Betekenis Tendens

Wat betekent Tendens? Hieronder vind je 8 betekenissen van het woord Tendens. Je kunt ook zelf een definitie van Tendens toevoegen.

1.

5   2

tendens


zelfstandig naamwoord - richting waarin iets zich ontwikkeld
Voorbeeld: de cijfers hebben de tendens om te dalen
bedoeling van een boek, film e.d.
Voorbeeld: ik proef in dit boek de tendens van 'het doel heiligt de middelen'
synoniemen: boodschap strekking
Bron: www.muiswerk.nl

2.

3   2

tendens


 • beweging in bepaalde richting, neiging Het besluit is nog niet gevallen, maar het geeft wel een tendens aan. Dat is een gevaarlijke tendens , die onmiddellijk beteugeld moet worden!
 • bedoeling
  Bron: nl.wiktionary.org

 • 3.

  2   2

  Tendens


  Bedoeling, Betekenis, Doel, Intentie, Opzet, Portee, Strekking, Teneur;Geneigdheid, Neiging; Richting, Stroming, Tendentie, Trend
  Bron: complete-encyclopedie.nl

  4.

  2   2

  tendens


  tendens zn. ‘strekking, trend’ Nnl. tendens ‘streven, neiging, richting, doel’ [1824; Weiland], de moreele “tendenz” ‘de morele strekking’ [1852; Gids 1, 544], met een bepaalde strekking, met tendens [1898; iWNT]. Ontleend aan Duits Tendenz ‘richting, neiging’ [1791; Schulz], een aan het Latijn aangepaste ontlening van Frans tendance ‘neiging’ [1748; TLF], eerder al in een geïsoleerd geval ‘streven, verlangen’ [eind 13e eeuw; TLF], een afleiding van tendre ‘streven’, ontwikkeld uit Latijn tendere ‘richten’. Zie → tenderen en → tenor. Het woord heeft met name opgang gemaakt als aanduiding voor een bepaald type literatuur, met een duidelijke ethische of politieke boodschap, zoals de “tendenz”-roman [1853; Gids 2, 37]. ♦ tendentie zn. ‘strekking; richting van een ontwikkeling’. Nnl. de geheele tendentie der wet ‘de hele strekking van de wet’ [1816; Leeuwarder Courant], tendentie ‘neiging, richting’ [1842; iWNT tendenz]. Ontleend, met aanpassing van de uitgang aan het Nederlands, aan Frans tendance ‘neiging, streven’, of rechtstreeks aan middeleeuws Latijn tendentia ‘streven’ [1274; OED], een afleiding van Latijn tendere ‘richten’.
  Bron: etymologiebank.nl

  5.

  2   2

  tendens


  bedoeling; strekking
  Bron: collegenet.nl

  6.

  2   2

  tendens


  neiging, richting
  Bron: collegenet.nl

  7.

  2   3

  Tendens


  (Engels: Tendency) neiging
  Bron: ziekenhuis.nl

  8.

  1   2

  Tendens


  Een tendens is een richting waarnaartoe iets zich beweegt. Een ander woord is een trend, of een ontwikkeling. "De tendens van de laatste jaren in de politiek is dat er steeds meer op de man wordt gespeeld en de inhoud vergeten wordt." Dit zou een zin kunnen zijn die in een opiniestuk staat over de politieke sfeer van de afgelopen jaren. Met het woord tendens geeft de schrijver aan dat het om een ontwikkeling gaat. Er veranderd dus iets over een bepaalde periode. Vaak wordt dit waargenomen door analytici of wetenschappers. Ook de aandelenkoers kan een tendens vertonen. Als er positieve of negatieve veranderingen in de beurswaarde van een aandeel zijn waar te nemen dan zou men dit een tendens kunnen noemen.
  Bron: ensie.nl


  Betekenis van Tendens toevoegen.
  Betekenis:
  NSFW / 18+
  Aantal woorden:

  + Meer opties
  Naam:
  E-mail: (* optioneel)
   

  << telefonist telefoon >>

  Betekenis-definitie.nl is een internet woordenboek geschreven door mensen zoals jij en ik!
  Help mee, en voeg een woord toe. Alle soorten woorden zijn welkom!

  Betekenis toevoegen