Betekenis lamprei

Wat betekent lamprei? Hieronder vind je 6 betekenissen van het woord lamprei. Je kunt ook zelf een definitie van lamprei toevoegen.

1.

0   0

lamprei


 • (vrouwelijk) / (mannelijk) ; een vis uit de familie van de Petromyzontidae
 • (onzijdig) ; het jong van een konijn Meer informatie
 • Zie de doorverwijspagina op Wikipedia voor meer informatie.
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 2.

  0   0

  Lamprei


  Lamprei kan verwijzen naar: de lamprei, prik of negenoog, kaakloze vis het lamprei, het jong van een konijn
  Bron: nl.wikipedia.org

  3.

  0   0

  lamprei


  lamprei 2 zn. ‘jong konijn’ Mnl. lampreel ‘konijn’ [1479; MNW-P]; vnnl. lampreel, lampraes ‘konijn’ [1599; Kil.], lamprey ‘jong konijn’ [1626; WNT]. Mnl. lampreel is ontleend aan Oudfrans lapriel, laperel ‘konijn’ [1320; FEW] (Nieuwfrans lapereau), met in het Nederlands invoeging van -m- voor -p- zoals ook in → pompoen. Oudfrans lapriel is van onzekere herkomst; men vermoedt wel verband met een Iberisch woord *lappa ‘platte steen’ (Portugees lapa ‘grot, hol’), waarbij het konijn als ‘dier dat in holen leeft’ zou zijn benoemd, vergelijk Portugees laparó ‘jong konijntje’. Een andere mogelijkheid is dat lapriel teruggaat op Latijn leporellus, verkleinwoord van lepus (genitief leporis) ‘haas’, een Zuid-Europees substraatwoord; de -a- in lapriel verklaart men door volksetymologische invloed van laper ‘gulzig eten’. De jongere vorm lamprei ontstond wrsch. onder volksetymologische invloed van → lamprei 1 ‘bepaalde vissoort’.
  Bron: etymologiebank.nl

  4.

  0   0

  lamprei


  lamprei 1 zn. ‘vissoort: prik, negenoog (Petromyzon)’ Onl. lampreyde [ca. 1100; Will.]; mnl. lampreide [1224-27; CG I]; vnnl. lampreye [1514; MNW]. Ontleend aan middeleeuws Latijn lampreda [993-1048; Niermeyer], wellicht gevormd uit Laatlatijn lampetra [4e-5e eeuw; Rey], letterlijk ‘rotszuiger’, uit klassiek Latijn lambere ‘likken, zuigen’, verwant met → lepel, en petra ‘rots’, van Grieks pétrā ‘id.’, zie → petroleum; de benaming zou zijn oorsprong vinden in het feit dat de vis zich met zijn brede bek aan de rotsen vastzuigt. Een andere verklaring is dat Latijn lampreda door volksetymologische invloed van lambere ‘likken, zuigen’ is ontstaan uit Laatlatijn naupreda, nauprida ‘lamprei’, dat misschien ontleend is uit het Gallisch.
  Bron: etymologiebank.nl

  5.

  0   0

  Lamprei


  Lamprei, o. (-jen, B. -en), jong konijn. *-, v. prik, negenoog (zekere visch).
  Bron: dbnl.org

  6.

  0   0

  lamprei


  Een lamprei is het jong van een konijn Lamprei lijkt van het oud Iberische woord “lappa” te komen. De heeft de betekenis van grot of hol. Het konijn (dier dat in holen leeft) zou zo zijn genoemd.Pas geboren konijntjes hebben nog geen vacht, hun ogen zijn dicht en ze horen niks. De eerste zes weken krijgen ze melk van de moeder, na 8 weken gaan ze weg en moeten ze het leven zelf leiden.
  Bron: wat-betekent.nl


  Betekenis van lamprei toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << Lamprecht lamprofonie >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen