Betekenis artefact

Wat betekent artefact? Hieronder vind je 8 betekenissen van het woord artefact. Je kunt ook zelf een definitie van artefact toevoegen.

1.

10   2

artefact


 • een kunstvoorwerp of -product
 • ( statistiek ) een onbedoeld resultaat dat het gevolg is van de onderzoeksopzet
 • ( informatica ) een onbedoeld resultaat ten gevolge van een bewerking, met name beeld-of geluidscompressie
 • ( geschiedenis ) een bewerkt voorwerp uit prehistorische tijd
 • ( medisch ) een kunstmatig veroorzaakte misvorming; zelf toegebracht letsel
 • apparaat , ding
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 2.

  6   3

  artefact


  Een door de mens gemaakt voorwerp.
  Bron: kennisconsult.nl

  3.

  3   3

  Artefact


  Een artefact (Latijn: arte factum - 'kunstmatig gemaakt') is in de archeologie de benaming voor ieder verplaatsbaar object dat door de mens is vervaardigd, bewerkt en/of gebruikt. Artefacten worden meestal bij archeologische opgravingen gevonden. Enkele voorbeelden van artefacten: een vuurstenen vuistbijl, een terracotta amfora, een bronzen fibula, een barnstenen kraal, textiel, een gouden munt, een benen vishaak etc. Een groep van artefacten die bij elkaar horen, bijvoorbeeld omdat zij in hetzelfde graf zijn gevonden, wordt aangeduid met de term assemblage (ook worden wel de enigszins vage termen grafcontext en grafinboedel gehanteerd). Met de term materiële cultuur bedoelt men het geheel aan artefacten en monumenten dat van een cultuur of van culturen is overgeleverd. In dat kader wordt soms ook wel gesproken van het archeologische bestand (direct ontleend aan het Engelse archaeological record). Soms wordt er in de archeologie nader onderscheid gemaakt tussen vondsten op grond van doelbewuste vervaardiging en/of bewerking; artefacten zijn dan die objecten die doelbewust door de mens zijn vervaardigd en/of bewerkt, en ecofacten de objecten die wel met de mens in aanraking zijn gekomen, maar niet door hem zijn vervaardigd. Dit betreft vaak natuurlijke materialen (bijvoorbeeld graanresten).
  Bron: nl.wikipedia.org

  4.

  1   3

  Artefact


  Een artefact is een onbedoeld bijverschijnsel dat kan optreden bij (digitaal) opgenomen geluid. In digitaal bemonsterde audio (zogenaamde samples) kunnen verschillende typen artefacten voorkomen, waaronder:
  Bron: nl.wikipedia.org

  5.

  1   4

  Artefact


  0.1 Kunstvoorwerp, kunstproduct; 0.2. (archeologie) artefact; 0.3 (biol. med. ) artefact. Artifact mag ook
  Bron: labyrinth.rienkjonker.nl

  6.

  2   5

  Artefact


  Een artefact in de fotografie is een beeldelement dat oorspronkelijk niet in het onderwerp aanwezig was, maar een gevolg is van het fotografisch proces en/of de gebruikte apparatuur of programmatuur. Ook in andere deelgebieden van de optica kunnen artefacten voorkomen. Zo kunnen bij bepaalde spiegeltelescopen zogenaamde diffractiesterren ontstaan door diffractie aan de ophangbeugels van de secundaire spiegel. Er kunnen verschillende categorieën onderscheiden worden:
  Bron: nl.wikipedia.org

  7.

  1   4

  Artefact


  Artefact is een Nederlandse band die bestaat uit producer en componist Maxim Schram, zangeres Shamangi, contra-bassist Thijs Willemsen en drummer Pierre Hansen. De muziek van Artefact is te vergelijken met bijvoorbeeld het nummer "Teardrop" van Massive Attack en de meer acid jazzy nummers van Lamb, Red Snapper en Morcheeba. In 2002 won de band in de categorie Dance de Grote Prijs van Nederland. In het juryrapport was te lezen dat "...hun arrangementen doordacht en spannend zijn. Ze hebben veel potentie, diepgang en een mooie thematische aanpak. Ook hebben ze een hele goede zangeres en drummer". Ze wonnen tevens de publieksprijs.
  Bron: nl.wikipedia.org

  8.

  2   6

  artefact


  ar·te·fact (het; o; meervoud: artefacten) opzettelijk vervaardigd (gebruiks)voorwerp door ongeldig redeneren verkregen onderzoeksresultaat
  Bron: vandale.nl


  Betekenis van artefact toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << ARTE Artefacten >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen