Betekenis overtoom

Wat betekent overtoom? Hieronder vind je 7 betekenissen van het woord overtoom. Je kunt ook zelf een definitie van overtoom toevoegen.

1.

2   1

Overtoom


Een overtoom is een installatie waarbij een schip over land van het ene in het andere water wordt getrokken, met het doel een peilverschil te overwinnen. De overtoom kan worden gezien als een voorloper van de schutsluis. Een andere term is overhaal. In Maritiem Vlaanderen spreekt men van een overdracht. Een overtoom bestond vaak uit een helling met daarop balken die met vet ingesmeerd waren. Met behulp van een takel, opgehangen boven het hoogste punt van de overtoom, werd het schip uit het water getrokken en over de balken naar een ander water verplaatst. Op oude afbeeldingen zijn vaak de grote wielen te zien waarmee de takels werden bediend. Soms werden in plaats van balken boomstammen gebruikt, waarover het schip kan rollen. In de Oudheid bestond er een "schepenweg" uit ingesmeerde hardstenen, de zgn. δίολκος (diolkos), over de Landengte van Korinthe, waar schepen tussen de golf van Korinthe en de Egeïsche zee werden overgetrokken. Twee kop-aan-kop overtomen dus, die in gebruik waren sinds wat Thucydides "oude tijden" noemt, tenminste tot mid-1e eeuw n.K., en die één van de bronnen waren van de rijkdom en succes van de stad Korinthe. (Zie bv. "Diolkos" in de Engelse of de Franse Wikipedia, of Δίολκος in de Griekse).
Bron: nl.wikipedia.org

2.

1   1

overtoom


plaats waar een schuit over land werd getrokken
Bron: home.planet.nl/~dumon002/

3.

1   1

overtoom


plaats waar een schuit over land werd getrokken
Bron: dumont-andre.nl

4.

0   1

Overtoom


De Overtoom is een straat in het stadsdeel West in Amsterdam (in de Nederlandse provincie Noord-Holland), tussen de Stadhouderskade en de Amstelveenseweg.
Bron: nl.wikipedia.org

5.

0   1

overtoom


overtoom* [sleephelling] {1396} het tweede lid behoort bij tijgen.
Bron: etymologiebank.nl

6.

0   1

overtoom


plaats waar een schuit over land werd getrokken
Bron: computergenealogie.org

7.

0   1

overtoom


plaats waar een schuit over land werd getrokken
Bron: home.planet.nl


Betekenis van overtoom toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< overstuur overnachten >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen