Betekenis aquaduct

Wat betekent aquaduct? Hieronder vind je 10 betekenissen van het woord aquaduct. Je kunt ook zelf een definitie van aquaduct toevoegen.

1.

6   1

aquaduct


waterleiding waarmee de Romeinen in de oudheid hun grote centra van drinkwater voorzagen, bestaande uit een stenen kanaal dat afhankelijk van het landschap onder de grond of bovengronds over boogconstructies liep
Bron: anw.inl.nl

2.

5   1

aquaduct


Def.: een kunstwerk waarmee een waterloop in een open constructie over een weg of andere waterloop wordt gevoerd Toelichting: Meestal een constructie in de vorm van een open bak over een weg of andere waterloop
anoniem op 2016-02-17

3.

3   1

aquaduct


Een aquaduct is een waterleiding Een aquaduct is een brug voor een waterloop (rivier of kanaal) waarbij andere verkeersstromen (auto verkeer) onder het water door worden geleid. De algemene gedacht is dat een aquaduct een uitvinding van de Romeinen is, dat is echter niet helemaal correct omdat ze al veel eerder gebruikt worden. De Romeinen hebben ze wel populair gemaakt omdat ze met de aquaducten problemen van de watervoorziening oplosten.Het water vervoer gebeurde veelvuldig ondergronds, maar dit was niet overal mogelijk. Een aquaduct is een enorm bouwwerk van beton en steen. Een goed bewaard aquaduct is Pont du Gard in Frankrijk (deze heeft een lengte van 275 meter en is 50 meter hoog). In Rome worden aquaducten nog steeds gebruikt voor het vervoer van water, in Nederland werden ze soms ook gebruikt.
Bron: wat-betekent.nl

4.

2   1

Aquaduct


Let op: Spelling van 1858 aqueduc, eene waterleiding
anoniem op 2016-02-17

5.

1   3

Aquaduct


Bij een aquaduct denkt iedereen direct aan een Romeins bouwwerk met een eindeloze reeks rondbogen. Bovenop ligt een forse goot, al dan niet overdekt, en dat is het enige, waar het de bouwers om ging. Hoezo fraai? Gewoon nuttig! Het is een waterleiding, toch? Meer niet. Wie een eigentijds aquaduct ziet, realiseert zich hoe 2000 jaar geleden tegen de - volgens Asterix en Obelix - landschap-ontsierende ingenieurswerken werd aangekeken. Ook een middeleeuws aquaduct is heel af en toe te vinden, maar eigenlijk kan zo'n grootschalige waterleiding alleen gebouwd en in stand gehouden worden in tijden van vrede. En die waren er na de volksverhuizingen niet veel meer. De weg van afgetapte beek naar de stad werd zoveel mogelijk langs de hoogtelijnen gelegd. Dat lukte niet steeds, daarom zijn er ook tunnels en bruggen voor gebouwd. Alleen die laatste trekken nu de toeristen.
Bron: documentatie.org

6.

1   3

Aquaduct


Aquaduct kan betekenen: Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Aquaduct en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.
Bron: nl.wikipedia.org

7.

0   3

aquaduct


een kunstwerk waarmee een waterloop in een open constructie over een weg of andere waterloop wordt gevoerd
Bron: aquo.nl

8.

1   4

aquaduct


1. Een aquaduct is een waterbouwkundig kunstwerk bestaande uit een meestal betonnen bak op ondersteuningen, ofwel een brug waarmee een kanaal over een daaronder lopende weg of over een uitholling in het terrein wordt geleid.  In de Romeinse tijd diende een aquaduct voor het transport van drinkwater, tegenwoordig worden aquaducten voornamelijk toegepast voor het verkeer over water. Eng. aqueduct 2. Een (Romeinse) drinkwaterleiding bestaande uit een gemetseld kanaal, of lopend over gemetselde bogen. De open drinkwaterleiding mocht alleen flauw aflopen, waardoor vaak bruggen nodig waren om dalen over te steken. Als de brug te hoog werd om één laag bogen toe te passen of als de brug ook voor het verkeer bestemd was, werden vaak meer lagen met bogen toegepast.  Zie vooral Roman Aqueducts en Romeinse bouwkunst. Eng. aqueduct
Bron: joostdevree.nl

9.

1   5

aquaduct


 • brug waarmee een kanaal over een uitholling in het terrein wordt geleid
 • waterleiding bestaande uit een gemetseld kanaal, of lopend over gemetselde bogen, ofwel ondergronds
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 10.

  1   5

  Aquaduct


  Een aquaduct (Latijn: aquaeductus: waterleiding) is een brug voor een waterloop (spreng, rivier, kanaal) of waterleiding, waarbij andere verkeersstromen onder het water door worden geleid.
  Bron: nl.wikipedia.org


  Betekenis van aquaduct toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << aqua Aquala >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen