Betekenis adjudant

Wat betekent adjudant? Hieronder vind je 10 betekenissen van het woord adjudant. Je kunt ook zelf een definitie van adjudant toevoegen.

1.

1   0

adjudant


zelfstandig naamwoord - officier die aan vorstelijke personen is toegewezen
Voorbeeld: de adjudant zorgt voor de bewaking van de koningin
Bron: www.muiswerk.nl

2.

0   0

adjudant


 • ( militair ) een rang boven die van sergeant en sergeant-majoor Hij moest bij de adjudant komen.
 • een persoonlijke helper van een hooggeplaatst persoon Gelukkig kon hij altijd op zijn adjudant rekenen.
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 3.

  0   0

  adjudant


  onderofficier
  Bron: home.planet.nl/~dumon002/

  4.

  0   0

  Adjudant


  In de militaire hiërarchie staat een adjudant boven de sergeant en de sergeant-majoor. Het is de hoogste onderofficiersrang. Bij de Nederlandse Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht is het rangonderscheidingsteken gelijk aan dat van de vaandrig, de aspirant officiersrang; bij de Cavalerie, de Artillerie en de Koninklijke Marechaussee wordt deze rang echter aangeduid met 'kornet'. Bij de krijgsmacht wordt deze rang formeel aangeduid als 'adjudant onderofficier' (Aoo).
  Bron: nl.wikipedia.org

  5.

  0   0

  Adjudant


  De Adjudant of D'n Adjudant van de Prins is een carnavalesk persoon uit het carnaval van Oeteldonk. De officiële aanspreektitel van deze persoon luidt "Adjudant van Z.K.H. Prins Amadeiro". De huidige adjudant draagt de naam Hertog Du Bois van Amstel en de rol wordt sinds november 2007 vervuld door een persoon die in het dagelijks leven de naam Jurg Hertog draagt. De Adjudant draagt dezelfde kleding als de prins, behalve de sjerp en het prinsenkruis. De sjerp van de adjudant heeft de kleuren rood, wit en geel. De Adjudant bevindt zich continu aan de zijde van Prins Amadeiro en draagt zorg voor het welzijn van de Prins in de breedste zin van het woord. Dit alles in overleg met de Korporaal van ut Gevollug en Driek Pakaon. Hij zorgt er voor, dat alle egards tegenover de Prins in acht worden genomen. Hij kan echter niet zonder de Prins optreden. De Adjudant kan zich buiten het programma onder het volk mengen, maar dan wel incognito. Hij moet zijn officiële kleding uit doen en moet dan in boerenkiel. Ze dienen dan zich naar gelang van hun waardigheid gedragen.
  Bron: nl.wikipedia.org

  6.

  0   0

  Adjudant


  Een adjudant is de persoonlijke assistent van een hooggeplaatst persoon, doorgaans van een hoge militaire bevelhebber, een bewindsman, een hogepriester of een staatshoofd. Maar ook Prins Carnaval kan niet zonder adjudant. Tijdens het carnaval worden immers de rangen en instituten van het dagelijks leven nagebootst en tegelijk bespot. Het woord komt van het Latijnse adiuvare of adjuvare, 'helpen'. In het Latijn is het woord voor 'adjudant' adiutor. Militaire adjudanten maken deel uit van het Militaire Huis van de Koning. Een adjudant, altijd een officier of een onderofficier, draagt vaak bijzondere versierselen op zijn uniform om hem als zodanig te herkennen. De Nederlandse adjudanten dragen een gouden nestels. Degenen die de rang van adjudant dragen hebben een gouden stip op hun uniform. Bij de Koninklijke Marine draagt de Adjudant-Onderofficier galons. Dit rangonderscheidingsteken bestaat uit een dunne lijn met een 'oog'. Er wordt ook wel onderscheid gemaakt tussen een veldadjudant (Frans: aide de camp, Engels: aide-de-camp) voor een adjudant in het leger (niet in het Nederlandse leger) en een vleugeladjudant, zijnde een adjudant die een vorst terzijde staat en deel uitmaakt van de hofhouding.
  Bron: nl.wikipedia.org

  7.

  0   0

  adjudant


  onderofficier
  Bron: dumont-andre.nl

  8.

  0   0

  adjudant


  onderofficier
  Bron: computergenealogie.org

  9.

  0   0

  adjudant


  onderofficier
  Bron: home.planet.nl

  10.

  0   0

  adjudant


  iemand die voor zijn beroep bij het leger werkt en daarbij leiding geeft aan ondergeschikten maar zelf onder het bevel van een officier staat; militair met een rang tussen soldaat en officier; onderofficier boven de rang van sergeant-majoor of 1e sergeant-majoor; ook: rang van adjudant
  Bron: anw.inl.nl


  Betekenis van adjudant toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << Adeodatus aditus >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen