Betekenis spagaat

Wat betekent spagaat? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord spagaat. Je kunt ook zelf een definitie van spagaat toevoegen.

1.

0   0

spagaat


 • een gymnastische houding waarbij een been naar voren en een naar achteren is gestrekt en een hoek van 180° vormen Hij blesseerde zich bij het doen van een spagaat .
 • een moeilijke positie waarin iemand verkeert die zich gedwongen voelt rekening te houden met tegengestelde belangen en dergelijke Ze bevindt zich in een spagaat of ze wél of níét die wijziging door moet voeren.
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 2.

  0   0

  Spagaat


  Spreidzit
  Bron: complete-encyclopedie.nl

  3.

  0   0

  spagaat


  spagaat zn. ‘spreidzit’ Nnl. spagaat “het met de benen vormen v. e. gestrekte hoek” [1937; Kramers II], in dat ze jonge kinderen vragen om te proberen in “spagat” te vallen [1954; Ambrose], een goede handstand, een keurige boog en een voortreffelijk spagaat, drie elementen, waaruit bijna alle grote acrobatische nummers zijn opgebouwd [1956; Leeuwarder Courant], ‘dilemma’ [1988; in boektitel Socialisme in spagaat]. Via Duits Spagat ‘spreidzit’ [1930; Junk] ontleend aan Italiaans spaccata ‘id.’, van het werkwoord spaccare ‘splijten’. Dit is ontleend aan een voorloper van Middelhoogduits spachen ‘barsten’ [eind 13e eeuw; Lexer]. Hoewel de Nederlandse balletterminologie over het algemeen aan het Frans is ontleend, heeft het Nederlands de woorden spagaat en spitzen ‘balletschoenen’ uit het Duits overgenomen. Het woord split ‘spreidzit’ komt uit het Engels. Lit.: V. Junk (1930), Handbuch des Tanzes, Stuttgart, 223; K. Ambrose (vertaling 1954 door K. van Essen), Handboekje voor de ballet-liefhebber, Haarlem, 34
  Bron: etymologiebank.nl

  4.

  0   0

  spagaat


  Met de uitdrukking: 'hij bevindt zich in een spagaat' wordt bedoeld: 'hij verkeert in een moeilijke of ongemakkelijke situatie'
   Wobben op 2017-02-17


  Betekenis van spagaat toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << spaesvat spaghetti >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen