Betekenis apotheose

Wat betekent apotheose? Hieronder vind je 5 betekenissen van het woord apotheose. Je kunt ook zelf een definitie van apotheose toevoegen.

1.

2   2

apotheose


slotstuk van een opvoering vertoond met veel pracht en praal
Bron: nl.wiktionary.org

2.

4   4

apotheose


schitterend slottoneel
Bron: collegenet.nl

3.

3   4

Apotheose


Apotheose was "de verheffing van de mens tot god". Bij de Grieken was deze verheffing in de bloeitijd van hun geschiedenis ten enenmale onbekend, behalve in hun heroëncultus. Heroën waren wezens, hoewel met een menselijk lichaam, toch boven de mensen verheven. Werden zij van de boeien van dat lichaam bevrijd, dan konden zij onder de goden worden opgenomen, zoals Herakles. De mens evenwel, die zich lichtvaardig tot de rang van de goden wilde verheffen, werd door hun wraak op de verschrikkelijkste wijze getroffen. Toen bij het verval van het Griekse volk het ongeloof algemeen was doorgedrongen, kwam de apotheose veel meer in zwang, doch zij was niets dan een blote titel, die aan degenen, welke men tot god verhief, geschonken werd (bijvoorbeeld Alexander de Grote). Bij de Romeinen werden gewoonlijk de keizers na hun dood bij senatus consultum (Senaatsbesluit) tot goden verklaard. Deze apotheose heette consecratio. In het Nederlandse taalgebruik wordt dit woord ook wel gebruikt om te verwijzen naar een "schitterend slottoneel van een uitvoering of voorstelling" (Van Dale).
Bron: nl.wikipedia.org

4.

0   2

Apotheose


Let op: Spelling van 1858 apotheosis, vergoding, verplaatsing onder de goden. Apotheoseren, vergoden, onder de goden verplaatsen
anoniem op 2016-02-17

5.

2   5

apotheose


D. i. "de verheffing van den mensch tot god." Bij de Grieken was deze verheffing in den bloeitijd hunner geschiedenis ten eenenmale onbekend, behalve in hunnen heroëndienst. - Heroën waren wezens, hoewel met een menschelijk lichaam, toch boven de menschen verheven. Werden zij van de boeien van dat lichaam bevrijd, dan konden zij onder de goden worden opgenomen, b. v. Herakles. - De mensch evenwel, die zich lichtvaardig tot den rang der goden wilde verheffen, werd door hunne wraak op de verschrikkelijkste wijze getroffen. - Toen bij het verval van het Grieksche volk het ongeloof algemeen was doorgedrongen, kwam de apotheose veel meer in zwang, doch zij was niets dan een bloote titel, die aan degenen, welke men tot god verhief, geschonken werd. - Bij de Romeinen werden gewoonlijk de keizers na hunnen dood bij Senaatsbesluit tot goden verklaard. Deze apotheose heette consecratio. (Zie aldaar.)
Bron: koxkollum.nl


Betekenis van apotheose toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< apothema apparatuur >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen