Betekenis demagogie

Wat betekent demagogie? Hieronder vind je 10 betekenissen van het woord demagogie. Je kunt ook zelf een definitie van demagogie toevoegen.

1.

10   3

demagogie


Demagogie is de manier om een volksmassa te overtuigen te volgen door misleidende argumenten te gebruiken. Een demagoog maakt dus gebruik van volksbedrog.
 katrien op 2011-08-28

2.

4   2

demagogie


Demagogie is een manier om onwaarheden te verkondigen aan de mensen. Vaak worden leugenachtige voorstellen en valse leuzen gedaan om het publiek naar diens hand te zetten.

Adolf Hitler werd gezien als een demagoog, hij vertelde onwaarheden en deed loze beloftes om de mensen achter hem te krijgen.
 lar op 2011-08-04

3.

3   1

Demagogie


Demagogie (> demagogisch; van het Grieks δημος= "volk" en αγ(ωγ)ειν = "(op)leiden") is een manier om de luisteraar van een onwaarheid te overtuigen door een beroep te doen op het "gezond verstand" en de "logica" van een persoon. Demagogie is iets anders dan het verkondigen van leugens. Iemand die demagogie bedrijft zal niet direct on [..]
Bron: nl.wikipedia.org

4.

2   1

demagogie


de·ma·go·gie (de; v) de kunst om de volksmassa te (mis)leiden, m.n. door retorische middelen
Bron: vandale.nl

5.

2   2

demagogie


Een manier om iemand te overtuigen van iets wat eigenlijk niet waar is door in te spelen op het "gezond verstand" en de "logica" van iemand. Toch is demagogie niet het verkondigen van echte leugens. Een demagoog probeert op deze manier mensennaar zijn of haar hand te zetten.
 Loraine op 2011-08-07

6.

1   1

demagogie


volksmennerij
Bron: scholieren.com

7.

0   1

demagogie


demagogie zn. ‘volksmennerij’ Nnl. demagogie ‘id.’ [1838; WNT Aanv.]. Internationaal woord dat uiteindelijk teruggaat op Grieks dēmagōgíā ‘het leiden van het volk’. Het gaat om een afleiding van het zn. dēmagōgós ‘volksleider’, dat is samengesteld uit Grieks dẽmos ‘volk’ en agōgós ‘leider’. Het woord kreeg de nega [..]
Bron: etymologiebank.nl

8.

2   4

demagogie


Je doet aan demagogie wanneer je beweringen niet met goede argumenten kunt onderbouwen of wanneer je beweringen anders doet overkomen dan ze daadwerkelijk zijn.

Een fabrikant van frisdrank zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "onze frisdrank bevat geen natriumdeoxycholaat". Er mag vanuit worden gegaan dat dit juist is, maar omdat natriumdeoxycholaat een soort zeep is, mag je er toch wel vanuit gaan dat dit in geen enkele frisdrank terug te vinden is.
 Loraine op 2011-08-09

9.

0   2

demagogie


De kunst om de volksmassa te (mis)leiden, m.n. door retorische middelen
Bron: scholieren.com

10.

0   2

demagogie


Heel veel woorden gebruiken waarbij de toehoorder of lezer het spoor bijster raakt (verdwaald in het verhaal ). De woordvoerder de bedoeling heeft de toehoorders op zijn hand te krijgen en zo zijn zin door te drukken. (eindeloos politiek gewauwel).
 Henri Ossevoort op 2017-12-28


Betekenis van demagogie toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< DEMA Deman >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen