Betekenis ut

Wat betekent ut? Hieronder vind je 14 betekenissen van het woord ut. Je kunt ook zelf een definitie van ut toevoegen.

1.

2   1

ut


zoals; opdat
Bron: latium.nl

2.

2   2

Ut


Franse benaming voor de do. Werd vroeger ook hier gebruikt.
Bron: hoorn.be

3.

3   3

ut


do zn. ‘eerste toon van de toonladder’ Vnnl. do ‘eerste toon van toonladder’ [17e eeuw; WNT ut]. De reeks van zes diatonisch opvolgende tonen ut, re, mi, fa, sol, la werd door Guido van Arezzo in de 11e eeuw samengesteld aan de hand van de eerste lettergreep van elke regel van een hymne gewijd aan de heilige Johannes: Ut queant laxis resonare fibris, mira gestorum famuli tuorum, solve polluti labii reatum, Sancte Ioannes (Opdat uw dienaren het wonderbaarlijke van uw daden ontspannen kunnen verklanken, ontsla, Heilige Johannes, de schuld van hun bezoedelde lippen). Later wordt de si (van Sancte Iohannes) toegevoegd en in 1659 wordt ut door het beter te zingen do (van Dominum) vervangen. In de 19e eeuw veranderde John Curwen de sol in so, zodat alle lettergrepen open werden, en de si in ti, zodat de namen van de tonen elk een eigen beginletter hadden. In het NN heeft men deze twee nieuwe nootnamen overgenomen, maar in België zijn ze nagenoeg onbekend. Zie ook → gamma. Lit.: T. Willemze (1991) Spectrum Muzieklexicon, 248-249, 454-455
Bron: etymologiebank.nl

4.

2   2

UT


Universal Time (Wereldtijd). Omdat de lengte van de ware zonnedag varieert tussen 23h59m39s en 24h0m30s werd de middelbare zonnetijd ingevoerd. De mate waarin de ware Zon voor- of achterloopt t.o.v. de middelbare Zon wordt getoond in de grafiek van de tijdsvereffening. Omdat de middelbare tijd van plaats tot plaats verschilt, heeft men de zonetijd ingevoerd. De aardbol werd verdeeld in 24 zones met Greenwich als centrale zone. De burgerlijke dag begint om middernacht. (In het systeem van de Ware zonnetijd begon men te tellen vanaf de middag, wanneer de Zon exact door de zuidelijke meridiaan gaat.) Vandaar kan men zeggen dat wanneer de Middelbare Zon door de zuidelijke meridiaan van Greenwich trekt, het 12 uur burgerlijke tijd is van Greenwich (Greenwich Civil Time).  Het gebruik van de term GMT (Greenwich Mean Time) wordt afgeraden omdat de term verwarring schept.
Bron: astrolab.be

5.

1   2

Ut


Let op: Spelling van 1858 de 6 toonsyllaben (naar Guido Aretin, in de 11de eeuw), naar welke men eertijds de klankladder plagt af te zingen; van daar Utremifasollariërs, zij, die zich van deze 6 syllaben bedienen; vergelijk ook Solfeggiëren en Solmiseren
anoniem op 2016-02-17

6.

0   2

UT


De afkorting "UT" betekent "Universiteit Twente".
anoniem op 2009-12-06

7.

0   2

UT


UT is een historisch merk van motorfietsen. Motorradbau Hermann Scheihing, Stuttgart-Untertürkheim, later Bergmüller & Co., Maschinenfabrik, Stuttgart-Vaihingen a.d. Filder en Schwenk & Schnürle GmbH, Stuttgart-Möhringen a.d. Filder (1922-1962). Duits motormerk dat werd opgericht door Hermann Scheihing, die zelf motorfietsen wilde bouwen die hem succes in races konden brengen. Hij bouwde machines naar Engelse voorbeelden. Aanvankelijk hadden deze 129- en 247 cc tweetaktmotoren met hulpzuigers (het Bekamo-principe). Later, nadat Scheihing het bedrijf in 1925 had verkocht aan Bergmüller, ook motorblokken van 246- tot 548 cc van Blackburne, JAP en Küchen. In 1930 namen de UT-werknemers Hugo Schwenk en Johann Schnurle het merk over. De fabriek kreeg van rijkswege een verbod op de toepassing van Engelse motorblokken, waardoor men op Küchen- en Bark-blokken overstapte. Vanaf 1949 werden voornamelijk Sachs- en ILO-tweetaktmotoren tot 248 cc toegepast. Toen Schwenk in 1962 overleed eindigde de productie, hoewel er nog tot 1968 onderdelen werden gemaakt.
Bron: nl.wikipedia.org

8.

2   4

ut


Afkorting voor "het" in App en SMS taal.
Voorbeeld zie ut: zie het
Vonk op 2017-01-01

9.

0   2

UT


ligamentum ulno- triquetrum
Bron: handencentrum.eu

10.

0   2

ut


als, evenals
Bron: dumont-andre.nl

11.

0   2

ut


als, evenals
Bron: computergenealogie.org

12.

0   2

ut


als, evenals
Bron: home.planet.nl

13.

0   2

UT


UT, University of Twente
Bron: utwente.nl

14.

0   2

UT


    De afkorting UT staat voor Universal Time (universele tijd). Dit is de tijd die geldt voor de nulmeridiaan, die door de sterrenwacht van Greenwich, in London, loopt. De UT wordt daarom ook wel Greenwich-tijd of wereldtijd genoemd. De UT loopt 1 uur achter op de MET en 2 uur achter op de MEZT.
Bron: hemel.waarnemen.com


Betekenis van ut toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Utz Uttaranchal >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen