Betekenis-definitie.nl

Op betekenis-definitie.nl zoek je met een klik in honderden begrippenlijsen tegelijkertijd!
Duizenden betekenissen in onze zoekmachine zijn toegevoegd door mensen zoals jij. Alle woorden zijn bij ons welkom. Dit kan gaan om voornamen, moelijke woorden, straattaal, buitenlandse woorden, woorden die pas afgelopen jaar populair zijn geworden, of zelfs zelfbedachte woorden! Betekenis toevoegen.


Zoek in 1.743.737 betekenissen.Nieuwste betekenissen

0   0

standaarddeviatie


De standaarddeviatie, ook wel standaardafwijking of spreiding genoemd, is een begrip uit de statistiek, dat aangeeft in welke mate een populatie of een variabele gespreid is op de x-as (met andere woorden: in welke mate verschillen de waarden die zijn opgenomen in het statistisch onderzoek onderling).

De standaarddeviatie wordt bekomen door de wortel te nemen van de variantie.


Bij een normale verdeling van de populatie wijkt ongeveer 68,3% van de variabelen ten hoogste 1 keer de standaarddeviatie af van de verwachte waarde.
 martijnver (14 april 2019)

0   0

staat


1) Een toestand, de vorm waarin iets zich bevindt, de wijze waarop iets is.

2) Een land, een onafhankelijk bestuurde en erkende politieke entiteit met een eigen grondgebied. Het woord staat kan verwijzen naar het overheidsapparaat, de bureaucratie en de politieke systemen die het land en het volk besturen, maar ook naar de hele entiteit, het collectief van individuen die samen de staat maken.

Een soeverein gebied of natie met een eigen bestuur, juridisch systeem en een interne economie.


Die auto bevindt zich in erg slechte staat en kan niet meer verkocht worden.
 martijnver (14 april 2019)

0   0

serendipity


Serendipity is een ongeplande, onverwachte maar fortuinlijke ontdekking, een gelukkig toeval.

Het woord "serendipity" werd uitgevonden door Horace Walpole, een Engelse schrijver uit de 18de eeuw. Er bestaat geen officieel goedgekeurde of erkende Nederlandse vertaling, maar soms wordt de leenvertaling "serendipiteit" gebruikt.

Het woord zou afgeleid zijn van de oude benaming voor Sri Lanka, Serendip.


Soms heb je in het leven wat serendipity nodig om alle tegenslagen te compenseren.
 martijnver (14 april 2019)

0   0

Sem


SEM is een afkorting die staat voor Search Engine Marketing, zoekmachinemarketing in het Nederlands.

Zoekmachinemarketing is het geheel van technieken en methoden om een bedrijf, dienstverlening of product in de kijker te brengen en te verkopen via de zoekresultaten van zoekrobots als Google, Duckduckgo of Bing.

SEM kan ruwweg worden opgedeeld in twee aspecten, SEO (Search Engine Optimization) en SEA (Search Engine Advertising). Het doel van deze technieken is om ervoor te zorgen dat een webpagina hoger in de zoekresultaten verschijnt en/of dat er meer wordt doorgeklikt, met name door gebruikers die vervolgens overgaan tot de aankoop van een dienst of product.


Goede SEM is onontbeerlijk in de moderne digitale economie en kan bedrijven letterlijk miljoenen euro's opleveren.
 martijnver (14 april 2019)

0   1

sawadee


Sawadee is een Thaïse begroeting of groet die in verschillende contexten een andere betekenis kan hebben: welkom, hallo, ik zie/spreek je later of goeiemorgen.

Sawadee, ik hoop dat je een aangename reis hebt gehad!
 martijnver (14 april 2019)

0   1

satelliet


Een satelliet is een levenloos voorwerp of hemellichaam dat zich in een baan rond een planeet (meestal de aarde) bevindt.

Een satelliet kan natuurlijk zijn (bijvoorbeeld de maan), maar ook kunstmatig (bijvoorbeeld een communicatiesatelliet of een ruimtestation). In dat laatste geval spreekt men logischerwijs dan ook over een kunstmaan. Meestal beperkt de term satelliet zich tot onbemande ruimtetuigen.

In de meer abstracte, algemene zin spreekt men ook weleens van een satelliet om te verwijzen naar een object dat verwant is met of afgeleid van een ander voorwerp, maar daar (fysiek of conceptueel) los van staat en tenminste gedeeltelijk onafhankelijk opereert, beweegt of bestuurd kan worden.


Na 20 jaar vanuit de ruimte foto's te hebben gemaakt van het aardoppervlak, werd de satelliet uiteindelijk gecontroleerd neergehaald waarbij het toestel in de oceaan terechtkwam.
 martijnver (14 april 2019)

0   0

sapiens


Het tweede lid van de Latijnse benaming voor de (hedendaagse) mens, namelijk homo sapiens.

Het "sapiens"-gedeelte van de term betekent letterlijk "wetende, kennisrijke, denkende" en verwijst naar het feit dat de huidige mens de meest ontwikkelde hersenen van alle mensensoorten heeft, en van die extra hersencapaciteit en intelligentie gebruik heeft gemaakt om geavanceerde jacht-, overlevings- en kooktechnieken te ontwikkelen die de onze soort tot de meest dominante op de planeet hebben gemaakt.

"Sapiens" onderscheidt ons ook expliciet van eerdere mensensoorten, zoals de homo habilis, de homo erectus of de homo neanderthalensis.


De homo sapiens werd zo succesvol en dominant dankzij zijn vermogen om samen te werken, te plannen en geavanceerde werktuigen en hulpmiddelen te vervaardigen.
 martijnver (14 april 2019)

0   0

Sabine


Sabine is een meisjesnaam, afgeleid van het Latijnse Sabina, een cognomen en verwijzing naar

De naam werd vooral populair in de tweede helft van de 20ste eeuw.


Sabine is een mooie naam die tal van variaties heeft in verschillende talen, zoals Sabina of Sandrine.
 martijnver (14 april 2019)

0   0

hosanna


GOD Maakt ons BLIJ ik voel hem in mijn hart en zijn liefde voor mij wil ik over dragen op jou en in her bijzonder op mijn dierbaren Hosana
 Miriam weekers (14 april 2019)

0   1

naastenliefde


Respect hebben voor anderen liefdevol zijn elkaar helpen kleine dingen zijn voor andere grote dingen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Amina (14 april 2019)

0   0

Paviljoen


Een klein bijgebouw, dat op het terrein of in de buurt van een ander gebouw(-encomplex) staat.

Het paviljoen kan verschillende functies hebben en beschikt over een eigen ingang. Meestal is het paviljoen kleiner dan het hoofdgebouw, al hoeft dit niet per se het geval te zijn.


Sommige mensen hebben een paviljoen in hun achtertuin, dat ze als gastenverblijf of voor feestjes en evenementen gebruiken.
 martijnver (14 april 2019)

2   0

paramount


1) Een Engels woord dat kan vertaald worden als "zeer groot, uiterst, voornaamste".

2) Een Amerikaanse filmstudio


Een veelgebruikte uitdrukking is "of paramount importance", te vertalen als "van kapitaal belang".
 martijnver (14 april 2019)

0   0

OVV


Dit is een afkorting (officiële spelling: o.v.v.) die betekent: onder vermelding van, waarbij vermelding wordt gemaakt van het volgende.

Gelieve deze factuur uiterlijk op het einde van de maand te betalen o.v.v. de volgende referentie.
 martijnver (14 april 2019)

2   0

Otis


1) Een wezen uit de Romeinse mythologie (mogelijk 'geleend' uit de Griekse) dat de donkere wateren die het rijk van de levenden van dat van de doden scheidde, bewaakte.

2) Een bekende Amerikaanse jazzmuzikant uit de 20ste eeuw.


In de Romeinse mythologie moest Otis erover waken dat niemand de onderwereld zou verlaten.
 martijnver (14 april 2019)

0   0

ossa


1) Een informele naam voor een hooligan van Feyenoord.

2) Een berg in Griekenland, die net geen 2.000 meter hoog is. De berg, gelegen Thessalië vormt een natuurlijke barrière tegen de zee.


Toen de Ajax-fans die ossa zagen, zetten ze het op een lopen.
 martijnver (14 april 2019)

1   1

Oscar


1) De Oscars een zijn van de belangrijkste filmprijzen ter wereld, ook wel bekend om hun officiële naam, de Academy Awards.

Tijdens een gala-avond waarop alle genomineerden en tal van andere vooraanstaande figuren zijn uitgenodigd, worden prijzen uitgereikt in verschillende categorieën: beste film, beste hoofdrol, beste bijrol, beste script ...

2) Een jongensnaam die vooral tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw populair was in België en Nederland. In de Engelstalige landen en Scandinavië blijft hij redelijk courant.


In 2018 ging de Oscar voor Beste Film naar "The Shape of Water".
 martijnver (14 april 2019)

0   2

tata


Tata letterlijke vertaling is 'aardappel' en wordt vaak als beledigend woord gebruikt voot nederlander veel strastjochies schelden uit met tata
anoniem (13 april 2019)

0   0

semantiek


De betekenis van een woord in de context. Bijvoorbeeld: Jij zit op de bank. Bank heeft een andere betekenis dan bank waar men geld spaart.
Andre (13 april 2019)

0   0

Ghali


Wordt ook wel gebruikt door vrienden onderling "ya ghali" vandaar kostbaar.
Arabieren uit verschillende arabische landen gebruiken dit als uitdrukking.
Abd halim (12 april 2019)

0   0

PG


Panzergewinde. Draaddoorvoer standaard in de techniek. PG wordt gevolgd door een nummer, welke staat voor de maximale draaddiameter die door de wartel past
Dick van Polen (12 april 2019)

0   0

Henk


Zelfstandig naamwoord.
Een Henk is een denigrerende term om personeel met laag niveau van kennis en kunde aan te duiden. "Ik neem voor die klus een paar Henken mee." "Ik huur wel een Henk in."

Zwak werkwoord. Henk-henken-gehenkt
Meestal gebruikt als er onkundig wordt gewerkt. "Ik ben aan het henken.", "Er is door collega's gehenkt."
Thomas (12 april 2019)

0   0

Sissy boy


Deze betekenis is NSFW/18+. Klik hier om deze betekenis te tonen.
anoniem (12 april 2019)   NSFW / 18+

0   0

unicorn


Een unicorn is de Engelse benaming voor een eenhoorn, een mythisch en fictief wezen dat best omschreven kan worden als een wit of zilverkleurig paard met één hoorn op het voorhoofd (vandaar ook de naam).

Unicorns of eenhoorns zijn niet enkel populair in fantasy en legendes, maar ook in populaire kindercultuur, bv. op televisieprogramma's en in films.


In legendes wordt aan de unicorn vaak een magische kracht toegeschreven.
 martijnver (12 april 2019)

0   0

lotgenoten


Ik vind de definitie veel te ruim. Ik heb een erfelijke ernstige ziekte. Mijn vader had het ook. Mijn zus heeft het ook, net zoals acht neven, nichten en tantes. Nou dat zijn lotgenoten natuurlijk. Ik ken ondanks de zeldzaamheid van de ziekte, behoorlijk wat mensen die ook kampen met deze ziekte. Weliswaar verspreid over heel de wereld. Dat zijn ook lotgenoten. Mijn partner moet ook dealen met mijn aandoening. Dan is hij toch geen lotgenoot? Een facebook groep heeft de naam "lotgenoten ziekte van Huntington". 90% van de leden zijn partners, hulpverleners, of vrienden van. Sommige verpleegkundige noemen zich zelfs lotgenoten. Ik voel mij geen lotgenoot meer, maar een toeschouwer van de niet lotgenoten die elkaar gevonden hebben in een facebook groep. Dat zou je berokkenen bij de ziekte van Huntington moeten noemen. Ik irriteer mij er enorm aan. Is dit vreemd soms.
 Andre Luisterburg (11 april 2019)

0   0

Infrastructuur


Infrastructuur zijn alle manieren waarop je mensen, voertuigen, informatie of andere dingen kan verplaatsen. Zoals bijv. snelwegen of spoorwegen, maar ook telefoonkabels.
Mette (11 april 2019)

1   1

huts


Mouad Locos, de bedenker van het woord, zegt dat het niks betekent..
anoniem (11 april 2019)

3   0

huts


HUTS is een nummer van Blockparty met 15 miljoen views op youtube.
De tekst is als volgt:

"Huts a niffauw, doe normaal ey niffauw
Krullen op mijn hoofd en ik space a niffauw"

Huts is een stopwoordje wat gebruikt word zoals "aight", "ja toch", "gefixed" of "done!".
Gooit iets in de prullenbak *HUTS*.
Je flipt een pannekoek *HUTS*
anoniem (11 april 2019)

0   0

t.k.n.


Tattoo keurmerk Nederland

Dit keurmerk is voor tattoo's in Nederland. Ze kijken o.a. of de tattoo wel fair trade is.
Henk (10 april 2019)

0   0

Wollah meh


Zweren dat je iets niet gedaan hebt
bijv.
Wollah meh ik heb hem niet geklapt.
= Ik zweer dat ik hem niet heb geklapt
mohammed (10 april 2019)

0   0

Mzzl


Kort voor mazzel, van mazzeltov.

Mazzeltof (of mazzeltov) bestaat eigenlijk uit twee Hebreeuwse woorden: מזל mazal 'sterrenbeeld' en טוב tov 'gunstig'; םזל טוב: mazal tov kan dan worden vertaald met 'gunstig gesternte'. Via het Jiddisch zijn 'mazzel(tje)' (meevaller) en 'de mazzel' (tabee) als leenwoorden in het Nederlands terechtgekomen.
JB (9 april 2019)

0   0

Tantra


Trantra is een oud Indiase woord. In europa alleen seksueel aspect uitgelicht, maar bevat veel meer dan
seks. Het is ook een studie mensen in india doen zo'n studie om kennis te vergaren over van alles en nog wat, en wordt zowel hindoes als moslims beoefend. Het is zeer oud geloof. Je hebt janische sjamische parishe en trantra geschriften en studie en wordt toegepast in het dagelijkse leven in India etc soms positief soms negatief.
Chefara (9 april 2019)

0   0

Taalend


werkwoord afgelijd uit het zelfstandig naamwoord taal. Betekenis: wanneer iets wordt geuit in taal kan dit omschreven worden als taalend.
 JE MOEDERRR (9 april 2019)

0   0

Sliden


Deze betekenis is NSFW/18+. Klik hier om deze betekenis te tonen.
anoniem (8 april 2019)   NSFW / 18+

2   0

veiligheid


Het ontbreken van omstandigheden die op zichzelf of in combinatie met andere leiden of kunnen leiden tot een situatie waarbij schade of letsel optreedt voor mens en/of omgeving.
anoniem (8 april 2019)

0   0

Krol


Leven van de godinnen. Het leven van de godinnen is in belang van heer Krol. Hij is de hoofd van de godinnen en de geschiedenis van de heilige hiervoor.
Fabian (7 april 2019)

1   0

Fugazi


fugazi betekent ook wel nep, bijvoorbeeld: There is no Fugazi around here ( Lacrim -Fugazi ft Mhuncho & 3Robi) betekent er is niks nep hier (Bijvoorbeeld merkkleding)
 emir (7 april 2019)

0   0

Versterkt broeikaseffect


door de toenemende hoeveelheid CO2 in de lucht. straalt de aarde minder warmte uit waardoor het broeikaseffect word versterkt waardoor de aarde opwarmt.
Anouk Koelman (7 april 2019)

0   0

Zab


Zondag avond band: koperblaasgroep uit De Mortel die op zondagavond oefent, maar zeker 10 optredens per jaar verzorgt voor een uitbundig publiek
Zomerkoning (5 april 2019)

1   0

shotgun


Komt uit de periode van postkoetsen er zat een extra persoon op de bok langs de koetsier die de postkoets beschermde met een dubbelloops shotgun, oftewel schrootbuks,tegenwoordig heeft het ook de betekenis van ik wil voorin zitten in de auto.
 Robert elles (5 april 2019)

0   0

Arwen


Muze. Nobele dame. Prinses Gravin
Mijn moeder heeft me deze naam gegeven aan de dank van de boeken van 'the lords of the rings'.
Arwen (5 april 2019)Pagina:   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10