Betekenis aardkorst

Wat betekent aardkorst? Hieronder vind je 7 betekenissen van het woord aardkorst. Je kunt ook zelf een definitie van aardkorst toevoegen.

1.

12   3

aardkorst


buitenste schil van de aardbol
Bron: aquo.nl

2.

8   1

aardkorst


de vaste buitenste laag om de aarde heen, ongeveer 25 km dik
Bron: blaucapel.nl

3.

8   5

Aardkorst


dunne laag gestold gesteente gemiddeld 25 km dik.
Bron: scholieren.com

4.

3   4

Aardkorst


De buitenste laag van de aarde, de aardkorst, is eigenlijk maar een dun schilletje. Op de continenten is de laag ongeveer 30 tot 60 km dik en in de oceanen slechts 5 km. De korst bestaat uit zeven grote en een paar kleinere platen. Deze platte schollen van gesteente liggen tegen elkaar aan. Hoewel je er niets van merkt bewegen de platen met een snelheid van 2 tot 20 cm per jaar. Als twee platen uit elkaar drijven, komt er magma (vloeibaar gesteente uit de diepere aardlagen) naar boven, dat een nieuwe korst vormt. Als platen tegen elkaar aanschuiven, schuift de ene onder de andere en ontstaat er een trog. Ze kunnen ook langs elkaar schuiven en dan ontstaan er breuken in de aardkorst. Als ze tegen elkaar botsen, vormen zich bergen.
Bron: knmi.nl

5.

2   4

aardkorst


het buitenste gedeelte van de aarde, aardschil Het land ligt op meerdere breuklijnen in de aardkorst .
Bron: nl.wiktionary.org

6.

3   5

aardkorst


Het bovenste deel van de aarde, dat uit vast gesteente bestaat.
Bron: www.digischool.nl

7.

2   4

Aardkorst


De aardkorst is de buitenste laag van de vaste Aarde, die voornamelijk bestaat uit gesteenten als granodioriet, gabbro en basalt. De korst vormt het bovenste deel van de lithosfeer, alle gesteenten en sedimenten die aan het oppervlak liggen behoren tot de korst. De bovengrens van de korst wordt het aardoppervlak genoemd en de grens tussen de korst en de mantel wordt aangeduid als de Mohorovičić-discontinuïteit (of kortweg Moho). Het bepalen hiervan kan echter niet met boringen, omdat er tot deze diepte niet geboord kan worden. Hiervoor zijn seismologische metingen verricht, waarbij de snelheid van seismische golven door het gesteente worden bepaald. In de aardkorst wordt soms op variabele diepte een andere seismische discontinuïteit gevonden, de Conraddiscontinuïteit. De korst wordt soms verdeeld in een bovenkorst boven deze discontinuïteit en een onderkorst eronder. Hoewel deze overgang in tegenstelling tot de Moho geen duidelijk verschil in chemische samenstelling betreft, kan men over het algemeen zeggen dat de onderkorst uit minder gehydrateerde en mafischere gesteenten bestaat dan de bovenkorst.
Bron: nl.wikipedia.org


Betekenis van aardkorst toevoegen.
Betekenis:
NSFW / 18+
Aantal woorden:

+ Meer opties
Naam:
E-mail: (* optioneel)
 

<< aalmoezenierswerk aardkluit >>

Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

Betekenis toevoegen