Betekenis arsenaal

Wat betekent arsenaal? Hieronder vind je 19 betekenissen van het woord arsenaal. Je kunt ook zelf een definitie van arsenaal toevoegen.

1.

7   3

arsenaal


zelfstandig naamwoord - opslagplaats van wapens
Voorbeeld: in Muiderberg bevindt zich een arsenaal
grote hoeveelheid
Voorbeeld: hij had een heel arsenaal aan uitvluchten, toen ik hem vroeg om mee te gaan
Bron: www.muiswerk.nl

2.

3   3

Arsenaal


Verzameling (oorspronkelijk wapens, grote hoeveelheid
Bron: scholieren.com

3.

2   3

Arsenaal


Een arsenaal, afgeleid van het Arabische dâr-sinâ'a, 'huis waar iets gemaakt wordt' is een gebouw waar wapens en munitie geproduceerd, gerepareerd, opgeslagen en/of uitgegeven werden. Door de eeuwen heen heeft het arsenaal in vele vormen bestaan in private en publieke handen van een stadsbestuur, stadstaat of land. In vroegmoderne steden was het een belangrijk gebouw, veelal onderdeel van een vesting in garnizoenssteden.
Bron: nl.wikipedia.org

4.

2   3

Arsenaal


Het Arsenaal in Brielle is een gebouw uit 1708. Dit arsenaal was oorspronkelijk bedoeld voor wapenopslag. Tot 1922 werd het voor militaire doeleinden gebruikt. Tegenwoordig is het in gebruik als bibliotheek. Het arsenaal staat in de hoek Rozemarijnstraat/Lijnbaan.
Bron: nl.wikipedia.org

5.

2   3

Arsenaal


Het Arsenaal in Venlo was oorspronkelijk een wapenmagazijn, dat deel uitmaakte van de militaire gebouwen binnen de vestingwerken van Venlo, achter voormalig kasteel De Loohof, dat gebouwd was door Hertog Reinoud II van Gelre, en dicht bij de Minderbroederskazerne (later Minderbroederskerk). Het was ontworpen door luitenant-ingenieur Derk de Haas en gebouwd van 1751 tot 1759. Na 1867 kwam het gebouw leeg te staan. Van 1914 tot 1918 deed het arsenaal dienst als hulpgevangenis en vanaf 1921 werd het, na een verbouwing, gebruikt als administratiegebouw voor Rijks- en gemeentelijke overheid. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw verwoest. Daarna is er een parkeergarage voor in de plaats gekomen, die dezelfde naam draagt.
Bron: nl.wikipedia.org

6.

2   3

Arsenaal


Arsenaal was een Vlaams pluralistisch tijdschrift voor letterkunde, dat verscheen van 1945 tot 1950. Het werd opgericht op initiatief van Rik Lanckrock en Remi Boeckaert. Het tijdschrift publiceerde onder meer bijdragen van Johan Daisne, Rik Lanckrock, Maurits de Doncker, Jan Schepens, Willy Biliet, Hugo Claus en Jan Walravens.
Bron: nl.wikipedia.org

7.

2   3

Arsenaal


Het Arsenaal is een rijksmonument aan de Groenendaal 26 in het centrum van Woerden. Vroeger werd het gebruikt als militair magazijn van het veldleger, maar sinds 1970, het jaar waarin het gebouw van zijn militaire functie is ontheven, heeft het eerst een tijd leeg gestaan, en is het sinds 1979 in gebruik als horecalocatie en wordt het gebruikt voor evenementen.
Bron: nl.wikipedia.org

8.

1   2

Arsenaal


Het Arsenaal is een rijksmonument in het stadscentrum van de Nederlandse stad Nijmegen. Het pand is tussen 1820 en 1824 gebouwd en dat jaar geopend als artillerie- of tuighuis op de plaats van het voormalige kloostercomplex Mariënburg waar de tegenovergelegen Mariënburgkapel deel van uitmaakte. Tot 1908 maakte het arsenaal deel uit van de Mariënburgkazerne. Het pand werd eigendom van de gemeente Nijmegen die er een stadswerkplaats in vestigde. Deze verhuisde in 1938 en de bedoeling was om het arsenaal als gemeentearchief in gebruik te nemen. De Tweede Wereldoorlog verhinderde dat en na de oorlog keerde de stadswerkplaats terug omdat haar pand aan de Dominicanenstraat zwaar beschadigd geraakt was. Tevens werd het een werkplaats voor het er tegenover gelegen politiebureau en vanaf 1968 het bureau gevonden voorwerpen en rijwielen. In 1978 verhuisde het gemeentearchief, na een verbouwing, alsnog van de Mariënburgkapel naar het arsenaal. In 2001 verhuisde het archief naar de naastgelegen nieuwe bibliotheek. In 1999 werd door de gemeente besloten tot een deels commerciële en deels culturele bestemming van het pand. In 2003 opende in de ene helft horecabedrijf het Vlaams Arsenaal en in de andere helft werden de instellingen Europese Stichting Joris Ivens, Nijmegen Blijft in Beeld, Dziga, werkplaats voor filmmakers en videokunstenaars, Vlaams Cultureel Kwartier en D-Film gevestigd die verenigd werden als vereniging Het Arsenaal. In het midden van het pand werd een doorgang gemaakt die de nieuwe Moenenstraat met de Marikenstraat verbindt. Achter het arsenaal, op de Arsenaalplaats, kwamen terrassen.
Bron: nl.wikipedia.org

9.

1   2

Arsenaal


Magazijn voor oorlogsbehoeften, veelal met bijbehorende werkplaats; ook wel armementarium, bushuis, tuighuis of ('s) lands huis.
Bron: mverhoeks.com

10.

1   2

arsenaal


voorraad
Bron: collegenet.nl

11.

1   3

arsenaal


marine-etablissement waar oorlogsschepen gebouwd, gerepareerd en bevoorraad worden.
Bron: aquo.nl

12.

1   3

Arsenaal


Het Arsenaal is een gebouwencomplex dat een overblijfsel is van de vestingwerken te Grave. Het is gebouwd op de plaats waar sinds het einde van de 13e eeuw het Kasteel van Grave stond, waarin de heren van het Land van Cuijk gevestigd waren.
Bron: nl.wikipedia.org

13.

0   2

Arsenaal


Het Arsenaal in de Noord-Hollandse vestingstad Naarden is een voormalig arsenaal uit 1688. In 1728 werd het Arsenaal uitgebreid met een extra verdieping en aan de noordoostzijde een nieuwe vleugel, het Klein Arsenaal. Het complex is onderdeel van bastion Oud Molen en een rijksmonument. Het pand is in 1954 volledig uitgebrand en kort daarna hersteld, Het pand is tot 1987 in militair gebruik geweest.
Bron: nl.wikipedia.org

14.

0   2

Arsenaal


Het Arsenaal, ook wel de stadsturfpakhuizen genoemd, is een vroeg-17e-eeuws pakhuiscomplex in Amsterdam. De ene zijde ligt aan het Waterlooplein (nummers 215-217). Hier is de Academie van Bouwkunst deels gevestigd. De andere zijde ligt aan de Nieuwe Amstelstraat (nummers 6-8), tegenover het Joods Historisch Museum (JHM). Hier zijn de kantoren van het JHM gevestigd. Aan westkant van het gebouw loopt de Turfsteeg. Het gebouw werd in 1970 aangewezen als rijksmonument. Het bestaat uit een dubbel pakhuis geflankeerd door twee enkele pakhuizen. Het dubbele pakhuis heeft een platte trapeziumgevel en de enkele pakhuizen hebben puntgevels, en dat aan zowel voor- als achterzijde. De gevels zijn versierd met grote boog- en strekblokken uit 1610.
Bron: nl.wikipedia.org

15.

1   3

Arsenaal


Het Arsenaal of Groot Arsenaal is een voormalig arsenaal in de Noord-Brabantse stad Bergen op Zoom aan de Rijtuigweg 44. Het Groot Arsenaal werd gebouwd in 1764 en rond 1880 verbouwd tot kazerne. Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen onder een hoog zadeldak. Na 1945 diende het als kazerne voor basisopleiding en ook als opslag voor goederen tot het gebouw afgestoten werd door defensie en eigendom werd van de Dienst Domeinen. Het gebouw was in gebruik door krakers in de eerste jaren na de eeuwwisseling. Thans wordt het gebouw grondig gerenoveerd. Een nieuw bestemmingsplan is nog niet bekend, al wordt het terrein rondom het pand gebruikt als (betaalde) parkeerplaats. Het gebouw heeft aan beide zijden een grote poort met hardstenen omlijsting met pilasters en frontons. De omlijsting bevat het wapen van de Staten-Generaal omringd door vaandels, een harnas, kanonnen en ander krijgstuig. Het gebouw is een rijksmonument.
Bron: nl.wikipedia.org

16.

0   2

Arsenaal


Het Arsenaal is een van oorsprong militair gebouw in Willemstad. Het bevindt zich aan de Benedenkade 6.
Bron: nl.wikipedia.org

17.

0   2

Arsenaal


Arsenaal (Russisch: Арсенал, Arsenal) is een film uit 1929 van de Russische regisseur Aleksandr Dovzjenko.
Bron: nl.wikipedia.org

18.

0   2

Arsenaal


Een gebouw waar wapens en munitie geproduceerd, hersteld, opgeslagen en/of uitgedeeld werden. Synonyms: arsenalen
Bron: fortengordels.be

19.

0   3

arsenaal


magazijn voor oorlogsbehoeften, veelal met bijbehorende werkplaats; ook wel armamentarium, bushuis, tuighuis of ('s) lands huis
Bron: coehoorn.nl


Betekenis van arsenaal toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Arsen Arseni >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen