Betekenis laster

Wat betekent laster? Hieronder vind je 10 betekenissen van het woord laster. Je kunt ook zelf een definitie van laster toevoegen.

1.

1   0

Laster


Laster, m. mv. eerroof, eerschennis, kwaadsprekerij; achterklap, kwaadsprekendheid; (oudt.) ondeugd. *-AAR, m. (-s). *-AARSTER, v. (-s). *-ACHTIG, bn. en bijw. (-er, -st), laster bevattende, eerroovend. *-BOÊL, m. hoop -, troep lasteraars. *-DAAD, v. (...aden), snood bedrijf. *-DICHT, o. (-en). *-EN, bw. gel. (ik lasterde, heb gelasterd), iemands [..]
Bron: dbnl.org

2.

0   0

laster


zelfstandig naamwoord - rondvertellen van slechte dingen over iemand, zonder dat je daar bewijs voor hebt
Voorbeeld: het is pure laster wat hij over zijn buren vertelt
synoniem: roddel
Bron: www.muiswerk.nl

3.

0   0

laster


(strafrecht) opzettelijk aanranden van iemands eer of goede naam, door tenlastelegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan al dan niet d.m.v. geschrift ruchtbaarheid te geven, wetend dat dat feit in strijd is met de waarheid.
Bron: juridischwoordenboek.com

4.

0   0

Laster


Laster is het zwartmaken van een ander door deze in het openbaar te beschuldigen van zaken waarvan degene die de beschuldiging uit weet of had moeten weten dat deze onwaar zijn. Het doel is het ruïneren van de reputatie van het slachtoffer. De motieven verschillen, maar kunnen vaak gezocht worden in wraak of frustratie na het beëindigen van een r [..]
Bron: nl.wikipedia.org

5.

0   0

laster


laster zn. ‘schandelijke bejegening, kwaadsprekerij’ Onl. laster ‘schande, smaad’ [10e eeuw; W.Ps.]; mnl. laster ‘schande; schandelijke bejegening’ [1240; Bern.], daarnaast de vorm lachter in die yemene lachter seget ‘wie tegen iemand lastertaal uit’ [1237; CG I]. Os. lastar (mnd. laster); ohd. lastar (nhd. Laster); ofri. laster; al [..]
Bron: etymologiebank.nl

6.

0   0

laster


Het verspreiden van informatie om iemands goede naam te beschadigen.
Bron: kennisconsult.nl

7.

0   0

laster


(strafrecht) opzettelijk aanranden van iemands eer of goede naam, door tenlastelegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan al dan niet d.m.v. geschrift ruchtbaarheid te geven, wetend dat dat feit in strijd is met de waarheid.
Bron: uw-advocaat.eu

8.

0   0

Laster


Strafbaar feit, begaan door hem die het misdrijf van smaad of smaadschrift pleegt, als de aantijging tegen beter weten is geschied en de dader, ingeval het bewijs van de waarheid is toegelaten, niet slaagt in dat bewijs. In het civielrecht is laster een onrechtmatige daad. 
Bron: bellevueholidayrentals.com

9.

0   1

laster


onterechte beweringen die iemand in een kwaad daglicht stellen
Bron: nl.wiktionary.org

10.

2   7

laster


Onterechte beweringen over iemand zeggen zonder deze uit een te zetten. Iemand in een kwaad daglicht stellen. Een lastercampagne op touw zetten waardoor iemand in een kwaad daglicht komt te staan, wat weer verlies met zich mee kan brengen en de levensvreugde te niet doet. Mensen een bepaalde beeld neer zetten die niet overeenkomt met de werkelijkheid. Oppervlakkig lasterpraat.
huisman op 2017-01-04


Betekenis van laster toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< lassus lastig >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen