Betekenis liberaal

Wat betekent liberaal? Hieronder vind je 8 betekenissen van het woord liberaal. Je kunt ook zelf een definitie van liberaal toevoegen.

1.

5   5

liberaal


Met liberaal bedoelt men iets wat voortvloeit uit het liberalisme. Liberalisme duidt op vrijheid. Het liberalisme is een politieke stroming die rond de 18de eeuw ontstaan is. Het liberalisme spitst zich toe op de individuele vrijheid. Liberaal verwijst naar die vrijheid. Iemand die liberaal is, heeft ook de neiging om anderen vrij te laten in hun beslissingen en overtuigingen.
 turelinckx op 2014-04-09

2.

1   1

liberaal


gulhartig voor personen binnen de eigen, rechtse stroming
 Gerard Groters op 2015-01-10

3.

3   4

liberaal


mild, gulhartig, vrijmoedig, gulhartigheid, openhartig
Bron: home.planet.nl/~dumon002/

4.

2   3

liberaal


liberaal bn. ‘vrijgevig, onbekrompen; vrijzinnig’ Mnl. die arten liberale ‘de vrije kunsten’ [1300-25; MNW-R], liberael ‘mild, vriendelijk, beschaafd’ in die hoofsche, die liberale ‘de hoffelijken, de milden’ [1300-50; MNW-P], i liberael blide weerd ‘een milde en vrolijke gastheer’ [1380-1400; MNW-P]; vnnl. liberaal ‘vrijgevig’ in vrauwen herte, es lyberael, se gheuen bet dan de mans ‘het hart der vrouwen is vrijgevig, ze geven beter dan de mannen’ [1523; WNT], ‘onbekrompen, ruim van opvattingen’ in tonghen vol aerghs ... Mijn herte liberael maeckt ghy bezwaert ‘boze tongen ... jullie bezwaren mijn ruimdenkend hart’ [1539; WNT], by liberalen wille ‘met vrije wil’ [1613; Stall.]; nnl. liberaal ‘vrijzinnig, democratisch gezind’ in liberale hervormers, liberale theorien [1823; WNT]. Ontleend, al dan niet via Frans libéral ‘mild, vrijgevig’ [ca. 1175; Rey], aan Latijn līberālis ‘beschaafd, vriendelijk, vrijgevig’, oorspr. ‘een vrijgeboren man waardig’, afleiding van Latijn līber ‘vrijgeboren, zelfstandig; vrij’, wrsch. verwant met → lieden. De Middelnederlandse betekenis van liberael was dezelfde als de Latijnse; de vaste combinatie arten liberale, beter bekend als de vrije kunsten, gaat rechtstreeks terug op middeleeuws Latijn artes liberales, een toenmalige Europese classificatie van wetenschappen; zie ook → artiest. De belangrijkste moderne betekenis van liberaal hangt samen met de opkomst van het liberalisme, een politieke stroming die zich, aanvankelijk vooral in Frankrijk, van het midden van de 17e eeuw tot in de 19e eeuw afzette tegen het heersende absolutisme, en pleitte voor meer burgerlijke vrijheden, democratie, scheiding der machten e.d. Latere politieke stelsels, maatschappelijke stromingen en/of economische doctrines in verschillende landen gebruiken het begrip liberaal op zeer diverse manieren, maar het gemeenschappelijke betekeniselement van het woord in de diverse talen en contexten is vrijzinnigheid en openheid ten aanzien van nieuwe ideeën en/of hervormingen.
Bron: etymologiebank.nl

5.

3   4

liberaal


mild, gulhartig, vrijmoedig, gulhartigheid, openhartig
Bron: computergenealogie.org

6.

1   4

liberaal


 • ( filosofie ) ( politiek ) aanhanger van de liberale staatsinrichting , lid van een partij van die beginselen
 • ( filosofie ) vrijzinnige op kerkelijk gebied
 • ( filosofie ) ( politiek ) een zo gering mogelijke overheidsbemoeienis met het maatschappelijk leven voorstaand
 • ruimdenkend
 • ( filosofie ) niet orthodox op met name kerkelijk gebied
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 7.

  1   4

  liberaal


  mild, gulhartig, vrijmoedig, gulhartigheid, openhartig
  Bron: dumont-andre.nl

  8.

  1   4

  liberaal


  mild, gulhartig, vrijmoedig, gulhartigheid, openhartig
  Bron: home.planet.nl


  Betekenis van liberaal toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << libera Liberalisering >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen