Betekenis gedoogbeleid

Wat betekent gedoogbeleid? Hieronder vind je 5 betekenissen van het woord gedoogbeleid. Je kunt ook zelf een definitie van gedoogbeleid toevoegen.

1.

8   1

gedoogbeleid


overheidsbeleid waarbij activiteiten die volgens de wet verboden zijn, binnen zekere beperkingen worden toegelaten
Bron: thesaurus.politieacademie.nl

2.

1   4

gedoogbeleid


(politiek) overheidsbeleid dat overtreding van wettelijke voorschriften oogluikend toestaat. Bijv. de verhandeling van softdrugs in coffeeshops.
Bron: juridischwoordenboek.com

3.

0   4

Gedoogbeleid


Gedoogbeleid is het beleid van een bestuursorgaan om overtredingen van een bepaalde wet niet te vervolgen. Men ziet af van het toepassen van handhavingsmiddelen. Gedoogbeleid kan het gevolg zijn van het onvermogen van handhavende instanties om bepaalde wetten te handhaven, maar kan ook een bewuste keus zijn als een wet of de handhaving ervan als niet zinvol wordt gezien, terwijl een wijziging of intrekking van de betreffende wet politiek te gevoelig ligt. Het gedogen kan actief of passief gebeuren. Het actief of uitdrukkelijk gedogen wordt in een gedoogbeschikking vastgelegd. Is het afgeven van een gedoogbeschikking nog niet mogelijk dan kan men ambtelijk gedogen. Bij passief of stilzwijgend gedogen heeft het bestuursorgaan kennis van een overtreding maar treft geen maatregelen en treedt niet op.
Bron: nl.wikipedia.org

4.

0   4

gedoogbeleid


gedoogbeleid, beleid waarbij iets dat niet geduld kan worden toch oogluikend wordt toegestaan, bijvoorbeeld straatprostitutie of het verhandelen van softdrugs. Sinds eind jaren zeventig. → gedoogsteun*.Gedoogbeleid: beleid dat datgene wat eigenlijk niet door de beugel kan toch, al dan niet oogluikend of met een knipoog, toestaat; gemeenten die hierin vooroplopen, zijn zogenaamde gedooggemeenten; aan het hoofd hiervan staat een zogenaamde gedoogburgemeester. (Albert Hofstede: Parlementaal. Een verwarrend woordenboekje, 1991) Ook de landelijke overheid verdient overigens aan de verkoop van softdrugs. Via de fiscus incasseert het Rijk jaarlijks vele miljoenen guldens van de 1290 coffeeshops. Op hun beurt mogen de exploitanten van coffeeshops de bij een inval geconfisqueerde softdrugs als aftrekpost opvoeren. Het tekent de hypocrisie van het gedoogbeleid. (Elsevier, 04/01/97) Net als voetbalteams en gedoogbeleid, zijn grote Nederlandse ondernemingen iconen van nationale trots. (HP/De Tijd, 10/01/97)
Bron: etymologiebank.nl

5.

0   5

Gedoogbeleid


Het niet verbinden van juridische sancties aan onwettige situaties. In West-Europa is er in verscheidene landen sprake van een gedoogbeleid jegens gebruikers van soft drugs en asielzoekers. In Duitsland is Duldung een beleid waarin honderdduizenden asielzoekers niet zijn erkend, maar niet uit het land worden verwijderd en een beperkt recht op arbeid en scholing hebben. In Nederland zijn in het verleden groepen asielzoekers uit landen waar grootschalig geweld heerst, zoals Sri Lanka, Libanon, Somalië, Irak en Iran aangemerkt als 'beleidsmatig niet verwijderbaar'. De Vreemdelingenwet (2000) bepaalt dat asielverzoeken van ontheemden (die zijn gevlucht voor oorlog) gedurende een jaar 'administratief buiten behandeling' kunnen worden gesteld, op grond van een 'besluitmoratorium'.
Bron: amnesty.nl


Betekenis van gedoogbeleid toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< gedogen gentherapie >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen