Betekenis ratio

Wat betekent ratio? Hieronder vind je 16 betekenissen van het woord ratio. Je kunt ook zelf een definitie van ratio toevoegen.

1.

3   1

ratio


zelfstandig naamwoord - vermogen om te denken en te begrijpen
Voorbeeld: we hebben de ratio nodig bij het nemen van dat besluit
synoniemen: verstand rede intellect
Bron: www.muiswerk.nl

2.

1   1

ratio


ratio zn. ‘rede, kwantitatieve verhouding; beweegreden’ Vnnl. ratio ‘reden, gelegenheid’ [1658; Meijer], ‘rekenkundige verhouding’ [1665; WNT Aanv.]; nnl. ratio ‘rede, reden, oorzaak’ [1824; Weiland], ratio o.a. ‘rede, gezond verstand’ [1864; Calisch]. Ontleend aan Latijn ratiō ‘berekening, som, verhouding, verstand, grond, methode, soort’, behorend bij het werkwoord rērī ‘menen’ (verl.deelw. ratus), verwant met → rede. Zie ook → rantsoen.
Bron: etymologiebank.nl

3.

3   4

ratio


Formule van twee of meerdere getallen waarvan de uitkomst gebruikt kan worden om bijvoorbeeld prestaties te beoordelen
Bron: ondernemersunited.nl

4.

1   2

ratio


reden, rede, verstand
Bron: latium.nl

5.

0   1

Ratio


De hoogte-breedteverhouding of ratio van een vlag geeft aan hoe de hoogte van het doek zich verhoudt tot de breedte. Van veel vlaggen is officieel vastgelegd in welke hoogte-breedteverhouding ze gemaakt moeten worden. Het is in de vexillologie gebruikelijk om de hoogte (dat is doorgaans de lijn van linksboven naar linksonder wanneer men de vlag van voren bekijkt) af te zetten tegen de breedte (ook wel de lengte genoemd, doorgaans de lijn van linksboven naar rechtsboven wanneer men de vlag van voren bekijkt). Dit wordt dan weergegeven als hoogte:breedte. Hoe groter het eerste getal, des te hoger de vlag; hoe groter het tweede getal, des te langwerpiger de vlag. Sommigen verkiezen een weergave als breedte:hoogte of verwisselen de termen 'hoogte', 'breedte' en 'lengte'.
Bron: nl.wikipedia.org

6.

1   2

ratio


(zov: menselijk denkvermogen)
Bron: volkabulaire.nl

7.

1   3

ratio


 • ( wiskunde ) een verband in de vorm van een breuk tussen getalsmatige grootheden De ratio Franstaligen over Nederlandstaligen in België is 4/6.
 • een redenering, een onderliggende gedachte Wat is de ratio achter dit plan?
 • verhouding
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 8.

  2   4

  Ratio


  Ratio is de verhouding tussen twee getallen. Het berekenen van een ratio kan vergelijkingen eenvoudiger maken.
  Bron: aegon.nl

  9.

  1   3

  Ratio


  Aanduiding voor hoe sterk een compressor werkt. Een ratio van bijv. 3:1 betekent dat de output van een compressor met een dB toeneemt voor elke drie dB toename van het inputsignaal.
  Bron: muzikantenforum.eu

  10.

  0   2

  ratio


  1. de rede, het verstand; 2. Numerieke schaalverdeling met een nulpunt en een verdeling in gelijke eenhedenschaal om bepaalde grootheden mee te meten. Voorbeelden: thermometer; routebeschrijving met een begin en eindpunt en afstanden in kilometers.
  Bron: kennisconsult.nl

  11.

  1   3

  ratio


  latijn: zedelijke grond, beweegredenen, bijv. motiefstrekking. Bijv. de ~ van de wet
  Bron: uw-advocaat.eu

  12.

  0   2

  ratio


  verhouding
  Bron: dr-aart.nl

  13.

  0   2

  Ratio


  Beeldverhouding (ook wel aspect ratio (A.R.)) is in de audiovisuele techniek de verhouding tussen breedte en hoogte van een beeld. Een traditioneel televisiebeeld heeft een beeldverhouding van 4:3 (4 eenheden in breedte, 3 eenheden in hoogte). Breedbeeldtelevisietoestellen hebben een beeldverhouding van 16:9 (16 eenheden in breedte, 9 eenheden in hoogte). De Amerikaanse 4:3-standaard is 640 pixels in breedte en 480 pixels in hoogte, terwijl de Europese 4:3-standaard 768 pixels in breedte en 576 pixels in hoogte meet.
  Bron: nl.wikipedia.org

  14.

  0   2

  Ratio


  In de wiskunde is de verhouding (ratio) tussen twee grootheden het quotiënt ervan. Soms wordt een speciale schrijfwijze gebruikt met behulp van een dubbele punt. Als het quotiënt bijvoorbeeld 3 is wordt dit genoteerd als 3 : 1 en uitgesproken als 3 staat tot 1 of 3 op 1. Soms wordt een schuine streep gebruikt, dan kan de schrijfwijze overeenkomen met deze van een quotiënt. Zo kan 2 / 3 , als getal, uitgesproken worden als twee derde, en als verhouding als 2 staat tot 3 of 2 op 3. Een verhouding kan ook uitgedrukt worden door middel van een percentage.
  Bron: nl.wikipedia.org

  15.

  0   2

  Ratio


  De rede of ratio is een menselijk denkvermogen. Het begrip rede heeft verschillende betekenissen: De filosofische stroming van het rationalisme hecht veel waarde aan de rede. Rationalisme is de filosofische tegenhanger van het empirisme. Deze kwestie gaat over de bron van kennis: de ratio of de (zintuiglijke) ervaring. De beoefening van de rechtswetenschap wordt wel ars aequi et boni genoemd, dat vrij vertaald wordt als de kunst van het redelijke en billijke. Letterlijk betekent het de kunst van het rechtvaardige en het goede, waarbij rechtvaardigheid een subcategorie van redelijkheid is.
  Bron: nl.wikipedia.org

  16.

  0   4

  ratio


  kennis
  Bron: scholieren.com


  Betekenis van ratio toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << radiogram ratificatie >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen