Betekenis aanhef

Wat betekent aanhef? Hieronder vind je 7 betekenissen van het woord aanhef. Je kunt ook zelf een definitie van aanhef toevoegen.

1.

27   2

aanhef


Een aanhef is het woord waarmee je iets begint. Een brief begin je vaak met "geachte", dit is dan de aanhef van die brief.
 katrien op 2011-09-02

2.

10   7

aanhef


zelfstandig naamwoord - groet aan het begin van een brief
Voorbeeld: de aanhef van deze brief luidt: geachte dames en heren
Bron: www.muiswerk.nl

3.

8   7

Aanhef


De aanhef is een term in de taalkunde, die refereert aan een (meestal vriendelijke) introducerende zin van een brief of e-mail. Dit betreft veelal een aantal standaard uitspraken, waarmee de schrijver de persoon waaraan de brief wordt gericht aanspreekt. De Nederlandse taal maakt in formele brieven voornamelijk gebruik van de zin Geachte heer/mevrouw. De uitspraak Beste wordt meestal gebruikt bij informele brieven, e-mails of discussies. In de Engelse taal wordt in vrijwel elke brief of e-mail gebruikgemaakt van 'Dear'.. Wanneer gericht is aan een ridder van Oranje-Nassau, wordt men in Nederland geacht gebruik te maken van zijne/hare hoogheid. Voor een ridder van Bourbon de Parma, een ridder der Nederlanden of een Prins van Oranje gebruikt men zijne/hare koninklijke hoogheid. En wanneer gericht aan een koning of koningin gebruikt men zijne/hare majesteit. Er bestaan ook specifieke beleefdheidsvormen die gericht zijn op mensen met een religieuze, ministeriƫle, academische, militaire, ambtelijke of adellijke titel. Verder wordt men geacht bij een formele brief correct gebruik te maken van de naam van de persoon. Als niet bekend is aan wie de brief gericht is, omdat bijvoorbeeld geschreven wordt naar een organisatie of instantie, kan voldaan worden met Geachte heer/mevrouw. Het onpersoonlijkere "L.S." (lectori salutem) wordt volgens het Genootschap Onze Taal steeds meer als onpersoonlijk en ouderwets ervaren. Als de naam van de persoon bekend is, verdient het de voorkeur de achternaam toe te voegen en de juiste vorm te kiezen.
Bron: nl.wikipedia.org

4.

2   5

aanhef


bv: geachte, beste, lieve, goedemorgen etc.
piet op 2015-09-03

5.

3   7

Aanhef


En korte, vetgedrukte samenvatting van een artikel. Een journalist probeert hierin heel kort de antwoorden te geven op de vragen: Wat, wanneer, waar en hoe is het gebeurd? Wie zijn erbij betrokken?
Bron: erdeeservice.nl

6.

2   8

aanhef


salutations
Bron: tuxx.nl

7.

2   9

aanhef


 • begin (muziekstuk).
 • begin (boek of gedicht).
 • begin (van een rede).
 • (in een bijzin) eerste persoon enkelvoud tegenwoordige tijd van aanheffen ... dat ik aanhef .
  Bron: nl.wiktionary.org


 • Betekenis van aanhef toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << aanhechtingsfunktie aansluiten >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen