Betekenis aflaat

Wat betekent aflaat? Hieronder vind je 12 betekenissen van het woord aflaat. Je kunt ook zelf een definitie van aflaat toevoegen.

1.

14   7

aflaat


Een aflaat is een kwijtschulding. Als je er geld voor betaald zijn je zonden weg. Dit staat op een papiertje.
anoniem op 2016-04-11

2.

11   10

Aflaat


In de Rooms-Katholieke Kerk een door de kerkelijke overheid buiten de biecht verleende kwijtschelding van tijdelijke zondestraffen. In Drenthe zijn weinig aflaten verleend. Bekend is een aflaat in 1421, verleend ter voorbereiding van de stichting van de parochie Meppel. In 1433 verkreeg de pastoor [..]
Bron: www.encyclopediedrenthe.nl

3.

5   11

aflaat


een kwijtschelding van tijdelijke straffen die men zou moeten ondergaan na het sterven, binnen de rooms-katholieke traditie In de middeleeuwen kochten veel mensen aflaten tegen woekerprijzen.
Bron: nl.wiktionary.org

4.

6   12

Aflaat


Gedeeltelijke of volledige vrijstelling van straf voor zonden die men had gebiecht. Het verblijf in het vagevuur kon zo ingekort of kwijtgescholden worden. De verkoop van aflaten werd een belangrijke inkomstenbron voor de Kerk.
Bron: users.pandora.be

5.

4   12

Aflaat


Kwijtschelding van straf voor zonden. Door veel bidden of goede werken kon je een aflaat verdienen.
Bron: www.digischool.nl

6.

2   10

Aflaat


Iets waarmee je straf in het hiernamaals afkoopt voor zonden die je hebt begaan. Bijvoorbeeld een gebed of het schenken van geld aan de kerk.
Bron: scholieren.com

7.

3   12

aflaat


kwijtschelding van straf in het vagevuur
Bron: blaucapel.nl

8.

1   10

Aflaat


Aflaatbrieven is in 1562 afgeschaft wegens misbruik, maar in de middeleeuwen het schenken van goederen voor zielenheil bij naderende dood of ziekte.
Bron: oudzelhem.nl

9.

1   10

Aflaat


Gedeeltelijke of volledige vrijstelling van straf voor zonden die men had gebiecht. Het verblijf in het vagevuur kon zo ingekort of kwijtgescholden worden. De verkoop van aflaten werd een belangrijke inkomstenbron voor de Kerk.
Bron: users.telenet.be

10.

1   10

Aflaat


Aflaat, m. (...aten), (r.k.) verzachting -, vermindering -, kwijtschelding van kerkelijke straf, vergeving van zonden. *-BRIEF, m. (...ven), bewijs van zonden-vergiffenis. *-KRAAM, v. (...amen) ongeoorloofde handel met aflaten, verkoop van aflaten. *-KRAMER, m. (-s), monnik die aflaten verkoopt. *-P [..]
Bron: dbnl.org

11.

1   11

aflaat


(engels: indulgence (doctrinal concept)) Kwijtschelding van de straf, inclusief boetedoening in het vagevuur, via het goddelijk recht voor alle zonden waarvan de schuld is weggenomen door het verkrijgen van het sacrament der boetedoening.
Bron: aat-ned.nl

12.

0   11

Aflaat


Een aflaat (indulgentia in het Latijn) is de kwijtschelding voor God van tijdelijke straffen (penitentie) voor zonden die, wat de schuld betreft, reeds vergeven werden (canon 992). Het is een praktijk in de Katholieke Kerk die nauw verbonden is met het sacrament van de biecht. Een gelovige kan deze [..]
Bron: nl.wikipedia.org


Betekenis van aflaat toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< afkrijgen afbakening >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen