Betekenis-definitie.nl

Op betekenis-definitie.nl zoek je met een klik in honderden begrippenlijsen tegelijkertijd!
Duizenden betekenissen in onze zoekmachine zijn toegevoegd door mensen zoals jij. Alle woorden zijn bij ons welkom. Dit kan gaan om voornamen, moelijke woorden, straattaal, buitenlandse woorden, woorden die pas afgelopen jaar populair zijn geworden, of zelfs zelfbedachte woorden! Betekenis toevoegen.


Zoek in 1.786.202 betekenissen.Nieuwste betekenissen

0   0

Martine


Betekenis Martine, Martinus

De naam is van oorsprong een Oudlatijns cognomen (Latijnse bijnaam, toenaam), vnl. van slaven, later vooral van martelaren. Het is de vorm van Martius `van Mars’, de god van de oorlog (Griekse Ares). De naam Mars hangt samen met Grieks marnamai `ik strijd’.

Bekende naamdrager: Martinus Veltman (27 juni 1931) is een Nederlandse theoretisch natuurkundige en winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde in 1999.


Komt voor in categorie: Latijnse namen.
 Martine Bernier op 2017-09-18

0   0

Lori


Is een vrouw van lichte zeden, die zich liggend staande houd. Aangezien ze onderaan ligt stamt dat af van het woord lorrie. Is dus een oud bargoense betekenis.
 Willekens Peter op 2017-09-18

0   0

Moron


Moron, naar de oude hoofdstad van Mongolie, land der Mongolen.
Vandaar, dat "moron" betekent "mongool", als scheldwoord.
voor mensen met ≥ als sub-gemiddeld IQ van 70 opmde Binet- schaal.
Bijdrage Geleverd op 2017-09-18

0   0

energeia


Energeia is een uitgever van digitale informatiediensten (nieuws, data, opinie) voor de energiesector, opgericht in 1999
anoniem op 2017-09-18

1   1

Despacito


Despacito is wat lastig. De directe betekenis is 'langzaam'. Maar Despacito is ook een liedje van de Puertoricaanse zanger Luis Fonsi dat hèt zomerdeuntje van 2017 werd. Despacito is Spaans voor “langzaam”. Samen met rapper Daddy Yankee bezingt Luis Fonsi in het nummer een seksuele relatie die hij langzaam opbouwt. Ze zingen in het Spaans, de nationale taal van Puerto Rico, maar het ritme en de bijbehoorde videoclip zorgde er voor dat het nummer bijzonder populair werd. Het was zelfs zo populair dat het als eerste muziekvideo ter wereld meer dan 3 miljard keer werd bekeken op YouTube. Door het nummer samen met tiener-idool Justin Bieber uit te brengen in Engels, nam de populariteit van Despacito verder toe.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

0   1

Witte Donderdag


Een Christelijke gedenkdag die plaatsvindt op de donderdag voor Pasen. Voor veel christenen is het een dag van bezinning. Op Witte Donderdag herdenken zij het Laatste Avondmaal dat Jezus Christus had met zijn volgelingen. Dat waren de twaalf apostelen. Deze donderdag wordt Witte Donderdag genoemd omdat vroeger alle kruisbeelden en andere beelden op deze dag met een wit kleed werden bedekt. Aan het einde van de dag vond er dan een speciale kerkdienst plaats waarna het witte kleed werd vervangen door een paars kleed. Witte Donderdag wordt gevolgd door Goede Vrijdag Stille Zaterdag, Eerste Paasdag en Tweede Paasdag.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

2   1

Unalome


De spiraalvormige zigzaglijn boven de (heilige) geometrische vorm in een Aziatische tattoeage. Een Unalome speelt een belangrijke rol in de Oosterse cultuur. Het is het symbool voor verlichting en het bereiken daarvan. De Unalome weerspiegelt het levenspad dan we tijdens het leven bewandelen. Omdat deze vol obstakels en uitdagingen zit, is de vorm van een unalome niet symmetrisch. Het is meer een zigzaglijn waarlangs men, al dwalend, naar beneden gaat. Uiteindelijk gaat de zigzaglijn over een een rechte lijn. Dit is de zogenaamde ‘lijn van verlichting’ en is een verwijzing voor de weg naar het hiernamaals; het leven na de dood.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

1   1

Synergie


Een begrip voor de beschrijving van een proces waarbij het resultaat of effect veel meer is dan de optelsom van de bijdrage van de afzonderlijke delen. Een goede synergie tussen een coach en de spelers zal er toe leiden dat het team kampioen wordt met goed spel. Niet alleen deed elke speler wat er verlangd werd, de speler zorgt er met zijn spel voor dat de andere spelers om hem heen ook beter werden. Eventuele tekortkomingen van de ene speler werden door een ander gecompenseerd. De coach heeft dat in de gaten en speelt daar slim op in. Dankzij synergie tussen hem en de spelers weet hij het beste resultaat te bereiken.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

2   1

roaming


Een Engelse term die vooral bij mobiele communicatie wordt gebruikt. Roaming betekent letterlijk: “rondzwerven”. Bij mobiele communicatie met, bijvoorbeeld, je smartphone is roaming het proces waarbij je smartphone continue contact zoekt met een zendmast. Dit doet het omdat het je de beste mogelijke verbinding wil geven. Wanneer je loopt dan kan het dus zo zijn dat je smartphone steeds met een andere zendmast contact maakt om zo er voor te zorgen dat een goede verbinding blijft hebben. Roaming kan er toe leiden dat je smartphone verbonden is met een mast van een andere aanbieder van mobiele verbindingen waardoor de kosten oplopen.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

1   1

Revenant


Iemand die nog leeft hoewel deze geacht werd dood te zijn. Revenant is een Engels woord dat tot 2015 eigenlijk nooit wordt gebruikt in Nederland. Dat veranderde dankzij de film ‘De revenant’ die in 2015 uitkwam. In deze film speelt acteur Leonardo DiCaprio een Amerikaanse pelsjager die zwaargewond raakt en door zijn collega’s voor dood wordt achtergelaten. Ondanks de strenge winter, hongerige beren en vijandige indianen weet hij weken later toch de nederzetting te bereiken. Voor zijn rol ontving DiCaprio een Oscar voor Beste Acteur. Dat was voor het eerst in zijn lange carriere. Die prestatie heeft ook het gebruik van het woord ‘revenant’ doen opleven.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

3   2

representatief


Kenmerkend voor iets of voor een groep mensen. Wanneer iets of iemand ‘representatief’ wordt genoemd dan bedoeld men dat de andere, soortgelijke spullen, hetzelfde er uit zien of hetzelfde doen of dat andere mensen uit dezelfde groep hetzelfde er uit zien, doen, praten, enz. De boodschap ‘representatief’ komt altijd met een omschrijving of verwijzing naar wat je nou precies ‘representatief’ wilt noemen. Een brandweerman die een brand blust is representatief voor de brandweer: hij doet datgene wat alle brandweermensen zouden doen bij een brand. Een president die namens zijn volk inwoners van een ander land toespreekt, is representatief voor de bevolking van zijn eigen land.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

2   1

Refurbished


Een Engelse term die wordt gebruikt als omschrijving van iets dat eigenlijk versleten was, maar dat weer als nieuw is gemaakt. Dit heeft men bereikt dankzij het aanbrengen van verbeteringen of het plaatsen van nieuwe onderdelen. Refurbished is niet hetzelfde als restauratie. Bij de laatste worden originele onderdelen gebruikt en worden de originele tekeningen aangehouden om iets in ere te herstellen. Wanneer iets is refurbished dan kan men nieuwe onderdelen hebben gebruikt, of kleine aanpassingen hebben gedaan om het weer werkzaam te maken. Het artikel is daarmee niet langer helemaal hetzelfde als dat het voorheen was. Wel zal het apparaat datgene doen wat de originele machine ooit heeft gedaan.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

2   1

Ramadan


Ook wel bekend als ‘de vastenmaand’. Voor Islamieten is Ramadan een manier om nog geloviger te worden. Ze grijpen deze maand aan om na te denken over het leven en af te wegen of ze op de juiste manier bezig zijn. Gelovige moslims zullen tijdens deze maand niet eten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Wel zullen ze extra bidden en nadrukkelijk bezig zijn met zaken zoals verdraagzaamheid, vrijgevigheid, saamhorigheid en liefdadigheid. Door te vasten kunnen moslims beter begrijpen en ervaren wat de armen meemaken. Het respect voor de medemens en God zal hiermee vergroten. Ramadan vindt plaats in de 9e maand van de Islamatische kalender en wordt afgesloten met het Suikerfeest.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

1   1

opportunisme


Iets doen zonder dat je er goed over hebt nagedacht maar met als doel om een verandering of verbetering te bereiken. Er wordt geen rekening gehouden met uitgangspunten of principes maar alleen met de omstandigheden. De activiteiten die op dat moment worden gedaan, worden ingegeven door wat er op dat specifieke moment gebeurt. Iemand die op deze manier bezig is wordt een opportunist genoemd. Een opportunist past zich aan elke situatie aan. Op die manier hoopt deze voor zichzelf het meeste voordeel uit de situatie te slepen. Een opportunist is dus onbetrouwbaar. Het is haast onmogelijk om met zo’n persoon samen te werken.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

1   1

ontzag


Op een eerbiedige manier vrees of respect hebben voor iets of iemand. Belangrijk is wel dat je die vrees of dat respect hebt om een andere reden dan het feit dat die persoon een autoriteit is. Een oom die alles weet van treinen boezemt ontzag in. Een politieagent die nadrukkelijk kleiner is dan jij, doet dat niet. Je kunt ook ontzag hebben voor iets, zoals een berg die ontzettend groot is of een meer dat juist heel diep is. Wie ontzag heeft voor iets of iemand die gaat dus heel voorzichtig om met die persoon of met datgene.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

1   1

onbevangen


Zonder vrees of angst maar juist vrijmoedig zijn. Iemand die onbevangen is gaat er van uit dat hij of zij iets kan zeggen of doen zonder de gevolgen te hoeven vrezen. Dat kan zijn omdat het goedbedoeld is of omdat deze persoon de juiste intenties heeft. Onbevangen zijn is anders dan iemand die naïef is. Een persoon die naïef is heeft helemaal niet nagedacht over de gevolgen van wat deze zegt of doet. Iemand die onbevangen is heeft dat wel gedaan. Deze persoon is, op basis van die afwezig, tot de conclusie gekomen dat er niets mis is met wat hij wil zeggen of doen.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

2   1

Nostalgie


Het terugverlangen naar iets uit het verleden of een periode die voorbij is. Iemand die nostalgisch is kijkt liever terug in de tijd dan vooruit naar de toekomst. Deze persoon zal droevig zijn dat die tijd voorbij is. Wanneer datgene of die periode heel anders is dan nu dan noemen we dat nostalgisch. Mensen die bijvoorbeeld liefdevol praten over de tijd van de stoomboot of herinneringen ophalen over de keer dat ze de Elfstedentocht reden, zijn nostalgisch bezig. Het woord nostalgie komt uit het Grieks. Het is een samenvoeging van het Griekse woord “nostos” dat terugkeer betekent en “algos” dat droefheid betekent.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

2   1

Non grata


Latijns voor “niet welkom” of “uit de gratie”. Wanneer iemand tot persona non grata wordt verklaard dan betekent dat dat die persoon niet (langer) gewenst is en dat men deze persoon niet langer wil kennen. Dat het een ongewenste vreemdeling is. De term “non grata” wordt tegenwoordig alleen nog maar in een juridische context gebruikt. In de spreektaal vinden we het niet meer terug. Misschien dat het T-shirt merk non grada daar verandering in brengt. Dit merk begint razend populair te worden. Wie weet kan die populariteit er toe bijdragen dat het oude bekende “non grata” weer in de woordenschat wordt opgenomen.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

1   1

nederig


Bescheiden of ondergeschikt zijn. Een persoon die nederig is zal bovenal dienend zijn aan een ander: zal een andere persoon voorop stellen en deze assisteren. Het is echter niet hetzelfde als “slaafs”. Een nederige persoon is vrij en mag zelf beslissen wat deze doet of zegt. Een huis dat nederig is bevat géén overbodige luxe maar het is nu ook weer niet extreem beperkt. Alleen het belangrijkste is aanwezig zonder dat daarbij gekozen wordt voor dure merken of juist hele eenvoudige oplossingen. Zolang het doet wat het moet doen, is het goed. Het prijskaartje of de uistraling is niet belangrijk.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18

0   0

Moraal


Iemands voorstelling van “goed” en “slecht” ofwel de les die men ergens uit kan trekken. Moraal is een omschrijving van de handelingen en gedragingen die we graag zien of wensen. Het is, in feite, het motief achter iemands gedrag dat maatschappelijk gewenst is. De moraal van iemand wordt bepaald door de achtergrond, opvoeding en afkomst van die persoon. Alle levenslessen en ervaringen dragen bij in de moraal die iemand heeft. De moraal kan dus van persoon tot persoon verschillen, zelfs wanneer ze familie van elkaar zijn. Sprookjesverhalen en stripboeken bevatten vaak een moraal om zo de lezer wat bij te brengen.
Guy Oldenkotte op 2017-09-18Pagina:   1 2 3 4 5 6 7 8 9