Betekenis kraak

Wat betekent kraak? Hieronder vind je 13 betekenissen van het woord kraak. Je kunt ook zelf een definitie van kraak toevoegen.

1.

1   0

kraak


kraaknet b.nw. Ook kraaknetjies. Baie net. Uit Ndl. kraaknet (1668), wsk. so genoem n.a.v. die gewoonte op die Ndl. platteland om 'n skoongeskropte vloer met sand te bestrooi sodat dit onder jou voete kraak wanneer jy daaroor loop, of n.a.v. die kraakgeluid wat 'n kledingstuk maak wat pas gestyf is.
Bron: etymologiebank.nl

2.

1   0

Kraak


Kraak, v. (...aken), portugeesch vaartuig. *-, m. gmv. gekraak, kraking. *-AMANDEL, m. (-en), amandel in den dop of bast. *-BEEN, o. (-deren), (ontl.). -ACHTIG, bn. *-BEENIG, bn. *-BESSEN, *-BEZIËN, v. mv. mirtenbeziën, blaauwe bessen. -BOOM, m. (-en). *-PORSELEIN, o. gmv. zeer fijn porselein. *-STEEN, m. (-en), pit van sommige vruchten (b.v. van abrikozen, kersen, perziken enz.). *-ZINDELIJK, bn. en bijw. zeer -, uitermate zindelijk.
Bron: dbnl.org

3.

0   0

kraak


 • ( koppotige ) een zeemonster, waarschijnlijk de inmiddels goed gedocumenteerde reuzenpijlinktvis , dat ondanks herhaalde waarnemingen door zeelui, door wetenschap en gemeenschap als mythisch werd afgedaan
 • ( koppotige ) Octopus vulgaris , een inktvis zonder inwendig skelet
 • zich onbevoegd toegang verschaffen tot iets
 • ( scheepvaart ) historisch, zeegaand zeilschip, ontwikkeld in de tweede helft van de 15e eeuw, dat veel gemeen heeft met de karveel waaruit hij is ontwikkeld
 • ( scheepvaart ) historisch, houten zeilschip uit de 15e-16e eeuw van de binnenwateren
 • ( scheepvaart ) historisch, ijzeren schip uit de 19e eeuw van de binnenwateren
 • eerste persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van kraken Ik kraak .
 • gebiedende wijs van kraken Kraak !
 • (bij inversie) tweede persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van kraken Kraak je?
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 4.

  0   0

  Kraak


  De naam kraak is afkomstig van het Portugese carrack of caracca, door de Hollanders verbasterd tot karaak. De kraak was een karveelgebouwde driemaster met een voor- en achterkasteel en wordt gezien als de grotere opvolger van het driemast karveelschip met latijnzeilen uit de Zuidelijke landen en de éénmast kogge met vierkant zeil uit de Noordelijke landen. De kraak kon een achterkasteel hebben van wel twee of drie verdiepingen en een voorkasteel dat ver over de voorsteven schraagde. Het schip was vierkant getuigd met alleen nog aan de achtermast een latijnzeil. Boven een bepaalde maat was het latijnzeil namelijk niet meer handelbaar en een vierkant razeil wel. Het latijnzeil aan de achtermast werd alleen gevoerd omdat het nuttig was om voldoende vaart en manoeuvreerbaarheid te hebben op tegenwindse koersen. De Hollandse versie voerde een bezaan. Het bekende kraakporselein (blauwe schildering, indeling in vakken rond een landschapje of anderszins) dankt zijn naam aan de Portugese kraak die dat porselein eind zestiende eeuw, voordat de VOC de lucratieve handel overnam, in grote hoeveelheden van China naar Nederland bracht. Merkwaardigerwijs werd de naam kraak later ook gebruikt voor een tjalkachtig binnenschip dat voornamelijk in Zuid-Holland voorkwam. Dat houten schip had geen enkele overeenkomst met de Middeleeuwse kraak en zijn opvolger de ijzeren kraak was, met zijn rechte steven en karakteristiek naar binnen vallende kop, meer een kast.
  Bron: vaartips.nl

  5.

  0   0

  Kraak


  Zie "reuzeninktvis".
  Bron: vliz.be

  6.

  0   0

  Kraak


  De kraak is een historisch, zeegaand zeilschip, ontwikkeld in de tweede helft van de 15e eeuw. De kraak heeft veel gemeen met de karveel waaruit hij is ontwikkeld. Een groot karveel met meerdere masten vierkant getuigd werd door de Portugezen nao en in Spanje carraca genoemd, wat verbasterd werd tot kraak. De kraak was een zeer zeewaardig schip, en was dan ook geschikt voor lange tochten en ontdekkingsreizen. Het vlaggenschip van Christoffel Columbus, de Santa Maria, was een kraak. Ook de schepen waarmee Ferdinand Magellaan in 1519 uit Sevilla vertrok waren van dit type. In het midden van de 16e eeuw bleek dat de kraak met zijn hoge voorkasteel lastig met zware naar voren schietende kanonnen was uit te rusten. Het type werd doorontwikkeld tot het galjoen, met lagere boeg, dat model stond voor de 17e-eeuwse retourschepen die de welvaart van de Gouden Eeuw brachten.
  Bron: nl.wikipedia.org

  7.

  0   0

  Kraak


  Kraken (Surinaams-Nederlands: occupatie) is het zonder toestemming van de eigenaar in gebruik nemen van een onroerende zaak in de vorm van een ongebruikt terrein, gebouw of ruimte daarvan. Ook het kraken van woonboten en stacaravans is mogelijk, omdat deze op grond van jurisprudentie in dergelijke kwesties als onroerende zaken beschouwd dienen te worden. Schattingen lopen uiteen over het aantal mensen die wereldwijd gekraakt leven. Econoom Alan Krueger schat het huidige aantal op tussen de 400 en 600 miljoen. Auteur Robert Neuwirth schat dat 1 miljard mensen gekraakt leven, met daarbij de schatting dat in 2030 dat aantal rond de 2 miljard zal liggen en tegen 2050 rond de 3 miljard. Bij deze cijfers gaat het voornamelijk om huizen die illegaal gebouwd worden op grond die eigendom is van anderen. De grond wordt dus gekraakt. ↑ A.B. Krueger (2003), Economic Scene; A study looks at squatters and land titles in Peru, The New York Times, 9 januari 2003 ↑ R. Neuwirth (2006), Shadow Cities: A Billion Squatters, A New Urban World, Routledge, ISBN 0-415-95361-8 ↑ R. Neuwirth (2005), How shantytowns become real cities, CNN Money.com
  Bron: nl.wikipedia.org

  8.

  0   0

  Kraak


  De benaming kraak wordt gebruikt voor twee soorten binnenvaartschepen uit de Nederlanden: een houten type vanaf de 17ee eeuw en een ijzeren 19e-eeuws type. De twee typen hebben weinig verwantschap met elkaar, en nog minder met de zeevarende kraak uit de 15e en 16e eeuw of de Molukse geroeide kraak, de kora-kora. De houten kraak van de 17e tot de 19e eeuw had de kenmerken van een tjalk en wordt in oude geschriften in één adem genoemd met eikers en pontschepen. Dit type was gewoonlijk getuigd met een reefbare bezaan, een stagfok en een kluiver. Soms werd nog spriettuig geplaatst: een zeil dat vast bevestigd was aan een opzetstuk van de mast. De ijzeren kraak van de 19e eeuw heeft een 'gebroken' neus: een geknikt naar binnen vallende neus boven de rechte voorsteven. Hij heeft een geveegd achterschip: van opzij ziet men aan de achterzijde een ruime s-vormige kromming in het onderwaterschip; een klipperkont. Met zijn houten naamgenoot heeft de ijzeren kraak eigenlijk niets gemeen: met het voorschip verwant aan de steilsteven en het achterschip van een klipper lijkt hij meer op een zeilkast. Vanaf de jaren zeventig van de twintigste eeuw is men de term klipperkraak gaan gebruiken voor allerlei laat-19e-eeuwse rijnschepen die klipperachtige kenmerken hadden.
  Bron: nl.wikipedia.org

  9.

  0   0

  kraak


  kraak schip 1376-1389 [MNW]
  Bron: etymologiebank.nl

  10.

  0   0

  kraak


  kraak grote inktvis 1870 [Vd Sijs 1998]
  Bron: etymologiebank.nl

  11.

  0   0

  kraak


  kraak 1 znw. m., verbaalabstract van kraken. In de dieventaal gebruikt voor ‘inbraak’.
  Bron: etymologiebank.nl

  12.

  0   0

  kraak


  kraak 3 znw m. ‘versleten dier, knol’, nnd. krāke, krakke, ‘oud versleten paard’, on. kraki ‘mager mens’, nnoorw. krake, krakje, nde. krak, krakke, nzw. krake ‘klein en mager paard’ is hetzelfde woord als nijsl. kraki ‘dunne stok met een haak aan het eind’, noorw. krake ‘kromme, vergroeide boom’, nzw. dial. krake ‘dorre tak; stam waarvan de takken afgeslagen zijn’, dat verder verwant is met de groep van kruk. — > ne. (vooral dial.) crock ‘oud schaap, oud paard, ziekelijke persoon’ (sedert 1528, vgl. Bense 65).
  Bron: etymologiebank.nl

  13.

  0   2

  kraak


  Als je een pinautomaat laat ontploffen om al het geld wat erin zit eruit te halen, maar ze hebben al extra beveiliging gezet op sommige pinautomaaten maar toch gebeurt het nog vaak en voornamelijk in België.
  anoniem op 2017-02-26


  Betekenis van kraak toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << Kraaiheide kraakbeen >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen