Betekenis anarchisme

Wat betekent anarchisme? Hieronder vind je 9 betekenissen van het woord anarchisme. Je kunt ook zelf een definitie van anarchisme toevoegen.

1.

4   1

anarchisme


de verzameling denkwijzen en ideologieën vanuit de gedachte dat een individu geen ondergeschiktheid aan of van iets of iemand anders erkent
Bron: thesaurus.politieacademie.nl

2.

2   0

anarchisme


Anarchisme is een stroming waarbij men een situatie wil bekomen waarin niemand de leiding heeft.
 katrien op 2011-09-14

3.

1   0

anarchisme


het idee van een autoriteitsloze , geweldloze samenleving waarin mensen zonder macht of autoriteit leven
Bron: nl.wiktionary.org

4.

1   0

anarchisme


Politieke stroming die streeft naar een samenleving zonder regering
Bron: volkabulaire.nl

5.

0   0

anarchisme


zelfstandig naamwoord - streven naar een situatie waarin niemand de leiding heeft
Voorbeeld: als hij zijn zin krijgt is hier binnenkort sprake van anarchisme
Bron: www.muiswerk.nl

6.

0   0

anarchisme


stroming die de staat wil afschaffen
Bron: blaucapel.nl

7.

1   1

anarchisme


maatschappelijke leer die een onbegrensde zelfstandig- heid der individuen en afwezigheid van iedere regerings- dwang voorstaat
Bron: collegenet.nl

8.

0   1

anarchisme


Systeem of theorie van een samenleving zonder regering, waarin elk individu zich vrij voelt ten opzichte van alle bestuur door een overheid. Anarchie is de toestand van een volk zonder regering. In algemene zin betekent het ook wel politieke en sociale wanorde. Zie ook ideologie . 
Bron: cultureelwoordenboek.nl

9.

0   3

Anarchisme


Anarchocommunisme Anarchokapitalisme Anarchoprimitivisme Collectief-anarchisme Individualistisch anarchisme Anarchopacifisme Anarchosyndicalisme Autonomisme Christenanarchisme Ecoanarchisme Illegalisme Voluntarisme Libertarisch socialisme Sociaal-anarchisme de reeks over politiek Anarchisme (van het Griekse 'αναρχος', anarchos: αν = "geen" αρχος = "heerser") is het streven naar een situatie of samenleving waarin mensen zonder een hogere macht of autoriteit leven (anarchie). Het is de verzameling denkwijzen die terug te brengen is tot de gedachte dat een individu op geen enkele manier een ondergeschiktheid áán of ván iets of iemand erkent. In de omgangstaal wordt de term anarchie als samenleving vaak verward met een andere betekenis van het begrip anarchie, namelijk chaos of wanorde/verwarring. Met de term sociaal-anarchisme tracht men die verwarring tegen te gaan. Als politieke stroming is de moderne anarchistische beweging rond 1860 ontstaan als een afsplitsing van het socialisme. Het belangrijkste verschil tussen beide stromingen is dat het anarchisme ook na de revolutie iedere vorm van centraal gezag afwijst. Wel zijn beide het erover eens dat de productiemiddelen collectief bezit behoren te zijn. Volgens anarchisten leidt elke vorm van gezag tot onderdrukking en is het beter om een bestuur in de vorm van kleine autonome (zelfbesturende) gemeenschappen te hebben. Deze functioneren op basis van vrije associatie en gelijkheid van de deelnemers. Voorbeelden hiervan zijn basisdemocratieën en grassrootsdemocratie zoals die bijvoorbeeld terug te vinden zijn in de manier van organiseren van actiekampen, acties of bijeenkomsten bij anti-globalistische protesten. Hier geldt besluitvorming bij consensus, organisatie in basisgroepen en autonomie van deelnemers als leidraad. Vanwege de nadruk op de vrije associatie van individuen wordt persoonlijke bewustwording door veel anarchisten belangrijk gevonden. Een anarchistisch adagium is daarom: "het persoonlijke is politiek".
Bron: nl.wikipedia.org


Betekenis van anarchisme toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Anarawd antroponymie >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen