Betekenis remise

Wat betekent remise? Hieronder vind je 16 betekenissen van het woord remise. Je kunt ook zelf een definitie van remise toevoegen.

1.

5   4

Remise


Een remise (uit het Frans remettre: terugzetten) of stelplaats (vooral in België gebruikt) is een (overdekte) ruimte waar trams en bussen gestald worden in de nacht en andere tijdstippen dat ze niet nodig zijn voor het vervoer van reizigers. Bij busremises wordt meestal gesproken over busgarages. Het woord stelplaats wordt ook gebruikt voor een plaats waar treinmaterieel gestald wordt. Busremises of busgarages zijn verspreid over het hele land en zijn meestal eigendom van de betreffende vervoerder. In sommige gevallen is de remise gekocht door een overheid (provincie of gemeente) zodat de remise makkelijk verhuurd kan worden aan de winnende vervoerder voor de concessie. Sommige remises worden door zowel trams als bussen gebruikt. Een voorbeeld daarvan is de remise in Nieuwegein die zowel door de Utrechtse sneltram als de streekbussen van Connexxion gebruikt wordt. In sommige gevallen is een oude tramremise enkel nog als busremise in gebruik.
Bron: nl.wikipedia.org

2.

1   2

remise


koetshuis.
Bron: loegiesen.nl

3.

2   4

remise


Een remise is een economische term. Als we het over duopolie hebben kunnen we een pay-off tabel opstellen waaruit we kunnen afleiden of we winst, verlies of remise hebben. In dit geval betekent remise gelijkspel.
 Tessa Aanhane op 2013-02-27

4.

0   2

remise


remise stalling voor voertuig 1771 [WNT]
Bron: etymologiebank.nl

5.

0   2

remise


remise onbeslist (bij spelen zoals schaken, dammen) 1792 [WNT]
Bron: etymologiebank.nl

6.

1   3

Remise


Garage voor geschut.
Bron: bunkerfotos.nl

7.

1   3

Remise


Bomvrije bergplaats voor geschut of ander materieel
Bron: mverhoeks.com

8.

1   3

remise


verwarmde plaats voor slaapgelegenheid werd veel in zwitserland gebruikt voor onvoorziene gasten
 sonia leemans op 2014-06-26

9.

0   3

remise


(procesrecht) uitstel voor procestermijnen.
Bron: juridischwoordenboek.com

10.

0   3

Remise


Remise is een hoorspel van Karl Günther Hufnagel. Remis werd op 22 maart 1964 door de Süddeutscher Rundfunk uitgezonden. Jan Hardenberg vertaalde het en de AVRO zond het uit op donderdag 4 mei 1967. De regisseur was Bert Dijkstra. Het hoorspel duurde 66 minuten.
Bron: nl.wikipedia.org

11.

0   3

Remise


Overdekte, bomvrije schuilplaats voor geschut.
Bron: cartography.geog.uu.nl

12.

1   4

Remise


De schuilplaats voor een artilleriestuk op de wal. Synonyms: remises
Bron: fortengordels.be

13.

0   4

remise


bomvrije bergplaats voor geschut of ander materieel
Bron: coehoorn.nl

14.

0   4

Remise


Geldzending, Overboeking, Overmaking, Overschrijving; Garage, Loods, Parkeergelegenheid, Stalling, Stelplaats; Gelijkspel
Bron: complete-encyclopedie.nl

15.

0   4

Remise


De uitdrukking remise wordt in bordspellen tussen twee spelers gebruikt om de uitslag van een onbesliste partij mee aan te duiden. Het is een ander woord voor gelijkspel. Remise is niet bij alle bordspellen mogelijk. Bekende bordspellen die relatief vaak in remise eindigen zijn dammen en schaken. Ook go en reversi kunnen onbeslist eindigen (bij go is het zeer zeldzaam). Bij dammen worden meestal twee punten gedeeld en dan is de remise-uitslag 1-1. Bij schaken wordt één punt gedeeld en is de remise-uitslag ½-½.
Bron: nl.wikipedia.org

16.

0   5

Remise


Een remise is actie waarbij de schermer wiens aanval (of riposte of contra-riposte) is afgeweerd, opnieuw in dezelfde lijn probeert te treffen. Als de riposte (of contra-riposte) van de tegenstrever treft (geldig of ongeldig) heeft de remise nooit het recht van aanval. Verwant hiermee zijn de termen redoublement en reprise.
Bron: nl.wikipedia.org


Betekenis van remise toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< registergoederen regionale politie >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen