Betekenis arbitrair

Wat betekent arbitrair? Hieronder vind je 3 betekenissen van het woord arbitrair. Je kunt ook zelf een definitie van arbitrair toevoegen.

1.

4   2

arbitrair


gebaseerd | uitgegaan van theorie | theoretische aanname en geenszins op practische logica of in praktijk bewezen danwel getoetst of voorgekomen.
Veel voorkomend voorbeeld is; Wat als conditie A en B X - Y waren, ( en niet zoals nu Z + Q) wat moet je dan beslissen ??
Dat zijn dan pure arbitraire vaagstukken en antwoorden gebaseerd op aannames en variabelen die niet werkelijk gebeurd zijn of aan de orde zijn. Een louter filosofische stelling dus en te vaak gehanteerd in journalistieke interviews om uitspraken en positie inname van iemand te ontlokken.
 Ireaneaus (6 april 2016)

2.

1   2

arbitrair


Willekeurig, niet gebaseerd op enige logica of argumentatie. Niet doordacht of weloverwogen, geen deel uitmakend van of voortvloeiend uit een systeem van regels en principes, maar op zichzelf steunend.

In een rechtstaat mag de machthebber mensen niet zomaar arbitrair bestraffen; aan elke straf moet er steeds een proces voorafgaan.
 martijnver (14 november 2018)

3.

2   3

arbitrair


Ongefundeerd, niet gebaseerd op logica.
Bron: kennisconsult.nl


Betekenis van arbitrair toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< arbeidsdag archivalia >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen