1 |
ZuurVervelend Dat is zuur
|
2 |
ZuurNep
|
3 |
ZuurRins, Wrang, Zerp, Zurig; Afwijzend, Bars, Bits, Bitsig, Bokkig, Geirriteerd, Gemelijk, Humeurig, Kattig, Knorrig, Korzelig, Kregel, Kribbig, Krikkel, Lichtgeraakt, Narrig, Nors, Nurks, Onaangenaam, Onaardig, Onbeminnelijk, Onvriendelijk, Stug, Stuurs, Wrevelig; Acidum; Maagsap; Moeilijkheden, Narigheid, Troubles, Verdriet, Zorg
|
4 |
ZuurZuur kan verwijzen naar:
Zuur (scheikunde), een scheikundige eigenschap, tegenhanger van base
Zuur (smaak), een van de vijf basissmaken
Tafelzuur, verzamelnaam van allerlei ingelegde groenten, zoals z [..]
|
5 |
ZuurZuur is een van de vijf basissmaken, naast zoet, zout, bitter en umami. De tong bezit chemoreceptoren voor elk van deze smaken; alle andere smaaksensaties zijn in feite reuksensaties. Van sommige rece [..]
|
6 |
ZuurZuur is een van de vijf basissmaken, naast zoet, zout, bitter en umami. De tong bezit chemoreceptoren voor elk van deze smaken; alle andere smaaksensaties zijn in feite reuksensaties. Van sommige rece [..]
|
7 |
Zuur1 - chemische verbinding dat een belangrijke rol speelt in wijn. 2 - Zuur staat tegenover basisch. 3 - aan wijn mag appel- of melkzuur worden toegevoegd. Dit is voorbehouden aan enkele landen in de Nieuwe Wereld en aan landen met een warmer klimaat. Er geldt een maximum aan het toegelaten zuur. Ook kan worden toegevoegd: citroenzu [..]
|
8 |
Zuur1 - chemische verbinding. In wijn spelen organische zuren een belangrijke rol. Zijn op te delen in vloeibaar en vluchtig. Belangrijkste zuren in wijn: appelzuur, citroenzuur, melkzuur en wijnsteenzuur (de lekkerste!). Zie ook H+ overzicht, zuurgehalte, zuurgraad 2 - zuur staat tegenover basisch (zepig). Beide reageren met elkaar. Zie pH 3 - aan wijn mag zuur worden toegevoegd. Dit is niet voor alle jaren en in alle landen/wijnbouwgebieden toegestaan. Er geldt een maximum aan het toegelaten zuur. Er wordt toegevoegd: citroenzuur, ascorbinezuur, wijnsteenzuur, appelzuur of melkzuur 4 - alle plantendelen zijn enigszins zuur. Een zuur milieu beschermd tegen ongewenste ontwikkeling van micro-organismen, zoals schimmels, gisten en bacteriën; conserveren, houdbaarheid 5 - smaakcomponent. Positief: zorgt voor strakheid, elegantie, levendigheid, frisheid, speelsheid. reinigende werking in de mond. Belangrijk: is daardoor een ideale begeleider van vele gerechten. Door rijping zal de zure wijn milder worden. Negatief: kunnen soms zijn: scherp of onrijp, zoals het vluchtige azijnzuur. De jonge wijn met deze zuren worden er door rijping niet lekkerder op. Te weinig zuur maakt wijnen vermoeiend. 6 - zuur gesteente bevat veel kiezelzuur, H2SiO3, en is meestal licht gekleurd
|
9 |
Zuur1 - chemische verbinding. In wijn spelen organische zuren een belangrijke rol. Zijn op te delen in vloeibaar en vluchtig. Belangrijkste zuren in wijn: appelzuur, citroenzuur, melkzuur en wijnsteenzuur (de lekkerste!). Zie ook H+ overzicht, zuurgehalte, zuurgraad 2 - zuur staat tegenover basisch (zepig). Beide reageren met elkaar. Zie pH 3 - aan wijn mag zuur worden toegevoegd. Dit is niet voor alle jaren en in alle landen/wijnbouwgebieden toegestaan. Er geldt een maximum aan het toegelaten zuur. Er wordt toegevoegd: citroenzuur, ascorbinezuur, wijnsteenzuur, appelzuur of melkzuur 4 - alle plantendelen zijn enigszins zuur. Een zuur milieu beschermd tegen ongewenste ontwikkeling van micro-organismen, zoals schimmels, gisten en bacteriën; conserveren, houdbaarheid 5 - smaakcomponent. Positief: zorgt voor strakheid, elegantie, levendigheid, frisheid, speelsheid. reinigende werking in de mond. Belangrijk: is daardoor een ideale begeleider van vele gerechten. Door rijping zal de zure wijn milder worden. Negatief: kunnen soms zijn: scherp of onrijp, zoals het vluchtige azijnzuur. De jonge wijn met deze zuren worden er door rijping niet lekkerder op. Te weinig zuur maakt wijnen vermoeiend. 6 - zuur gesteente bevat veel kiezelzuur, H2SiO3, en is meestal licht gekleurd
|
10 |
Zuurbijvoeglijk naamwoord - het geeft je een vervelend gevoel
|
11 |
Zuur
|
12 |
Zuur(engels: acid) Een substantie die waterstofionen produceert wanneer het in water wordt opgelost.
|
13 |
ZuurEen stof met en pH <7, die in oplossing een overmaat aan waterstofionen (H+) afstaat.
|
14 |
ZuurEen zuur is een begrip uit de scheikunde waarvan de definitie een aantal malen aangescherpt is. Zuren zijn de tegenhangers van de basen. Zij reageren met elkaar in een proces dat neutralisatie genoemd [..]
|
15 |
ZuurIemands zijn leven zuur maken, betekent onaangenaam maken slecht maken. Ook wel een nachtmerrie maken oftewel een hel maken. Vooral bij buren van toepassing ook in relaties, maar veel al buren.
|
16 |
Zuurwhack ook wel: echt nep. Als in: ‘Ze zeggen dat Ali B. vet is maar ik vind hem zuur’
|
<< zuiver | Zwaantje >> |