waar je vandaan komt, naar waar je je thuis voelt.
Louise - 13 september 2023

Pagina:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen