Betekenis attributie

Wat betekent attributie? Hieronder vind je 7 betekenissen van het woord attributie. Je kunt ook zelf een definitie van attributie toevoegen.

1.

5   0

attributie


(staatsrecht) rechtstreekse toekenning van eigen bevoegdheden door de grondwet of formele wet. Bijv. de provincies en gemeenten bezitten regelgevende bevoegdheden die rechtstreeks op de grondwet zijn gebaseerd.
Bron: juridischwoordenboek.com

2.

3   1

attributie


het toeschrijven van de oorzaken van gedrag aan interne of aan externe factoren. * Attributie (staatsrecht), de rechtstreekse toekenning van een bevoegdheid tot rechtspraak of bestuur.
Bron: ondernemersunited.nl

3.

0   0

Attributie


Attributie is de rechtstreekse toekenning van een bevoegdheid tot rechtspraak of bestuur aan Nederlandse overheidsorganen. Door attributie wordt een tot dan toe nog niet bestaande bevoegdheid geschapen. In de Nederlandse grondwet worden de volgende bevoegdheden tot het uitvaardigen van algemeen verbindende voorschriften door attributie in het leven geroepen: De attributie van de bevoegdheid tot bestuur verloopt gecompliceerder. Niet alleen de Grondwet, maar ook algemeen verbindende voorschriften kennen de bevoegdheid tot bestuur toe. Van attributie moet in het staatsrecht onderscheiden worden delegatie. Daarbij wordt een reeds door de Grondwet of andere wet in formele zin geattribueerde bevoegdheid overgedragen aan een ander orgaan.
Bron: nl.wikipedia.org

4.

0   0

Attributie


De attributietheorie is een theorie uit de sociale psychologie die de wijze waarop mensen het gedrag van zichzelf en van anderen verklaren in termen van oorzaak en gevolg, en hoe dit van invloed is op hun motivatie, wil begrijpen. De Oostenrijkse Amerikaan Fritz Heider was hiervan in 1958 een belangrijke grondlegger. In het gewone niet-wetenschappelijke taalgebruik noemt men attribueren in engere zin het gebruik van uitvluchten om handelwijze te rechtvaardigen. De theorie verdeelt de manier waarop mensen attribueren (dat wil zeggen oorzaken toekennen) in twee typen: Mensen hebben de neiging om te attribueren op een wijze die prettig is voor het eigen zelfbeeld. Bij prettige gebeurtenissen wordt er meestal intern geattribueerd, terwijl bij vervelende gebeurtenissen meestal extern geattribueerd wordt. Deze vertekening van de attributie wordt de zelfbedieningstendens genoemd. Attributie kan problematisch zijn, als de persoon ermee aan zelfsabotage doet, vanwege (tijdelijke) minderwaardigheidsgevoelens. Vervelende gebeurtenissen worden dan intern in plaats van extern geattribueerd en prettige gebeurtenissen extern in plaats van intern. Psychologische onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen vrijwel automatisch attribueren in gedachten en (roddel)gesprekken over anderen en daaraan conclusies verbinden over hun persoonlijkheid.
Bron: nl.wikipedia.org

5.

0   0

attributie


[DEMENTIE] Het toekennen of verlenen van betekenis aan bepaalde situaties.
anoniem op 2016-02-17

6.

0   1

attributie


 • de toekenning , toeschrijving
 • de rechtstreekse toekenning van een bevoegdheid tot rechtspraak of bestuur aan een overheidsorgaan.
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 7.

  0   1

  Attributie


  het stukje tekst waarmee een followup doorgaans hoort te beginnen: Pietje schreef toen en toen, dat en dat. Staat bij goed quoten altijd helemaal bovenaan de posting.Zorg ervoor dat de attributie klopt, dat je quote ook werkelijk bevat wat Pietje zei en niet wat Klaasje beweerde. Pietje is er meestal niet blij mee als je hem woorden van Klaasje in de mond legt.
  Bron: intuh.net


  Betekenis van attributie toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << attila attinentia >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen