Betekenis retro

Wat betekent retro? Hieronder vind je 10 betekenissen van het woord retro. Je kunt ook zelf een definitie van retro toevoegen.

1.

2   0

retro


Bij retro denk je aan terugkijken en het oude zo goed mogelijk reconstrueren. Een retro-look imiteert zo goed mogelijk de originele look. Vintage-kledingstukken worden vaak ingepast in het eigentijdse modebeeld.
Bron: alternatiefkostuum.nl

2.

2   1

Retro


Retro staat voor het teruggrijpen op producten en ontwerpen uit het verleden bij ontwerpen van diverse zaken of lanceren van producten: de vormgeving van nieuwe producten is niet zozeer een kopie van een eerder product, doch is erdoor geïnspireerd en verwijst ernaar terug. Tijdens het laatste decennium is retro in toenemende mate populair geworden. Het verschijnsel retro doet zich voor binnen vele terreinen, zoals beeldende kunst, kleding, architectuur, muziek, fietsen, meubels, computers, computerspellen en websites.
Bron: nl.wikipedia.org

3.

0   0

Retro


Achter, achterwaarts
Bron: www.dokterdokter.nl

4.

0   0

retro


ommezijde
Bron: nl.wiktionary.org

5.

1   1

Retro


Trekbal; Omhaal
Bron: complete-encyclopedie.nl

6.

0   0

retro


Stijl van oud in nieuw, of terwijl de tijd en smaak van vroeger in t nu.
BIANCA op 2016-04-07

7.

0   0

Retro


Retro is een muziekalbum van Rick Wakeman uit 2006; het kreeg later een vervolg in Retro 2. Wakeman heeft vanaf het begin van zijn muzikale loopbaan de ontwikkeling meegemaakt van de elektronische toetsinstrumenten. Begonnen met de gammele apparatuur van de jaren 60 en 70 kwam in de jaren 80 en 90 een enorme ontwikkeling die uitmondde in de digitale apparatuur die anno 2010 gewoon is. Bij bespelers vanuit de beginperiode blijft er echter apparatuur achter, die bij sommige artiesten een hang naar het verleden verraadt. Ook nieuwe bespelers willen nog wel eens teruggrijpen op de "ouderwetse" apparatuur met al hun nukken. Retro is een album waarop Wakeman toetsinstrumenten bespeelt die gemiddeld 35 jaar oud (2006) waren met een uitschieter naar 25 jaar; eigenlijk terug naar de apparatuur die Wakeman gebruikte in zijn studiowerktijd voor bijvoorbeeld David Bowie en zijn tijd bij Strawbs, gevolgd door de eerste jaren bij Yes en solo (The Six Wives of Henry VIII).
Bron: nl.wikipedia.org

8.

0   0

retro


retro zn. ‘nostalgische stijl’; bn. ‘in nostalgische stijl’ Nnl. retro ‘(in) nostalgische stijl’ [1977; Hermans], de retro ‘de nostalgische stijl’ [1982; Roggeman 1983], in de samenstelling retro-attribuut [1982; Roggeman 1983], Alles wat er nu gebeurt is “retro” ‘... in nostalgische stijl’ [1992; NRC]. Ontleend aan Frans rétro ‘teruggrijpend op een mode uit het verleden’ [1973; Rey], ook als zn. ‘nostalgische stijl’, ‘persoon die van deze stijl houdt’ [1974; TLF]. Volgens TLF is dit een verkorting van rétrospectif ‘nostalgisch’ [1854; TLF], eerder al ‘m.b.t. het verleden’ [1779; TLF], dat gevormd is met rétro-, zie → re-, en Latijn specere ‘zien, bekijken’ (verl.deelw. spectus), naar het model van woorden als → perspectief. Minder wrsch. is (Rey) dat het een verkorting is van het pejoratieve rétrograde ‘tegen de vooruitgang’ [ca. 1790; Rey], eerder al ‘terugleesbaar (bij poëzie)’ [ca. 1350; Rey], dat ontleend is aan Latijn retrōgradus ‘degene die achteruitgaat’, een afleiding van retrōgradī ‘achteruitgaan’, gevormd uit retrō ‘achteruit’, zie → re-, en gradī ‘stappen, gaan’, dat samenhangt met gradus ‘stap’, zie → graad. Pas sinds ca. 2000 wordt retro zeer frequent gebruikt, vermoedelijk onder invloed van het Engels, dat het zn. retro [1974; OED3] en het voorvoegsel retro- [1976; OED3] heeft overgenomen uit het Frans (OED3). Ook in het Nederlands komen het aan het Latijn ontleende zn. retrograde ‘beweging naar achteren’ [1514; WNT] en bn. retrograde ‘in omgekeerde richting’ [1548; WNT rhetoriek] voor, evenals retrospectief bn. ‘gericht op of steunend op het verleden’ [1874; WNT verheugen] en zn. ‘terugblik’ [1910; NRC] voor. Met name het redelijk bekende woord retrospectief kan de ontlening van retro bevorderd hebben. Lit.: W.F. Hermans (1977), Boze brieven van Bijkaart, Amsterdam, 217; W.M. Roggeman (1983), Beroepsgeheim 4, gesprekken met schrijvers, Antwerpen, 188-189
Bron: etymologiebank.nl

9.

0   0

Retro


Achter.
Bron: stofwisselingsziekten.nl

10.

0   0

retro


naar achteren
Bron: collegenet.nl


Betekenis van retro toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< reu retrograde >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen