Betekenis staatshoofd

Wat betekent staatshoofd? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord staatshoofd. Je kunt ook zelf een definitie van staatshoofd toevoegen.

1.

4   6

staatshoofd


(staatsrecht) persoon die in binnen- en buitenland als formeel hoogste autoriteit wordt beschouwd. Bijv. in Nederland is de Koningin het ~, in Frankrijk is dat de President.
Bron: juridischwoordenboek.com

2.

7   10

STAATSHOOFD


Persoon die in een land (=staat) het hoogste gezag heeft. In een koninkrijk is dit de koning, in een republiek is dit de president.
Bron: staatsinrichting.nl

3.

1   8

staatshoofd


( regering ) iemand die in een staat het hoogste gezag bekleedt of personifieert
Bron: nl.wiktionary.org

4.

0   7

Staatshoofd


Een staatshoofd is de persoon die het hoogste gezag vertegenwoordigt of belichaamt in een land. In monarchieën wordt het staatshoofd over het algemeen bepaald door erfelijke troonopvolging. Deze kan verschillende titels dragen, zoals koning, keizer of prins. Sommige monarchieën als Maleisië hebben een verkozen monarch voor de periode van 5 jaar, gekozen uit al de sultans van de deelstaten. In republieken wordt het staatshoofd over het algemeen verkozen, of direct door de kiezers of door de volksvertegenwoordiging. De titel is meestal president. Naast het Franse en Amerikaanse model met een zeer machtige president, bestaan er lichtere systemen zoals in Duitsland, waar de president slechts een ceremoniële functie heeft, of zoals in Zwitserland, waar elk jaar een ander lid van de regering de functie van staatshoofd waarneemt en de gehele bondsraad gezien kan worden als staatshoofd. In sommige communistische landen, zoals Cuba en de vroegere DDR werd de functie van staatshoofd bekleed door de voorzitter van de Staatsraad. Daarnaast was in sommige communistische landen de hoogste volksvertegenwoordiging formeel het hoogste staatsorgaan, zodat de voorzitter van het parlement als staatshoofd werd beschouwd. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, is het staatshoofd tevens regeringsleider. Nederland kent een tamelijk aparte positie, omdat de koning volgens de grondwet en het statuut hoofd van de regering is, maar deze functie in feite wordt uitgeoefend door de minister-president. Vaticaanstad is het enige land ter wereld waar de Paus als staatshoofd nog absoluut monarch is. De wetgevende macht, echter, ligt bij de Pauselijke Commissie voor de Staat Vaticaanstad. Wetten zijn over het algemeen afkomstig uit Italië, op een paar uitzonderingen na. De invulling van de rol van staatshoofd in Andorra is uniek in de wereld; het land heeft twee coprinsen als staatshoofd. Deze coprinsen zijn de bisschop van het Bisdom La Seu d'Urgell en de president van Frankrijk. De Prins Grootmeester van de Soevereine Militaire Orde van Sint-Jan van Jeruzalem en Malta (de Maltezer Orde) heeft, hoewel de Orde geen grondgebied meer bezit, de rang en status van Staatshoofd. De Orde wordt door veel landen erkend als een soevereine staat.
Bron: nl.wikipedia.org


Betekenis van staatshoofd toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< stootkussen stichting >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen