Betekenis kosmonaut

Wat betekent kosmonaut? Hieronder vind je 4 betekenissen van het woord kosmonaut. Je kunt ook zelf een definitie van kosmonaut toevoegen.

1.

0   0

kosmonaut


Russische ruimtevaarder.
Bron: nl.wiktionary.org

2.

0   0

kosmonaut


Oosteuropese ruimtevaarder.
Bron: www.digischool.nl

3.

0   0

Kosmonaut


Een ruimtevaarder of astronaut is een persoon die in de ruimte is of in de ruimte is geweest. In de praktijk is dat iemand die met een ruimtevaartuig of een vliegtuig door de ruimte reist of gereisd heeft. Volgens de definitie van de Amerikaanse luchtmacht begint de ruimte vanaf een hoogte van 80,5 kilometer (50 mijl), volgens de Fédération Aéronautique Internationale vanaf een hoogte van 100 kilometer. Consequentie hiervan is dat een aantal piloten die in de periode 1962-1968 met X-15-vliegtuigen hebben gevlogen door de Amerikaanse luchtmacht als ruimtevaarders beschouwd worden. De FAI erkent deze piloten niet als ruimtevaarders, met uitzondering van Joseph Walker, die tweemaal boven de 100 kilometer uitkwam. De eerste ruimtevaarders werden op aarde geportretteerd als helden. Zij moesten lange reizen maken langs de hoofdsteden van bevriende landen, en werden veelal met gejuich onthaald. Dat had ook alles te maken met de toentertijd heersende Koude Oorlog waarbij de in de ruimtevaart behaalde successen dankbaar werden gebruikt voor propagandadoeleinden. De heldenstatus van de ruimtevaarders verminderde na het Project Apollo, mede omdat het er al zo veel werden en ook omdat het publiek het ook een beetje moe werd. Zeker met de komst van de Spaceshuttle lijkt ruimtevaart vanzelfsprekend geworden. Gelet op de opleiding die de ruimtevaarders moeten volgen, zijn het echter nog wel mensen met buitengewone kwaliteiten. Veelal zijn het piloten, later ook gepromoveerde wetenschappers die een fysiek zware training achter de rug hebben, goed van brein en leden.
Bron: nl.wikipedia.org

4.

0   0

kosmonaut


kosmos zn. ‘heelal’ Nnl. kosmos ‘wereld’ in de boektitel Kosmos; ontwerp eener natuurkundige wereldbeschrijving [1846; Picarta]. Internationaal neologisme, gebaseerd op Grieks kósmos ‘orde, staatsorde, de aardse wereld’. De herkomst van Grieks kósmos is onbekend. Voorgestelde etymologieën zijn o.a.: a) uit oorspr. *khóth-mos bij de onzekere wortel pie. *ghedh- ‘verenigen’, zie → gade; b) verband met Latijn cēnsēre ‘beoordelen, schatten’, zie → censuur; c) verband met Latijn corpus ‘lichaam’, zie ook → corpus; d) verband met Grieks kompsós ‘geestig’, maar geen hiervan is overtuigend. Geleerde samenstellingen met kosmo- zijn al ouder, bijv.: cosmographie ‘wereldbeschrijving’ [1400-50; MNHWS], cosmologie ‘id.’ [1763; WNT voetzand] (en pas in de 20e eeuw ‘studie van de kosmos’), kosmopoliet ‘wereldburger’ [1766; WNT enkel II]. Daarin wordt echter steeds gerefereerd aan de klassieke betekenis ‘aardse wereld’. Zie ook → cosmetica, dat teruggaat op het van Grieks kósmos afgeleide werkwoord kosmeĩn ‘rangschikken’. ♦ kosmonaut zn. ‘ruimtevaarder, astronaut’. Nnl. kosmonaut [1961; WNT]. Ontleend aan Russisch kosmonávt ‘ruimtevaarder’, als neologisme gevormd op basis van kósmos ‘heelal’ en Grieks naútēs ‘schipper, zeeman’ (zie → nautisch), wrsch. naar het voorbeeld van Engels astronaut, dat al langer bestond (vanaf 1929, zie → astronaut). Tijdens de Koude Oorlog werd onderscheid gemaakt tussen astronauten ‘ruimtevaarders uit de VS en West-Europa’ en kosmonauten ‘ruimtevaarders uit de Sovjetunie’.
Bron: etymologiebank.nl


Betekenis van kosmonaut toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< kolonialisme kolonie >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen