Betekenis adagium

Wat betekent adagium? Hieronder vind je 5 betekenissen van het woord adagium. Je kunt ook zelf een definitie van adagium toevoegen.

1.

4   0

adagium


Een adagium is een spreuk of gezegde. Een adagium kan ook gezien worden als motto of credo van iemand.
 katrien op 2011-08-31

2.

1   0

adagium


spreuk, levenswijsheid We houden vast aan het adagium 'samen uit, samen thuis'. ' Met een witte blijf je zitten', is het aloude adagium .
Bron: nl.wiktionary.org

3.

2   1

adagium


(rechtswetenschap) Latijn: slagzin, bondige samenvatting van een rechtsleer. Bijv. koop breekt geen huur.
Bron: juridischwoordenboek.com

4.

2   1

Adagium


Het adagium (meervoud "adagia", van het Latijn ad agium, "zoals ik zeg") is een wijsgerige spreuk, een filosofische of moraliserende uitspraak die kan worden aangehaald om een levensbeschouwing toe te lichten of om een gemaakte keuze te verklaren. Het is een regel die wordt gezien als een wijsheid die haar waarde heeft bewezen. Een credo of motto is een vergelijkbare traditionele stelregel, maar is gewoonlijk minder lang. In een adagium liggen de woorden meestal ook minder vast dan in een aforisme, omdat de nadruk minder op de vorm ligt en meer op de uitdrukking van het bedoelde idee. Een adagium kan meerdere regels lang zijn en doorgaan voor een kernachtige parabel. Het Latijnse woord voor spreekwoord is proverbium. Als apart woord is het adagium Neolatijn. In tegenstelling tot spreekwoorden die min of meer toevallig in het dagelijks leven kunnen ontstaan, zijn adagia vaak terug te voeren op idee├źn van klassieke auteurs of Bijbelse teksten. Een oorspronkelijk adagium is als regel een zorgvuldig uitgedacht idee, maar de betekenis van de term kan ook ruimer worden opgevat en algemene zegswijzen omvatten.
Bron: nl.wikipedia.org

5.

1   0

adagium


Gun iemand altijd een waardige aftocht Betekent dat men een medemens in zijn waarde moet laten en niet publiekelijk moet laten afgaan.
Piet van der Rassel op 2017-02-01


Betekenis van adagium toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< Adad-Idri Adah >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen