Betekenis kantine

Wat betekent kantine? Hieronder vind je 7 betekenissen van het woord kantine. Je kunt ook zelf een definitie van kantine toevoegen.

1.

2   1

kantine


zelfstandig naamwoord - restaurant bij school, bedrijf of sportveld
Voorbeeld: in de kantine eten we tussen de middag ons brood op
Bron: www.muiswerk.nl

2.

1   0

Kantine


Een kantine of bedrijfsrestaurant is een eetgelegenheid in bedrijven, scholen en andere instanties met veel medewerkers. De bedrijfsvoering wordt veelal uitbesteed. De prijzen van de consumpties in een kantine zijn meestal lager dan in andere eetgelegenheden omdat ze door de organisatie zijn geregeld en er geen winstoogmerk is, of omdat het bedrijf of de instelling meebetaalt aan de exploitatie. Een vuistregel voor het bepalen van het aantal zitplaatsen in een kantine: 20% is niet aanwezig, en van de aanwezige medewerkers gaat 80% lunchen, oftewel 64% van de populatie maakt gebruik van het restaurant. Ongeveer 30% komt om 12.00 uur 40% komt om 12.30 uur 30% komt gespreid De piek ligt duidelijk tussen 12.00 en 13.00 uur. Aan de hand van deze vuistregel is te berekenen hoeveel zitplaatsen er nodig zullen zijn. Deze vuistregel is tot stand gekomen aan de hand van ervaringscijfers. Voorbeeld: 400-450 medewerkers betekent dat er 140 zitplaatsen nodig zullen zijn.
Bron: nl.wikipedia.org

3.

1   0

kantine


(arbeidsrecht) bedrijfsruimte waar werknemers kunnen pauseren en een (laaggeprijsde) consumpties kunnen kopen. Bijv. een bedrijf werd al geruime tijd geplaagd door diefstal van pakken koffie en limonade uit de kantine.
Bron: uw-advocaat.eu

4.

0   0

kantine


kantine zn. ‘schaftlokaal’ Vnnl. cantine ‘eenvoudig winkeltje voor militairen’ in de Cantijnen, ten behoeve ende profyt van onsen volcke van Oorloghe [1676; WNT]; nnl. te leveren uyt de Cantinen den wyn ende bier ten behoeve van de siecke ende gequetste soldaeten [1702; WNT], ‘veldfles; het bier- of wijnhuis in vestingen, de tapperij in werk- en verbeterhuizen’ [1847; Kramers], ‘schaftlokaal voor soldaten’ [1927; WNT tompouce], cantine ‘schaftlokaal (van bedrijven en instellingen)’ [1951; WNT Aanv. vogel]; vanaf 1954 (WL) is de officiële voorkeurspelling kantine. Ontleend aan Frans cantine ‘eet- en drinkgelegenheid in een kazerne, gevangenis, tehuis e.d.’ [1845; Rey], eerder al ‘winkeltje waar militairen tabak, wijn en bier kunnen kopen’ [1720; Rey], nog eerder ‘winkeltje waar militairen tabak kunnen kopen’ [1740; Rey], ontleend aan Italiaans cantina ‘(wijn)kelder, provisiekamer’ [1250-1300; Battaglia]; dit Italiaanse woord is wrsch. een afleiding van canto ‘hoek’, zie → kant 1, met een betekenisontwikkeling via ‘afgelegen hoekje’ naar ‘berghok’. Het Nederlandse woord is bijna een halve eeuw eerder geattesteerd dan het Franse, maar moet daar toch aan ontleend zijn; ook Engels canteen ‘soldatenwinkeltje’ [1744; OED] en Duits Kantine in de betekenis ‘soldatencafé’ [19e eeuw; Pfeifer] zijn ontleend aan het Frans. Een tweede Franse betekenis, die van ‘veldfles’ [1680; Rey], is ouder en verouderd, en in het Nederlands buiten de woordenboeken (zie Kramers) niet gevonden. Hoe en wanneer de Franse betekenissen precies zijn ontstaan is niet duidelijk. Aanvankelijk bestond een cantine dus vooral in een militaire omgeving. Uit de context in het oudste Nederlandse citaat is niet duidelijk wat er in de kantines verkocht werd, maar gezien de betekenissen in de oudste Franse attestaties zal dat niet veel meer zijn geweest dan tabak en alcoholische dranken. Pas in de tweede helft van de 20e eeuw verbreedde de betekenis zich tot ‘schaftlokaal, eet- en drinkgelegenheid in bedrijven en openbare instellingen’.
Bron: etymologiebank.nl

5.

0   0

kantine


ruimte in of bij een school,fabriek,bedrijf etc.waar men zijn eten en drinken kan nuttigen of goedkoop kan kopen.
Giulia op 2015-10-22

6.

0   1

kantine


(arbeidsrecht) bedrijfsruimte waar werknemers kunnen pauseren en een (laaggeprijsde) consumpties kunnen kopen. Bijv. een bedrijf werd al geruime tijd geplaagd door diefstal van pakken koffie en limonade uit de kantine.
Bron: juridischwoordenboek.com

7.

1   3

kantine


In Vlaanderen is een kantine vooral gekend als de locatie binnen een kazerne, waar soldaten een pintje konden drinken. Belgische miliciens, - dikwijls in Duitsland gelegerd- vonden daar vermaak en ontspanning. Er gingen ook veldkantines mee tijdens de mobilisatie 1939-1940 en op manoeuvres (Oefeningen).
 Luc Van Thienen op 2017-01-23


Betekenis van kantine toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< kantijn karaf >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen